''Възраждане'' и ИТН внасят вот на недоверие, БСП още умува

Вотът на недоверие няма никакъв шанс да мине, ако не бъде подкрепен от партия от сглобката

Йорданка Веселинова 04 октомври 2023 в 14:27 7445 17

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане"

"Възраждане" и "Има такъв народ" внасят вот на недоверие срещу правителството заради провал в енергийната политика, съобщи Костадин Костадинов пред журналисти в парламента.

БСП все още няма решение дали да подкрепи инициативата, тъй като е нужно решение на органите на партията. По-късно Георги Свиленски обяви, че утре се свиква извънредно заседание на Изпълнителното бюро на левицата, по време на което ще се вземе решението за вота на недоверие.

Костадинов обясни, че днес са започнали консултации с ИТН и БСП за внасянето на вота на недоверие и вече се събират подписи. Очаква се формалното внасяне да се случи утре или в петък. 

Причината за исканата оставка на кабинета "Денков" е "цялостната политика на правителството в сектор "Енергетика" и унищожаването на въглищната индустрия".

Нова предизборна дъвка без шанс за успех

Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание вот на недоверие се внася чрез мотивиран проект на решение, който трябва да е подкрепен от поне една пета от народните представители - 48 души. "Възраждане", ИТН и БСП разполагат с този брой - трите партии разполагат със 71 души. За внасянето на проекторешението не е нужна подкрепата на червените депутати, тъй като ИТН и депутатите на Костадинов са точно 48 души.

Тук възможностите са две - вот на недоверие на министър-председателя или на Министерския съвет. От "Възраждане" вече обявиха, че искат вот на недоверие на цялото правителство.

След като проекторешението бъде внесено, то трябва да влезе за разискване в зала, но не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на искането. 24 часа след приключването на разискванията проекторешението трябва да бъде гласувано в зала. По всяка вероятност гласуването на вота на недоверието ще се случва в разгара на предизборната кампания и в рамките на поне две извънредни пленарни заседания.

Ако вотът на недоверие бъде неуспешен, ново искане на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца. В противен случай кабинетът трябва да подаде оставка и правомощията му да бъдат прекратени. До избирането на ново правителство то се превръща в "правителство в оставка".

В най-новата ни история има само един успешен вот на недоверие - този от лятото на 2022 г., с който бе свален кабинетът "Петков".

Сметките показват, че на този етап не се задава втори успешен вот на недоверие. БСП, ИТН и "Възраждане", както и независимият нaроден представител разполагат с общо 72 гласа, които са значително по-малко от заветните 121. Това означава, че вотът на недоверие ще бъде неуспешен, ако не получи изненадваща подкрепа от някоя от партиите в сглобката - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

17

AntiZ

04.10 2023 в 19:41

Да, jesus, ще те поправя, но няма да мога да те науча! Пише се слято "средностатистически" и се слага 1 (една) удивителна!

-1395

16

Гьорче2

04.10 2023 в 19:39

Гледайте АРМЕНИЯ и се СЕЩАЙТЕ!

Без НАТО и ЕС, къде ще е България, между СУЛТАНА и пУтиновите КАДИРОВЦИ!

УСПЕХ КРЕТЕНИ!

П.п. а Двата Глиста слави и коста, да си стягат от сега багажа, че Украйна като ПОБЕДИ, няма да си намерят място в България, И ДУНАВО КЕ НЕ ГИ ПОБЕРЕ!!

1000

15

Jesus

04.10 2023 в 19:20

Статистическия!!!Някой случайно да не ме учи на правопис!

1000

14

Jesus

04.10 2023 в 19:03

Някои предадени продължават да казват на бялото черно още се надяват за промяна ,да ще има промяна но дали живота за средно статисческия Българин ще е по добър .

1730

13

Ivan

04.10 2023 в 18:26

То, Костя един енергиен експерт, а и у Израждане-едни експерти по енергийни стратегии и политики, където се вика-дай Боже всекиму! С лопата да ги ринеш, а и на лизинг да ги даваш на партиите, неразбиращи тази тънка материя на наукознанието. А у маймунарника, наречен от известно време ИТН-също експерт до експерта, мила моя майнольо! Нерде сценарии, нерде журналистика, нерде енергетика-пенкелер. Специалисти по всичко. БСП са в състояние Нирвана, щото Дългият Инкасатор, кокор енергийния експерт у БСП-то и пр.партийни бонзи, наредени на клона на енергийния БГ микс и кака Корнелия не се разбараха как ще делят-по равно или по братски. Проблем!

-480

12

Октим

04.10 2023 в 17:55

Боклукът в Народното събрание (който за съжаление достигна 70-те процента) е способен САМО на това и не бива да се учудваме!

14469

11

случайно прочетох

04.10 2023 в 17:51

Тия само губят времето на НС! Как се шмугнаха там, кой е гласувал за тях, не проумявам!

-1974

10

Владè

04.10 2023 в 16:22

Варна= Карабах по договра Ердоган - Путин. Зърнарите ше бухат наряд за русняците , ше си плащат нафтата на лукойл с остъбка ( договора руменсрадефф/турски досравчик на руска нафта по споразумението радефф / боко/ ердоган/ путин.
А честито бъгари.Пъпа на света, люлката на културите, извора на книжовността, световната духовна дълбочина клечи като за с@@@е пред мазни и смрадливи космати гейове и омазани татуирани лъскави гейове.

-1395

9

Гьорче2

04.10 2023 в 15:45

Един Слънчев Ден, ще им бъде Потърсена ОТГОВОРНОСТ, каквото и да стане от тук на сетне! Данчо Дебелянов Добре се Преориентира, но тия.... НЕМА СПАСЕНИЕ БАТКО! Ще си ПЛАТЯТ с ЛИХВИТЕ за САБОТАЖА и ЗЛИНИТЕ срещу БЪЛГАРИЯ! Търпението се Изчерпва, Луди Хора БОЛ в БЪЛГАРИЯ! ;-)

П.п. ДАНС да каже за ЧЕЧЕНЦИТЕ във ВАРНА, има ли МАФИЯ!?

-1974

8

Владè

04.10 2023 в 15:45

От "смрадливката" на разкрачена селска моделка представена за супер артист он друг селски " супер мондиален артис" , пернишкия отрок
менистър на мвеврето, пенавцки зам менистър по всичко, радевша почетен разсилен на партийноа дом, доган почетен и действащ президент , боко връзвач на лява обувка, десен софиян на смени връзвач на дясна обувка. Варна = Карабах.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика