Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Начкови правят граждански комитет, човек на Алексей Петров в него

OFFNews 24 януари 2012 в 13:33 4792 4

Николай Велков Снимка: БГНЕС
Николай Велков Снимка: БГНЕС

Семейство Начкови, обвинило полицията в побой, прави граждански комитет, в който влиза и човек на Алексей Петров - Николай Велков.

На пресконференция в отговор на журналистически въпрос Велков заяви, че сред редовните потърпевши от МВР и с удоволствие приема да се включи в комитета, но побърза да уточни, че досега със семейството не са говорили по този въпрос. В този момент Малина Начкова обяви пред микрофоните, че "всеки пострадал е добре дошъл" и допълни:

Дали е от тази или онази партия въобще не ме интересува. Каним всеки, пострадал от произвола на МВР. А конфликтът Петров-Борисов (Бойко Борисов - бел. ред.) въобще не ме интересува, нито съм в час с него.

Именно Малина Начкова първа разказа, че съпругът й, Петър Начков, е бил свален на земята и ритан от полицаи при ареста на семейството в събота сутринта, въпреки че не е оказвал съпротива. Проведената от полицията акция беше за акцизни стоки. Обискът на къщата на семейство Начкови в софийското село Мировяне обаче извади единствено пет кутии ментови цигари без бандерол. Семейството има магазин (29 кв. м.) за алкохол и цигари в София. Семейството не изключва хипотезата случилото се да има връзка с Facebook групата, направена от по-голямата им дъщеря Ралица, озаглавена "Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ!". Срещу семейството бяха пратени 20 полицаи. Акцията беше определена като неуспешна от шефовете в МВР, след нея премиерът Бойко Борисов поиска оставки. Последваха три наказания, но уволнения нямаше. Двама души са наказани с "порицание", а трети - с "мъмрене". На пресконференцията, водена от Ангел Гаджев, беше поискана оставката на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов за неадекватно управление на МВР. В противен случай ще има протести в "триъгълника на властта" (на Ларгото), където бяха и протестите с искания за забрана на проучвания и добив на шистов газ в България. Освен с протестите срещу шистовия газ името на Ангел Гаджев се чу и по време на предизборната кампания, в която той открито застана зад кандидата за президент Алексей Петров, заявявайки:

Въпросът за шистовия газ е национален проблем и като такъв няма да бъде забравен от Алексей Петров, когато той стане президент. За другите кандидати, партийните, не отговарям. Ние работим екипно и заявихме, че 22 годишния партиен модел на управление е погрешен и искаме да принудим партиите да отстъпят на гражданите възможността да поемат управлението на държавата.

Познанството си с Начкови Гаджев обясни с факта, че има дребен бизнес - два магазина за алкохол в София, и покрай доставките за него се запознал с Петър Начков, с когото пазарували от едни и същи "борсички". Начкови го определиха като "стар семеен приятел". По повод заведеното дело срещу Петър Начков през 2009 година Малина Начкова обясни:

През 2009 година се сменяха бандеролите. У нас останаха четири стека, които British American Tobacco трябваше да си приберат, но при акция на полицията цигарите бяха открити и иззети. Заведе се дело срещу мъжа ми, който е управител. Но той има оправдателна присъда от юли 2011 година.

Малина Начкова отказа да предостави копие от съдебното решение на OFFNews.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!