Кирил Петков: Ще осветляваме схеми от сутрин до вечер. Държавата не трябва да краде и да прави глупости

Рени Петрова 19 октомври 2021 в 15:43 9647 2

Има едни местни феодали във всеки един град. Те са политически инвеститори и дават големи средства в началото, когато едни партии се формират, или преди избори. Слагат техни хора на позиции и след това очакват възвращаемост в пъти. Възвращаемостта за тях е близо 8 млрд. лева на година.

Направихме така, че никой да не ни се реди пред кабинетите и да не взима от обществени поръчки. Всички пари, с които сме финансирани, са от предприемачи с IT бизнеси и главно с износ. Тези хора няма да очакват и една услуга след това. 

Това каза на среща с местни жители съоснователят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в Свищов. С него беше и Асен Василев. 

Идват едни хора и казват: "Ето тези за вашите листи, толкова гласа ви обещаваме". Такива хора дори не ги изслушваме. Мисля, че ще сме едни от малкото, където няма да може някой да вдигне телефона и да ни каже: "Помните ли какво ни обещахте, какво ви дадохме", категоричен е Петков. 

Той добави, че бившият шеф на Държавната консолидационна компания е съученик на Делян Пеевски и че този човек е бил сложен неслучайно. "Те имат по 15 човека в министерство, които реално разпределят парите и това са главните корумпирани хора", каза още той, като не уточни кои са "те". 

Петков допълни, че задачата на другите политици е сложна: "Те трябва да продадат идеите си на хората, за да гласуват за тях, хем да усвояват и да направят схема, за да връщат средствата на инвеститорите. Ние нямаме инвеститори. Ще осветляваме от сутрин до вечер всички възможни схеми. Държавата не трябва две неща да прави - да не краде и да не прави глупости." 

За здравеопазването

По думите му се харчат 5 млрд. и 600 млн. лева от здравната каса, а хората навсякъде казват: "Имаме сграда, нямаме болница". По думите му при посещенията им в Търговище хората са се оплакали, че трябва да ходят или до Варна, или до София, тъй като в местната им болница се лекуват "елементарните случаи". Петков добави, че си е мислел, че заплатите в ББР са най-високи, но се е оказало, че има директори на болници, които взимат по 90 000 лева на месец. 

Бившият министър добави, че България е най-големият дарител на медицински кадри в чужбина, като ги "подаряваме".

Трябва да има достатъчно болници, които да работят, пътищата да не са като тези, през които са минали, така че всеки да получи адекватна медицинска помощ до 1 час, смятат от "Продължаваме промяната". 

Образование 

Относно вижданията им в сферата на образованието съоснователят на коалицията обясни, че ще поканят проф. Денков (Николай Денков - служебен министър на образованието - бел. ред.) да остане. Петков допълни, че той е в ТОП 1% на Станфорд за учени в света - живи и починали. "Той ми каза, че един от проблемите е с бюджетите, защото нямат измерител на качество", каза той. Смята, че качеството е спаднало "жестоко", защото 47% от учениците миналата година не са изкрали и тройка по математика. Според него е хубаво, че още има училища, в които се случват хубави неща, като даде пример със Софийската математическа гимназия.

От думите му стана ясно, че дава по 180 лева на седмица за частни уроци на дъщеря си и че целта им е да има образование без частни уроци. "Как да имаш три деца, когато не можеш да плащаш за образованието", обясни той. 

От "Продължаваме промяната" смятат, че трябва да има мандатност за директорите, а не да са на длъжностите си по 30 години. "Още по-лошото е свързаността на някои директори с политическите партии", каза още той.  

Относно заниманията след учебните часове също трябва да се променят напълно, защото първокласниците трябва да са адекватни за пазара на труда до 2085 година. А образованието не е "мръднало", откогато той е бил в първи клас. Относно решението Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, да отговаря за образованието, Петков обясни, че проф. Денков е невероятно добър професор, а Христо Петров е много добър комуникатор. 

Очаква се днес да бъде публикувана програмата на "Продължаваме промяната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови