Как Промяната запази плаж Корал, но не подкрепи Силистар и Паша дере

Ружа Райчева 10 февруари 2024 в 14:55 4877 0

Даниел Лорер и Кирил Петков седят един до друг в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Даниел Лорер и Кирил Петков седят един до друг в пленарната зала

Групата на ПП-ДБ очаквано подкрепи в петък забраната за строителството на защитените плажове Иракли, Карадере (Бяла) и Корал, но изненадващо оказа съвсем бяла подкрепа на предложение на депутат от собствената им парламентарна група броят на защитените плажове да се разшири и да се включат още Ново Оряхово, Липите, Листи, Силистар, Аркутино, Дюни Алепу, Паша дере 1 и Дюни юг.

Едва 6-7 народни представители подкрепиха в пленарната зала предложението на депутатката от "Зелено движение" Даниела Божинова за забрана за строителство и на други плажове.

В петък Народното събрание (НС) гласува на второ четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които забраниха строителство в ивицата на 500 метра от плажовете Корал, Иракли, Бяла-Карадере. 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков редовно летува на плаж Корал заедно със семейството си, като включително е споделял видео как кара кайт сърф там. Преди петъчното заседание на пaрламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че е получил SMS съобщение от Петков предишния ден, в което го е питал "дали си държи на мъжката дума" за промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. 

Така промените в защита на Корал, Иракли и Бяла минаха почти единодушно със 167 гласа "за" и два "против".

Веднага след това Даниела Божинова от "Зелено движение", част от коалицията ПП-ДБ, направи предложение в списъка със защитени плажове да бъдат включени и Ново Оряхово, Липите, Листи, Силистар, Аркутино, Дюни Алепу, Паша дере 1, и Дюни юг. Предложението ѝ първо бе подкрепено от едва шест депутати на ПП-ДБ, а после подкрепата падна на пет след прегласуване. 

Очаквано, Даниела Божинова гласува и двата пъти "за" собственото си предложение. Пълна подкрепа ѝ оказа Васил Тодев, който също е член на "Зелено движение". Единственият друг депутат от ПП-ДБ, който не е от "Зелено движение" и двата пъти е гласувал "за" разширяването на списъка със защитени плажове, е Настимир Ананиев. 

Бившият министър на иновациите Даниел Лорер първо гласува "за", но после явно променя мнението си и се въздържа. По време на гласуването Лорер седеше точно до Кирил Петков на първия ред, който от своя страна и двата пъти гласува "въздържал се". След приемането на промените Петков обяви, че "проектът не е лично негов, а на всички". 

Адашите Искрен Митев и Искрен Арабаджиев също първо гласуват "за" предложението на Божинова, но после се въздържат.

Зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев първият път гласува "въздържал се", но на прегласуване решава да подкрепи предложението на Божинова.

Другият "поправил се" е Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта. На първото гласува той не е бил в залата, но после е успял да гласува "за". 

Двама от четиримата "зелени" депутати в парламента не бяха в залата по време на гласуванията по целия законопроект. Това са съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев и Илина Мутафчиева.

Общата разпечатка на двете гласувания по парламентарни групи

Днес бившата говорителка на кабинета "Петков" Лена Бориславова обяви, че вчера "една дългогодишна битка на Кирил Петков и много други съмишленици е станала реалност". 

Под публикацията ѝ журналистът Асен Генов коментира, че не е съгласен, че това е дългогодишна битка на Кирил Петков, а колективно усилие на стотици хиляди български граждани в течение на две десетилетия. "Отделен въпрос е какво става извън тези три плажа? Защо не и останалите? Какво спря ПП-ДБ да ги включат?", пита той. 

ПП: Законът ще промени облика на първа линия

Днес пресцентърът на ПП разпространи съобщение, в което коментира гласуваните законови промени. Според позицията на партията промените ще променят облика на Черноморието. Не се коментира защо парламентарната група не подкрепи по-стриктно законодателство за повече плажове. Освен това, въпреки безбройните примери за спорно поставени обекти по плажовете, в позицията се подчертава, че промените не засягат вече съществуващи обекти:

Първа стъпка безпрецедентно законодателство в защита на българското Черноморие и обществения интерес се прие окончателно от народното събрание. Лидерският законопроект беше внесен на 26 септември 2023 г. с подписите на Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски и приет с голямо мнозинство в зала.

"Когато се говори за туризъм по българското Черноморие, вече трябва да се говори за природа, а не за евтини хотели", подчерта Кирил Петков в защита на тезата си за устойчива стратегия за опазване на българския бряг.

С приетия законопроект на 500 м от границите на трите плажа за природосъобразен туризъм няма да може да се строи, а дюните на цялото Черноморие получиха защита от увреждане и много висока санкция в такъв случай. Досега те бяха защитени само в Закона за защитените територии в тази връзка.

За цялото Черноморие са завишени драстично санкциите за неправомерно поставяне на преместваеми обекти на плажовете и машините за почистване и за задължителните дейности ще са възможни само с процедура на разрешение, а няма да могат да бъдат използвани безконтролно и често вандалски както досега.

Важна законодателна промяна задължава МРРБ, МОСВ и Министерство на туризма да изготвят наредба за преместваемите обекти на морските плажове на цялото Черноморие - такава в момента няма. Промяната е успех за бъдещия облик на първа линия на Черноморието.

Важно е да се подчертае, че това законодателство не засяга съществуващо строителство и не засяга съществуващи преместваеми обекти и къмпинги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика