Министър Йорданова: Главният прокурор да се раздели временно с поста си, ако го разследват

Йорданка Веселинова 05 януари 2022 в 18:14 7222 2

Снимка Демократична България/Надежда Йорданова

Обмисля се главният прокурор временно да бъде отстраняван от длъжност, когато започне разследване срещу него, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова по време на изслушването ѝ пред парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

„Гешев трябва да освободи Съдебната система от своето присъствие“, призова тя.

Кой обаче ще разследва Гешев?

Министърът обясни, че механизмът за разследване на главния прокурор, заложен в българския План за възстановяване и устойчивост, предвижда главният обвинител да бъде разследван при данни за извършено престъпление. Принципът, на базата на който ще се избира разследващ магистрат, е подобен на този на случайното разпределение на делата. Това означава, че няма да се обособява отделен пост за човек, разследващ главния прокурор.

"По настояване на ЕК разследващият главния прокурор трябва да бъде съдия-следовател, но подобна фигура в Конституцията не фигурира. Възможни са няколко варианта. Възможно е кръгът от магистратите да съдържа прокурор, следовател, съдия на съответното високо ниво, а по време на разследването този следовател ще има функциите на прокурор", обясни още Йорданова пред журналисти след края на изслушването ѝ.

Тя съобщи, че в механизма се предвижда още да се гарантира, че работата на разследващия магистрат няма да може да бъде възпрепятствана от главния прокурор, както и че няма да има саморазправа след края на разследването.

Окончателният модел ще стане ясен до 15 януари, когато изтича срокът за внасяне на коригирания План за възстановяване.

По думите ѝ обаче, за да се гарантира прозрачната работа на главния прокурор, ще е необходима конституционна реформа:

„Най-добрият начин за решаване на този проблем, е реформа в Конституцията, това е най-сигурният начин“

Йорданова допълни, че "трудностите в намирането на коституционно мнозинство не трябва да ни отказват да свършим поне минимално възможното на законодателно ниво".

ДПС отново си пази Пеевски

„Не позволявайте в България да се правораздава по чужди закони“, пожела на Йорданова Цветан Енчев от ДПС.

Тя пък му отговори, че казусът „Магнитски“ няма да бъде забравен, както и че вече се работи по законопроект за прилагането на санкциите:

„Няма да допуснем да ни бъде зашлевен подобен шамар отново“

Съдебната реформа

Правосъдният министър заяви още, че ще работи за съдебната реформа, така че в края на мандата доверието в съдебната система да се е повишило. Тя коментира, че основната ѝ цел ще бъде влизането на страната в Шенген, както и отпадането на различните мониторинги върху съдебната система. Нужни са реформи в КПКОНПИ, ВСС, закриване на специализираното правосъдие и въвеждането на контрол върху главния прокурор.

Йорданова съобщи, че се очаква до дни да бъдат доработени законопроектите за реформата в КПКОНПИ, заложена в коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ.

Тя отбеляза, че към момента отнемането на имущество от КПКОНПИ се случва непрозрачно. Затова предстои преразглеждане на отнетото имущество, но не и на делата, каквато теза се опитаха да прокарат от ГЕРБ-СДС.

Йорданова е категорична, че няма да се допусне висящите дела да бъдат прекратени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови