Крайният срок мина, преговорите за кабинета продължават

Ружа Райчева 19 март 2024 в 11:38 12517 5

Мария Габриел и Румен Радев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Мария Габриел и Румен Радев

Днес в 12 часа трябваше да приключат преговорите по ротацията, те обаче все още продължават и към 14 ч.

Въпреки че първоначално в неделя ГЕРБ дадоха ултиматум на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) да приключат с преговорите по ротацията на кабинета "Денков" до 12 часа вчера, разговорите бяха удължени с допълнителни 24 часа.

Те обаче изтекоха днес в 12 часа.

Заявката на ГЕРБ бе, че ще върнат мандата директно, ако ПП-ДБ не ги приеме като "равноправен партньор" в управлението. На свой ред ПП-ДБ поискаха да бъде подписано коалиционното споразумение, по което двете формации работят заедно вече повече от седмица. Въпреки ултиматума си ГЕРБ вчера се появиха при президента, заедно с Николай Денков и Кирил Петков, и взеха папката с първия мандат.

Вчера ПП-ДБ и ГЕРБ преговаряха общо 6 часа. Днес в 11 часа разговорите в НС бяха подновени. Основният препъникамък е искането на ГЕРБ за 6 нови министерски поста. Най-големите спорове се водят около предложената смяна на министъра на отбраната Тодор Тагарев, стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев пред БНТ тази сутрин.

Малко след 12 ч. източници на OFFNews съобщиха, че преговорите са били прекъснати, но впоследствие възобновени.

Междувременно от пресцентъра на държавния глава съобщиха, че президентът има готовност да приеме кандидата за министър-председател, излъчен от ГЕРБ, съгласно готовността на партията да обяви резултата от преговорите в рамките на заложения в Конституцията срок от 7 дни.

Към 14 ч. източници на OFFNews съобщиха, че Мария Габриел ще отиде на "Дондуков" 2 в 16 ч. Впоследствие централата на ГЕРБ потвърди тази информация.

Очаквайте подробности!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

5

Moirae

19.03 2024 в 13:51

Имаше споразумение в началото на кабинета, с подписите на двете страни, за условията за това как да бъдат сменяни министрите. Беше направено открито и всички знаят за него.

2099

4

Mateevk

19.03 2024 в 12:39

По принцип нещата в живота и политиката не са толкова прости и еднозначни - едни хора искат постове, други хра искат да пътуват, а трети хора искат да крадат. И това го има, ама то не изчерпва и не обяснява всичко. Много по-сложно и пъстро е е. А в дадения случай става дума за нещо наистина елементарно. Нови избори няма да родят нищо по-различно, вкл. като партии и хора, които пак ще искат да пътуват, да крадат или да властват, ако дотам се простират разбиранията ни. А ще са загубени поне 3 месеца. Това искам да кажа.

135

3

Far Rider

19.03 2024 в 12:16

Нищо фатално няма нито в едни избори, нито в ситуацията в Европа. Фатално има, че една група хора ще изпуснат властта, министерски постове и достъп до бюджетни пари. И цялата гръцка трагедия която сега разиграват е заради еврото. Ама не заради евро-атлантическата ориентация, а за онези евро които ще отидат в частните им банкови сметки. Другото е просто димна завеса с емоционален привкус.

2099

2

Mateevk

19.03 2024 в 11:46

Не става въпрос за страх от избори, а за това, че нови избори ще дадат приблизително същата картина и след 3 изгубени месеци ще сме изправени пред същата дилема - сглобка или да? В сегашната геополитическа и направо казано предвоенна за Европа ситуация това може да е фатално.

135

1

Far Rider

19.03 2024 в 11:43

Изборите не са катастрофа, а демократично волеизявление на суверена на Република България - народа. Кой се страхува от избори и защо?
 
X

Да помогнем на украинските деца!