''Не бих си хванал това гадже за лятото'' и още коментари за проектокабинета ''Габровски''

Александра Маркарян 12 декември 2022 в 17:01 8333 5

Радан Кънев

Снимка Сергей Антонов

Радан Кънев

"Не бих си хванал това гадже за лятото, нито избрал това правителство за зимата" - е лаконичният коментар на Радан Кънев за състава на обявеното по-рано днес проектоправителство начело с номинирания за министър-председател проф. Николай Габровски.

"Ако целта на проектокабинета #Габровски е да се хареса на хората с десни и реформистки настроения, боя се, че тя не може да бъде постигната с тези имена.

Не бих си хванал това гадже за лятото, нито избрал това правителство за зимата. За по-дълго да не говорим…", пише евродепутатът от "Демократична България" - член на ЕНП в ЕП - и предупреждава, че имената на хора, които заслужават само уважение за досегашната си кариера, "не могат да прикрият знаците за опасна олигархична договорка за нова "тройна коалиция".

Дали имената в списъка са на истински експерти? В това се съмнява бившият премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който нарича предложеното правителство "маскирано като експертно", но "по същество кабинет Борисов-Радев-Пеевски".

Критиките - и от него, и от други публични личности, коментирали състава - се съсредоточават в едно име: Николай Павлов.

Според Петков най-спорната кандидатура е тази на предложения за министър на енергетиката Николай Павлов, който е "човекът, причинил щета средно от над 1 милион лева на ден на България". Как номинираният за председател на ДАНС от ГЕРБ Делян Пеевски е свързан с проектокабинета от коментара на Петков не става ясно.

От името Николай Павлов се възмущава и бившият ни посланик в Москва Илиян Василев.

"Делян Пеевски назначен за шеф на ДАНС е същото, каквото е Николай Павлов да е назначен за министър на енергетиката. При доказани щети на държавата в размер над 1 милиарда евро!? Хайде, ресто.

До този момент мислех, че думата "експерт" се доказва в работа на свободния пазар, а не в държавни работи. Какво точно прави Павлов експерт - къде е работил като енергиен експерт - ще спестя хасковския му период, назначен за счетоводител, след това управлява държавен газов търговец не само без никакъв опит в търговия с природен газ, но и доказан агент на влияние на Газпром. Къде точно му е експертизата?

Гответе за протест, мафията е безскрупулна.

Ако не стане с първия мандат, със сигурност ще мине с третия мандат за да дадат възможност на Нинова да "спасява" Отечеството.

Тъпо, та вдлъбнато. Не интересите на Отечеството ги водят, а интересите на конкретни кръгове около Борисов и Радев", пише той.

Експертността в правителството Андрей Гюров (председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната") нарече "смокинов лист на вече договорени скрити коалиции". Пред БНР той заяви, че експертите "не са независими, а са от банките за кадри на Тройната коалиция, на ГЕРБ, на ДПС и на президента Радев".

Безпринципно съставен кабинет, в който има "за всекиго по нещо" - така лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева коментира пред БНР предложения списък на министри от номинирания от ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски.

Със същия смисъл, но с други думи определя проектокабинета Евгений Дайнов. Политологът го нарича "безпомощна попара в опит да се угоди на всички".

ГЕРБ искат на всяка цена да имат кабинет заради предстоящите местни избори следващата есен, които са ключови за тях - казва Дончева, според която именно позициите на бившите управляващи в местната власт "ги държат над водата". Смятат, че като залагат примамки вляво, вдясно, в центъра, в бизнес среди, в други влиятелни среди, ще се доберат до необходимите им гласове. Но именно заради тези избори "Продължаваме промяната" "няма да се качат в една лодка с тях" - убедена е Дончева.

"Сложното в сегашния момент са местните избори следващата година, които са ключови за ГЕРБ. Те досега се държат над водата заради позициите си в местната власт. Те ще дадат мило и драго да са на власт. А другите - мило и драго да ги придобият. Заради тези избори те няма да се качат в една лодка. Смятам, че това е особеност на сегашния момент и не може да бъде отменено", коментира тя.

Дончева прогнозира подкрепа от ДПС и "Български възход" на Стефан Янев, но с депутатите от ГЕРБ гласовете стават общо 115 при необходими минимум 121. Според нея зад този кабинет - макар и промотиран като експертен и граждански - прозира ГЕРБ, "надянал овча кожа" и това ще спре останалите политически сили да го подкрепят. Но ГЕРБ ще опитат да си осигурят подкрепа. "Може да се окаже, че маньовърът с Божанков е част от тази опера" - допусна Дончева.

Явор Божанков беше изключен от парламентарната група на БСП заради подкрепата си за изпращането на оръжие за Украйна.

Заявка, че БСП няма да подкрепи кабинета, дойде и днес от Вяра Емилова. "Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ - заяви тя пред Нова тв. - Не ни интересуват имената, а това, че зад проектокабинета прозират моделът и идеологията на ГЕРБ."

Според Дончева проектоправителството потвърждава широко разпространеното разбиране, че идеологиите нямат значение за партиите, че те са "мултифункционално", че няма нужда да се говори за либерален, за социален, за консервативен или друг модел, защото "всичко е едно и също, само му сменяте дрешката отгоре".

"Щом едни хора могат да бъдат министри във всяко правителство - в ляво, в дясно, в средно, в центристко, в консервативно, в правителство на формации, които не ги знаят какви са, значи вече може всичко. В крайна сметка, политиката има възгледи, посветеност на определени каузи и те не са "да съм министър на всяка цена" - коментира Дончева.

Тя даде за пример Драгомир Заков, който беше министър на отбраната в правителството на "Продължаваме промяната" и сега е номиниран за министър на външните работи.

Самият Заков също коментира включването си в проектокабинета, като отхвърли свързването му с други политически сили.

"Лепенето на етикети явно се е превърнало в национален спорт - коментира с раздразнение той. - Преди да замина за Брюксел бях “човек на Радев”, после бях “човек на Борисов и Захариева”, след това “предложение на Нинова” за МО, “лице на ПП” по време на предизборния период, сега пък съм бил “не знам какво си”. Явно да си доказан експерт в някоя област или професия в България е дефект. Да имаш силна експертна и гражданска позиция е “осъдително”, до степен на оказване на политически натиск с неправомерни средства. Колко още способни българи да си отидат от тук?

Държавата е инвестирала в мен повече от 20 години - заплати, осигуровки, обучения и др. Сега същата тази държава има нужда инвестицията да се “изплати” в критичен момент. Също толкова критичен, колкото и на 1 март.

Имам ли право да се скрия днес? Имах ли право да се скрия на 1 март? Разбира се, че можех. Но нямам и нямах моралното право да го направя!"

Напрежението сваля коментар в страницата "ГЕРБ Лели" във Фейсбук. "Лелите" претендират, че не друг, а Бойко Борисов е единственият възможен кандидат-премиер - в което по собствените му думи и самият той е убеден - и затова изразяват резерви към предложения състав на правителство.

"Господин Професор Николай Габровски е безспорен авторитет, но ние гласуваме за Господин Генерал Бойко Борисов и всичко по-малко от него буди резерви у нас.

В предложения кабинет виждаме опит за компромис, който включва прекрасни дами от кабинета на руснака Сергей Станишев, националният предател Господин Цар Симеон Сакскобургготски, както и от потенциалните ни партньори, шарлатаните от "Продължаваме промяната".

Този компромис обаче не е достатъчен и според нас Господин Професор Габровски трябва да предложи нов кабинет, в който фигурира само и единствено името на Господин Генерал Бойко Борисов като министър-председател и министър на всички министерства.

Всичко друго е подмяна, която ние или ще, или няма да подкрепим, в зависимост от решението на Господин Генерал Бойко Борисов!", пишат "лелите".

Прогноза

30% шанс предложеното правителство да бъде одобрено от Народното събрание даде управителят на социологическа агенция "Алфа рисърч" Боряна Димитрова, според която подходът да се търси експертен кабинет с цел "изход от блокажа" е разумен. Тя дори е очаквала повече експерти в състава му.

"Имаше по-голям шанс това правителство да бъде прието по-добре от обществото, ако не беше тясно асоциирано с една или с друга политическа сила. Но да си кажем честно, че няма откъде да вземем тотално нови лица" - каза тя пред БНР. И допълни:

"Сериозните разговори и преговори се водят с редовни правителства с хоризонт от поне няколко години. Трудно се правят разговори по стратегически и национални въпроси със служебни правителства. Според мен около 30% са шансовете за съставяне на правителство с първия мандат... Колкото по-ясна е политическата отговорност, толкова по-добре. Привърженик съм на това правителствата да се излъчват от победителите - от първия или от втория мандат, защото третият ни вкарва в по-голяма степен на зона на здрача, където не е много ясно кой поема отговорността".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-98

4

br.bravo

12.12 2022 в 19:57

Като не щеш гадже само за едно лято, Баце е на разположение с 200 да ти го вкара Рамадане март месец. Рундьо и той може да ви подпре изотзад.

345

3

Джендо Джедев

12.12 2022 в 19:31

Двете клети мурзилки по-долу биха си хванали Габровски за гадже, обаче. :D

-795

2

Дедо МразИ

12.12 2022 в 18:31

И в платформата дето ползваше Лъжеца и от там ли няма да си хванеш бе Радке ?

1000

1

Mario

12.12 2022 в 18:02

Радан от какъв пол хваща гаджета ?