Кои ще са приоритетите на българското председателство на ЕС

OFFNews 12 септември 2016 в 18:48 7251 0

Миграция, конкурентоспособност, енергиен съюз - това са приоритетите на българското председателство на ЕС през 2018 г., стана ясно днес на пресконференция в Националния център по подготовката и провеждането му.

България ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 януари 2018 г.

Разпределението на задачите и предварителните приоритети на всяко от председателствата са основните акценти на първата среща на триото Естония – България – Австрия, която ще се проведе в Талин утре.

Вицепремиерът Кунева подчерта, че председателството на Съвета на ЕС е национална задача и няма как приоритетите да се пишат в един кабинет: логично е например експертите в Министерството на земеделието да предлагат акцентите в сферата на политиката в тази сфера, експертите в Министерството на образованието и науката – в сферата на образованието и т.н.

Без съмнение миграцията и сигурността ще са един от приоритетите на нашето председателство, заяви директорът на Националния център за подготовка на председателството посланик Любомир Иванов.

Ние сме външна граница на ЕС и за нас сигурността е от ключово значение. Ще отстояваме и ще работим за усъвършенстване на информационните системи и изграждането на т.нар . „интелигентни граници“ на ЕС - това ще ни даде възможност за ясно разграничение между лицата, нуждаещи се от международна закрила и нелегалните мигранти, обясни той.

Растежът и конкурентоспособността е вторият приоритет, а третият – ефективният енергиен съюз и развитието на енергийния пазар, каза посланик Иванов.

Той подчерта, че едно от нещата, важни за бизнеса, е т.нар. „синя карта“ за законна миграция в ЕС, което ще реши проблемите с недостига на квалифицирана работна ръка.

Акцент ще са и механизмите за стимулиране на малките и средни предприятия. Що се отнася до енергетиката, фокусът ще е както върху изграждане на необходимата инфраструктура по отношение на природния газ и електроенергията, така и върху енергийната ефективност.

Вече има оферти за обучение на 1700 души от нашата администрация за председателството. То ще започне интензивно от януари и трябва да приключи до октомври 2017 г., обясни вицепремиерът Меглена Кунева.

Към момента от националния бюджет няма даден нито лев за българското председателство на Съвета на ЕС, всички пари дотук са давани през т.нар. комуникационна стратегия, каза Кунева.

Вицепремиерът Кунева представи двамата заместник-директори на Националния център: Евгения Колданова, заместник-министър на външните работи ( 2005- 2008 г.) и заместник-министър на икономиката ( 2003- 2005г. ), и Яна Дочева, дипломат от МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови