Мая Манолова сигнализира за незаконно строителство в парк Витоша

OFFNews Последна промяна на 30 ноември 2019 в 18:40 8964 1

Снимка пресцентър

Мая Манолова изпрати сигнали до главния архитект на София за построени от частни лица 4 незаконни къщи на Витоша, а според нея нови 150 ще бъдат изградени по същата схема, съобщиха от пресцентъра й.

„Със сигурност нашата проверка установи четири частни къщи, построени в парка през последните години извън законовите регламенти, но по-тревожното е, че още 150 имота в парка могат да ги последват. Става дума за корупция, видима и с просто око на картите, които публикуваме.”

Това написа Манолова на фейсбук-страницата си тази вечер, като публикува скици и карти за незаконно строителство в рамките на природния парк, както и сигнала, за който съобщава. Тя допълва, че с екипа й са адресирали този сигнал до няколко институции с искане да се направят проверки на посочените 4 имота и чрез Подробния устройствен план да се предприеме преотреждане на други 150 имота в парка, които вероятно ще бъдат застроени по същата схема.

Тя и колегите й от екипа Войслав Тодоров и Любомир Попйорданов са изпратили още днес сигналите до главния архитект на София, до новите двама районни кметове на „Панчарево“ (независим) и на „Витоша“ (ГЕРБ/СДС), до членовете на архитектурната комисия в СОС, до директора на парк „Витоша” и др. „Ето няколко институции, които ще проверим в чия полза работят – в частна – в интерес на приятели с възможности, или в публична – да пазят парка „Витоша” от бетон, както е написано в няколко закона”, пише още Манолова в социалната мрежа.

Мая Манолова и екипът й са направили проверка на двата имота, които след заповед на министър Нено Димов се изключват от обхвата на парка. Те са урегулирани от Общината, което е задължителна процедура преди застрояване.

„За по-големия от тях има интересен факт: става по времето на г-н Борисов като кмет.Но това не са единствените такива имоти. Около 150 терена в природния парк са със същия статут. От 2005 г. насам, след приемането на Плана за управление на парка, са застроени 4 имота. Един от тях получава разрешение дори след влизането в сила на Общия устройствен план на София, което за нас е безпардонна корупция. Кой е човекът, успял да получи такова благоволение от Общината и екипа на г-жа Фандъкова? Кои са другите трима? Кои са останалите 150? И кой е виновен – те, че опитват? Или администрацията на кмета Фандъкова – че им позволява? Именно за да се разбере, внесохме искане за проверка на законността на строителството”, пита тя.

Според нея „решението е просто: тези 150 имота трябва да се преотредят и да се включат в парка чрез промени в подробните устройствени планове”.

„Остава да видим дали Общинският съвет и администрацията на г-жа Фандъкова ще го направят. Кой ще е „против” да се запази парка „Витоша”? И кой ще е „за” и „въздържал се”? С интерес ще наблюдаваме. Ще инициираме срещи с общински съветници и районните кметове, за да обърнем специално внимание на проблема”, пише още Манолова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9873

1

emanuilis

30.11 2019 в 19:43

#МаяМа, гласът на хората! #МаяМа за кмет! #МаяМа, офф.