Мая Манолова: Увеличава се броят на жалби срещу свръхзастрояване и застрояване на зелени площи

Попитана за кметските избори: Не ме вкарвайте в политически сценарии

OFFNews 29 март 2019 в 16:16 2740 0

Подаденит към омбудсмана сигнали срещу свръхзастрояване и застрояване на зелени площи са вече на трето място по брой от всички общо, заяви на брифинг в Народното събрание омбудсманът Мая Манолова, след като внесе годишния си доклад за 2018 г. Тя още добави, че това насърчава институцията да започне да полага все повече усилия в тази насока. 

По нейни думи институцията е работила по 4 сигнали за застрояване в София, сред които и проекта на замесената в Апартаментгейт фирма "Артекс" - 34-етажния небостъргач в кв. Лозенец "Златен век". Манолова съобщи, че жалби срещу проекта са получени още края на 2017 г., като проведената в началото на 2018 г. проверка на строителния надзор е заключила, че няма нарушения относно законосъобразността на документите. 

Останалите три сигнала са срещу 52-метровата сграда в кв. Витоша, 55-етажния небостъргач "Парадайз" и 43-етажната сграда върху зелена площ в кв. Стрелбище. 

Националният защитник отчете още, че на първо място по брой са жалбите срещу монополните дружества като топлофикация, ВиК, бързи кредити, колекторски фирми, банки, частни съдебни изпълнители, а на второ - тези по повод социални и трудови права на граждани, като през миналата година близо 5000 работници са получили своите неплатени от некоретни работодатели заплати в размер на 8 млн. лева. Тя допълни, че това е 10 пъти повече от предходната година - 8 млн. срещу 800 хиляди лева.

Манолова отчете, че за миналата година институцията на подадените жалби са 12 890 на брой. Омбудсманът е съдействала на 36 892 граждани, като това е довело до 11 законодателни инициативи. Тя още отчете, че в сравнение с началото на мандата ѝ през 2015 г., общият брой на жалбите се е увеличил два пъти повече.

Манолова коментира доклада и заяви, че като най-голямата победа на институцията за миналата година оценява спечелените битки с протестиращите майки на деца с увреждания наред с трите закона, които бяха изготвени във връзка с тях.

Избори

На въпрос дали планира да се кандидатира за изборите за кмет на София наесен, каквито са слуховете, Манолова определи спекулациите като атака срещу институцията на омбудсмана. 

"От началото на миналата година, не съм го включила в отчета, но е факт, че се правят непрекъснато опити да бъда включена в различни политически сценарии и да бъда обект на политически атаки без да съм политик и без да развивам политическа дейност", заяви Манолова, като допълни, че работи само и единствено в интерес на гражданите. 

"Това няма да ни спре да си върши работата, просто може много да ни ядоса", заяви тя.

Законопроекти

Днес парламентът прие на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс, които имат за цел да ограничата свръхправомощията на банките. Част от предложенията бяха внесени именно от омбудсмана.

"Вече се появиха и втори варианти на предложенията, които внесох, които на практика ще обезсмислят законодателното усилие, коментира тя и апелира народните представители да чуят гласа на гражданите и на ЕК, която заплаши страната ни с наказателна процедура", заяви Манолова.

Тя още съобщи, че е готов и законопроектът за частния фалит, чиито предложения бяха препоръчани на държавите членки на ЕС от страна на Европарламента вчера. 

"След като приключим законодателните промени срещу банките, ще сложим на вниманието на народните представители Закона за частния фалит срещу вечните длъжници в България", каза още омбудсманът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!