Начкови внасят жалба в прокуратурата за побоя

OFFNews 23 януари 2012 в 17:48 2125 0

Малина Начкова  Снимка: OFFNews.bg
Малина Начкова Снимка: OFFNews.bg

"Ще внесем жалба в прокуратурата заради нанесения побой на съпруга ми Петър Начков. В момента при адвокатката изготвяме текста", заяви за OFFNews.bg Малина Начкова.

В събота полицаи арестуваха нея и съпруга й пред офиса на мобилен оператор на пазар "Илиянци" в София. Според семейството полицията е превишила правомощията си - полицаи са свалили на земята Петър Начков и са го ритали. Начков е категоричен, че не е оказвал съпротива при ареста. Той си извади и съдебно-медицинско удостоверение след побоя (виж сканираното копие със заключенията на лекаря долу). По-голямата дъщеря на Начкови - Ралица, е създател на Facebook група, озаглавена "Аз НЯМА да гласувам срещу Бойко Борисов и ГЕРБ!". След ареста полицаите отвели семейството в дома им в Мировяне, където са извършили обиск, при който, по думите на Малина, са изкъртили една от вътрешните врати в къщата. Версията на полицията е друга. Част от вратата, заснета от репортер OFFNews.bg, е била "демонтирана", защото семейството твърдяло, че няма ключ от нея. Проверката е била за акцизни стоки без бандерол. За акцията са изпратени 20 полицаи. Целият резултат от обиска обаче са 5 кутии цигари без бандерол, намерени и иззети от дома на Начкови.

"Една от много важните цели на жалбата е запазването на записите от камерите на офиса на мобилния оператор, които са заснели ареста. Държим те да не бъдат изтрити", обясни Малина Начкова.

След като тази сутрин премиерът поиска оставки заради акцията в Мировяне вицепремиерът Цветан Цветанов обяви, че трима души са наказани. Санкцията обаче не е дисциплинарно уволнение. Двама са с "порицание", а един - с "мъмрене". С "порицание" за 6 месеца е наказан главен инспектор Красимир Кръстев, временно изпълняващ длъжността началник на Второ РУП. Той е нарушил служебната дисциплина. Със заповед на Цветанов се прекратява заповедта, с която главен инспектор Кръстев е назначен временно за началник на 2 РУП. С "порицание" е и главен инспектор Борис Митов, началник сектор „Противодействие на икономическата престъпност” във Второ РУП. Той е организирал провеждането на полицейската операция в Мировяне, но не е упражнил необходимия контрол над подчинените си. Така е нарушил длъжностните си задължения. С "мъмрене" за 3 месеца е директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов. Мотивите са допуснати нарушения при осъществяване на специализираната полицейска операция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!