Освободиха Минчо Спасов от ареста

Срещу бившия депутат от НДСВ са повдигнати обвинения за хулиганство

OFFNews 21 юли 2020 в 08:42 3425 0

Снимка БГНЕС, архив

Бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов, заподозрян за спирането на софийското метро по време на вчерашния протест, бе освободен малко след 1 часа тази нощ, съобщава БНР.

Той беше задържан заради съмнения, произтичащи от видеозаписи от камерите на метростанция "Софийски университет", а за задържането съобщи СДВР.

Оттам се очаква да дадат повече информация на брифинг от 10 ч., свикан от Столичната дирекция на вътрешните работи, в който ще участват и представители на Районната прокуратура и "Метрополитен".

Спасов остана в ареста повече от шест часа, а протестиращи останаха пред сградата на Първо районно през цялото време. Те блокираха движението по бул. "Шипченски проход" до късно през нощта.

Пред "Хоризонт" Минчо Спасов обяви, че са му повдигнати обвинения за хулиганство.

"Не е ясно какви са хулиганските действия. Моите адвокати констатираха редица процесуални нарушения, например поемните лица, които бяха докарани, бяха без лични карти. Всичко това е отразено. Поискахме те да бъдат установени. Въпреки нашата съпротива бяха извършени процесуално-следствени действия по освидетелстване в тъмната част на денонощието, без това да е нужно от някаква степен на извънредност. В нашите правомощия са да обжалваме тези неправомерни действия. В първоначалната заповед за моето задържане беше посочен чл. 325 без алинея, без фактически основания. Това нещо сме го посочили в жалбата. Моите адвокати подадоха незабавно жалба", каза той.

Съмненията за участие на Минчо Спасов в инцидента произтичат от видеозаписи от камерите в метростанция "Софийски университет". Около обяд стана ясно, че протестиращи са блокирали за кратко метрото в посока "Младост". За няколко минути около 14:30 часа движението на влаковете беше спряно от протестиращите.

С Минчо Спасов е бил задържан и още един мъж. Според съобщение на "Отровното трио" във Фейсбук името му е Светослав Трайков.

По този повод главният разследващ полицай в СДВР Николай Станчев заяви: "Две лица, отговарящи на външния вид на тези, които спират електрозахранването на метрото са задържани и са доведени в РУ. Към момента тяхната съпричастност към извършеното престъпление - хулиганство, се установява. Утре определеният за наблюдаващ прокурор ще прецени има ли извършено престъпление, какво е то. Те са задържани за срок до 24 часа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови