Искаме дата и за влизане по суша и море в Шенген, заяви Мария Габриел

Кристина Минчева 15 декември 2023 в 11:59 2446 0

Мария Габриел

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел

Важно е да отстоим позицията, че България е заслужила своето членство. Последният доклад на Европейската комисия (ЕК) казва, че страната ни има ключова роля за опазването на външните граници и разполага със силна система за управление на границите. За нас е важно дори да има вариант за поетапно влизане, той да включва и сухопътните граници, заяви заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел. Тя участва в заседанието на парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, шенгенското пространство и еврозоната, където беше изслушана за напредъка и действията на страната за присъединяване към Шенген.

Габриел посочи, че преговорите не са лесни и не бива да се заблуждаваме, че решението е постигнато. Според нея на тези преговори и много важно да се преговаря в пакет. 

"Това, което ще донесе реална полза на хората, държавата и бизнеса, е да имаме пакет от всички граници – въздушни, морски и сухопътни”, допълни тя.

Министърът на външните работи отново припомни, че "нищо не е договорено, докато всичко не е договорено" и съобщи, че има много ясни резултати по отношение на опазване границите с Турция, както и координирани действия с властите и екипите, които на европейско ниво са на разположение за засилване опазването на границите със Сърбия. 

Габриел подчерта, че е важно за България да бъде заедно с Румъния. Тя изказа благодарност за това, че с румънските ѝ колеги не се поддават на каквото и да е било изкушение и смята, че е много важно да продължим заедно.

По отношение на миграционния натиск министърът на външните работи посочи, че ЕК от години казва, че България е изпълнила всички критерии и работата на министъра на вътрешните работи също е изключително важна за опазване българските граници. 

Вицепремиерът заяви, че преговорите вървят паралелно и с Нидерландия, и с Австрия. Тя подчерта, че са важни и позициите на останалите държави членки.

Австрия и Нидерландия все още не дават съгласието си за членството на България в Шенген. Нидерландия не е взела окончателно решение, а Австрия заяви готовност за влизане на България във въздушните граници на Шенген, но при определени условия. В същото време, премиерът Николай Денков заяви, че страната ни ще продължи досегашните си действия по охрана на външните граници на Европейския съюз, но със сигурност няма да приеме допълнителни условия.

От Виена поставят следните условия, за да отворят въздушното пространство на Шенген - трикратно увеличаване на мисията на "Фронтекс" в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия, засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния, изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София, приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.

На срещата на върха, която се проведе в Брюксел вчера стана ясно, че Унгария е заплашила с вето страната ни за Шенген, ако София не премахне таксата за пренос на руски газ.

Габриел посочи, че това е специфика на преговорите, които се водят на европейско ниво и беше категорична, че България също отстоява позициите си в преговорите. Според нея става дума за доброволни мерки в името на това да покажем, че България е готова да продължава да отстоява доброто опазване на външните граници.

На 11 декември лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България"  Кирил Петков обявиха, че се отказват от таксата от 20 лева на мегаватчас за пренос на руски газ.

Законът за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна трябва да бъде коригиран, за да бъде премахната таксата от 20 лв. 

Петков отбеляза, че законопроектът е бил одобрен в комисия и това е бил сигналът, който е трябвало да бъде изпратен до Брюксел.

"Има политическо мнозинство за махането на таксата и след гласуването в комисия премиерът може спокойно да поеме тази отговорност", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика