''Неуважаеми народни представители''. НС прие споразумението между миньорите и властта

Ружа Райчева 04 октомври 2023 в 15:39 3477 0

Искрен Митев

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Искрен Митев

На фона на множество обидни реплики, включително и към премиера, Народното събрание прие споразумението за продължаване на работата на въглищните централи, подписано между управляващите и енергетиците.

По време на дебата Искрен Митев от "Продължаваме промяната" обяви, че след края на вчерашната среща протестиращите енергетици са се прегръщали с "Възраждане" като братя. 

От 199 гласували народни представители "за" бяха 133, "против" - 66, въздържали се нямаше. На дебата присъстваше и министър-председателят Николай Денков и министърът на енергетиката Румен Радев, по настояване на ГЕРБ и ДПС.

След заседанието на енергийната комисия по-рано днес министър Радев заяви, че споразумението е "трудноизпълнимо", след което ГЕРБ и ДПС обявиха готовност да му поискат оставката и настояха да дойде на заседанието, за да обясни изпълнимо или не е споразумението, сключено между управляващите и миньорите вчера. Министър Румен Радев уточни какво е имал предвид под "трудноизпълнимо": 

"Прави се и се постига макисмалното възможно при обстоятелствата, в които работим. Споразумението все пак дава възможности, да - трудни, но възможни и изпълними ангажименти", каза пред депутатите енергийният министър. 

Междувременно от "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) внесоха вот на недоверие към правителството заради провал в енергийната политика. Засега БСП не са сигурни дали ще подкрепят другите две партии от опозицията. 

Николай Денков се обърна към "неуважаемите дами и господа" в залата

Премиерът Николай Денков взе думата накрая на дебата, като поздрави присъстващите с думите "уважаеми и неуважаеми дами и господа". Опозицията започна да скандира "оставка". Според Денков разговорът е бил политизиран и изпълнен с "неистини, откровени лъжи и простащини". По думите на Денков е срамно в парламента да се води разговор по такава важна тема и в нея депутатите да вкарват лъжи и просташки подмятания. 

ИТН и "Възраждане" нарекоха Николай Денков "секретарка на Пеевски"

По време на дебата Тошко Йорданов от ИТН пръв нарече премиера Денков "мъжката секретарка на Пеевски", след което думите му бяха повторени от Искра Михайлова и Костадин Костадинов от "Възраждане". Те обвиниха премиера, че е записвал думите на депутата от ДПС Делян Пеевски по време на вчерашната среща на представителите на енергийните синдикати. 

Малко след това Йорданов продължи в този дух и каза, че Делян Пеевски бил "истинският премиер", а Денков - "неговата секретарка".

Председателят на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ) заплаши, че ще отстрани Тошко Йорданов от заседанието заради обидната му реплика към Денков, но така и не го направи, въпреки че Йорданов няколко пъти повтори фразата в различни реплики. Васил Стефанов от ПП коментира, че подобно говорене не отива на председател на парламентарна група, какъвто е Йорданов. 

"Протестиращите се прегръщаха с "Възраждане" като братя и сестри"

Искрен Митев от ПП обвини Искра Михайлов, че е дошла на срещата само за да снима и да си прави кампания за предстоящите местни избори. Настимир Ананиев от ПП каза, че темата се използва предизборно и затова почивката, която Народното събрание си гласува до края на месеца, е удачна.

Искрен Митев нарече Станислав Балабанов "Алабала-Балабанов", след което Желязков наложи и на него забележка. Митев каза, че на излизане от вчерашното обсъждане протестиращите са се прегръщали като братя и сестри с "Възраждане". Депутатът от ПП обвини Костадинов, че е напуснал обсъждането, след като е видял, че срещата няма да се излъчва и няма да извлече дивиденти от ситуацията.

Костадин Костадинов му отвърна, че за разлика от Митев има ангажименти и че на негово място е дошъл заместникът му Цончо Ганев. Росен Желязков наложи забележка и на Костадинов заради подвикване от място на поредна реплика на Митев.

Явор Божанков взе думата и обвини Росен Желязков, че е оставил Тошко Йорданов да говори твърде много и че и ПП имат право да отвърнат на провокациите. Малко по-късно Искрен Митев отново намекна за връзки между протестиращите миньори и "Възраждане":

"Моля, обяснете кои са тези близки хора до вас на протестите. Какво правят тези хора там - раздават сандвичи със сирене ли?", попита той. 

Даниел Проданов, който е депутат на "Възраждане" от Стара Загора, отговори на Митев, че те са били "от първия час на протеста и че пак ще са там като граждани на Стара Загора". 

БСП също против

Георги Свиленски от БСП каза, че Денков дължи отговор на народните представители какво точно са се договорили вчера на срещата миньорите и управляващите, тъй като опозицията не е била поканена. БСП бяха единствените, които не отидоха на заседанието от опозицията, тъй като "Възраждане" и ИТН се самопоканиха. 

Според Драгомир Стойнев няма конкретни действия в подкрепа на българските миньори във въпросното споразумение. Той каза, че БСП няма да подкрепят текста на споразумението и призова управляващите да подадат оставка. А Георги Гьоков е на мнение, че в решението няма нищо ново. 

Приетото споразумение съдържа следните седем точки:

1. Продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни електропроизводствени мощности като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и национална енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход (срок до 31.12.2023 г.);

2. Министерски съвет изпълнява решенията на НС за работата на ТЕЦ "Марица Изток" 2 чрез преговори с представителите на Европейската комисия относно недопускане в дългосрочен план на прекратяване и/или ограничаване на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ. МС се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако те работят в съответствие с европейското и националното законодателство (срок до 30.11.2023 г.);

3. Изработване на проект на енергийна система на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. с участие на социалните партньори, паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план за енергетика и климат (срок до 30.11.2023 г.);

4. Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти (срок до 31.12.2023 г.);

5. Категорично отпадане от териториалните планове на предприятие за конверсия на въглищните региони (срок до 30.10.2023 г.);

6. Проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ "Марица Изток" 2 ЕАД (срок до 31.03.2024 г.);

7. Социалните партньори се съгласиха да продължат преговори по проекта, връчен на 19.09.2023 г. (с изключение на т.5 от това споразумение). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика