Краят на една ера: Дотук с ''ин хаус'' превъзлагането на обществени поръчки

Ружа Райчева 14 декември 2022 в 15:10 3327 0

Строеж по пътя Ботевград-Видин

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Строеж по пътя Ботевград-Видин

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, с които се прекратява възможността за т.нар. "ин хаус" превъзлагане от един изпълнител на друг. Също така обществените поръчки на стойност над 5 млн. лв. ще минават през специален мониторинг, а събраната информация ще се изпраща до Комисията за защита на конкуренцията. 

Депутатите гласуваха единодушно "за" законопроекта, само двама души от ГЕРБ се въздържаха от гласуването. Със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) се предлагат три вида промени:

- промени, свързани с привеждане на закона, в съответствие с изискванията за европейското законодателство;

- изпълнение на ангажименти по Националния план за възстановяване и устойчивост;

- прецизиране на действащата нормативна уредба с оглед на преодоляване на констатитраните проблеми в практиката на възложители. 

Първата група промени са свързани с европейски директиви за насърчаването на чисти и енергийноефективни пътни превозни средства относно обществените поръчки. С промяната се въвежда задължение при доставката на определени категории превозни средства, както и при възлагане на определени видове услуги - за превози по автобусни линии възложителите да поставят изисквания, съответстващи на критериите за чисти превозни средства.

В законопроекта се предлага уеднаквяване на подхода при определяне статута на публичните и частните лечебни заведения като възложители на обществени поръчки. Частните лечебни заведения също следва да прилагат закона, ако 50% от приходите им са от държавния, общински бюджет или от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Законовите промени прецизират кръга на лицата, спрямо които се изследва наличието на основания за отстраняване от процедурите. "Предложението е с оглед на спазване на принципа на равно третиране на кандидатите или участниците", посочват вносителите.

С оглед на повишаване на конкуренцията и намаляване броя на поръчките с една оферта се предлагат допълнителни възможности за тяхното окрупняване чрез централизирано възлагане на местно ниво. За целта се предвижда, освен доброволната форма, централен орган за покупки за нуждите на общините да се създава и с акт на Министерския съвет.

В законопроекта също се предлага поръчките над 5 млн. лева да минават през вътрешен контрол, който ще се осъществява от одитори. Предлага се мониторингът да се извършва по определени индикатори, а получените данни да се предоставят на органите за последващ контрол за извършване на проверки. Информацията от мониторинга ще се изпраща и на Комисията за защита на конкуренцията.

Заради порочното прилагане на т.нар. "ин хаус" възлагане се предлага забрана за превъзлагане на предмета на договора или части от него на други лица, както и санкция за нейното нарушаване.

Предвидени са нови, по-високи стойностни прагове, във връзка с новите регламенти на ЕК и повишаването на цените на национално и международно ниво в резултат от динамичните нива на инфлацията.

"С приемането на промените ще се постигне съответствие на закона с изискванията на европейското законодателство в областта на обществените поръчки и ще се спомогне за установяване на правилна и непротиворечива практика", пише в мотивите на законопроекта. 

По време на кратките дебати по темата депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова посочи, че в проекта не се дава срок кога да се изготви одиторското мнение. "Това означава, че даваме едно широко поле във времето на т. нар. наблюдатели и одитори", каза тя. 

Вчера по време на изслушване в парламента служебният регионален министър Иван Шишков заяви, че законопроектът е за улесняване на процедурата по възлагане на обществени поръчки, във връзка с нуждата от засилено изграждане на определени сектрори от автомагистрала "Хемус".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!