Нелепо е да се използват военни за залавянето на убиец, смята ексминистър

OFFNews 06 септември 2017 в 08:10 7388 0

Нелепо е да се използват военни за залавянето на убиец, смята ексминистър

Снимка БГНЕС

Решението на министъра на отбраната за използването на екипи и високопроходима техника в операцията по задържане на убиеца от Пещера е нелепо, необосновано, безпрецедентно. Няма аргументи, най-вече в текстовете на закона, които да позволяват използване на военни части, особено пък на специални части на армията в една чисто полицейска операция.

Това каза в интервю за БГНЕС бившият министър на отбраната Ангел Найденов, който основа неправителствена организация - Център за изследване на отбраната и сигурността.

44-годишният Георги Генов, който беше обявен за общодържавно издирване за това, че намушка жена си в центъра на гр. Пещера и след това избяга, бе арестуван на 4 септември със съдействието на бригада "Специални сили". Заповедта за това беше издадена от министъра на отбраната Красимир Каракачанов след искане от страна на МВР. Така в операцията в един от дните са се включили 30 военни, обособени в шест екипа с високопроходима техника. 

Найденов каза, че не би подписал такава запоед, той като в този случай Въоръжените сили нямат законово основание да участват в задача от вътрешен характер.

"Има няколко хипотези, при които Въоръжените сили могат да бъдат използвани в задачи от вътрешен характер, но сред тях няма нито една хипотеза, която да позволява използване на военни части в полицейска операция. Те могат да подпомагат силите са сигурност в случаите на незаконно разпространение на оръжие за масово поразяване, за незаконен трафик на оръжие, за пресичане на международен тероризъм, могат да участват в охраната на стратегически обекти или на обекти от критичната инфраструктура, могат да участват в операции по пресичане на терористична дейност. Но нито една от тези хипотези не позволява участие на военни части в полицейска операция", обясни бившият военен министър.

Той допълни, че армията може да участва и в охраната на границата.

"Не виждам и никакви аргументи в операцията от гледна точка на сложност и опасност, за да се стигне до използване, особено пък на специалните части на БА в полицейска операция. Стои въпросът - какво се случва със Специализираните полицейски части, какво се случва със Специализирания отряд за борба с тероризма? Виждам, че се използва аргументът за това, че били свободни в този момент военните специални части, а полицейските служби и служители били заети – няма аргумент: „Свободно време“ в закона за отбраната и въоръжените сили", поясни Найденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!