МРРБ обяви, че не се отказва от идеята за екоконцесия на "Корал"

OFFNews Последна промяна на 15 януари 2016 в 19:11 2864 1

Министерството на регионалното развитие и благоустройството не се е отказало от идеята за екоконцесия на плаж "Корал".

Това заяви пред журналисти директорът на Дирекция "Концесии" в министерството Мирослава Владимирова по повод опасенията, че плажът се дава за стопанисване на наемател за следващите пет години, вместо да се осъществи идеята за екоконцесия.

Това предизвика недоволството на сдружение "Да запазим Корал", които се събраха на протест пред ведомството. 

Към настоящия момент плаж „Корал“ няма нито наемател, нито концесионер. Усилията са плажът да бъде запазен екологичен, а процедурата за обявяването му за екоплаж да продължи през март, заяви Владимирова.

Тя припомни, че през миналата година МРРБ е открило процедура за отдаване на „Корал“ на концесия със заложени екологични критерии.

Процедурата беше проведена, но бяха открити несъответствия между предложените финансови параметри на подадените оферти за стопанисване и администриране на целия процес до края на концесията, като същата бе прекратена. Едновременно с решенията по прекратяване се взе решение и за откриване на нова процедура с още един, допълнителен критерий. Тази процедура е обжалвана, като делото е насрочено за 15 март 2016 г. във Върховния административен съд, обясни Владимирова, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Паралелно със стартирането на концесионната процедура с оглед на това морския плаж да бъде осигурен с водно спасяване, да бъде почистван и да има медицинско обслужване, беше стартирана и процедура за отдаване под наем. Заповедта за откриване на процедурата отново е обжалвана, като има частни жалби и определението за прекратяване на тази процедура влезе в сила едва в края на месец октомври 2015 г. Съдът обаче е задължил министерството да продължи процедурата за отдаване под наем, която приключва през месец ноември с избран кандидат. Тази процедура се обжалва, като делото е насрочено за 15 май 2016 г., стана ясно от думите на директора на Дирекция "Концесии". 

Мирослава Владимирова отбеляза още, че за екопроцедурата има решение на Комисията за защита на конкуренцията, което е в полза на МРРБ, което означава, че ведомството е изпълнило стриктно своята работата, като се обжалва самото решение на КЗК пред ВАС.

„Наемната процедура се провежда по Закона за държавната собственост и няма екоизисквания. Наемът може да е за срок до 5 години, но в договора се записва, че договорът се прекратява при влизане на концесия в сила. През месец март, ако ВАС потвърди решението на КЗК, ние ще обявим нова концесия“, подчерта Владимирова. 

„След произнасянето на ВАС може да се направи нова екологична процедура. Ако тя влезе в сила, може да няма процедура за отдаване под наем. Ние ще обявим изцяло нова екологична процедура, тогава ще се появят нови участници, които ще участват и ние няма как да знаем кои са те“, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.01 2016 в 03:46

Бе не ви знам на какви се правите, но примката се стяга. Опичайте си акъла. Наистина народът ще ви изгони със сопи накрая.