Отлагаме таксите за транзитен пренос на газ заради Шенген, обявиха Петков и Борисов

ДПС подкрепя идеята

Кристина Минчева 11 декември 2023 в 14:57 5137 0

Бойко Борисов и Кирил Петков

Снимка БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков

Ще се отложи прилагането на таксата за транзитен пренос на газ, за да може страната ни да влезе в Шенген, заявиха в съвместно изявление в кулоарите на НС лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.  

"Като председатели на външна комисия и комисията по европейски въпроси, току-що разговаряхме и взехме решение, че за газовата такса за пренос ще следваме общия европейски подход. Трябва да се работи с ЕК, защото само така този тип такси могат да бъдат наложени, така че да имат ефект върху икономиката и на Руската федерация", посочи Кирил Петков. 

Бойко Борисов добави, че сме много близо до Шенген и заради това са решили да предприемат "правилния европейски подход".

"Имаме достатъчно аргументи да искаме не само по въздух, а и по суша да имаме ясна формула - точна дата и час. Не трябва да си пропиляваме шанса заради таксите. Заради това се дърпаме назад и ще вървим по европейския подход", посочи лидерът на ГЕРБ. 

Съпредседателят на ПП-ДБ обясни, че темата се дискутира с ЕК в продължение на седмици и това означава, че в момента отлагаме прилагането на такива такси и работим заедно с ЕК. Когато тя ни даде цялостен механизъм, тогава той ще бъде приложен. 

Двама лидери обявиха още, че са взели решение да има пълна прозрачност по темата "Лукойл",понеже е "стратегически обект". 

По думите им за купуването на рафинерията няма да има възможност тази сделка да бъде финализирана без одобрението на НС.

"Така целият български народ ще се запознае с купувача, ако има такъв, и ще избегнем всякакви спекулации едва ли не, че някакви задкулисни интереси или офшорки могат да се кандидатират за купуването на този стратегически актив", каза Кирил Петков. 

Борисов посочи, че след малко в деловодството на НС ще бъде вкаран текст, който касае стратегическите предприятия. Като в тях се включват и ядрена енергетика, газопроводи , хранилища и т.н.

"С общо решение в парламента ще се ратифицира подобна сделка или подобно искане", добави още той. 

ДПС подкрепя идеята таксата за пренос на газ през България да бъде отложена временно, докато България успее да постигне споразумение с ЕК. 

"За момента ще спрем таксата. Това, което видях, че говориха колегите, ние ще го подкрепим, за да преговаряме с ЕК", заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Според него не е достатъчно да се присъединим само към въздушното пространство на Шенген и не трябва да го приемаме. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също коментира отмяната на таксата, като посочи, че тя не е трябвало да се въвежда, защото няма как да се събере и е създала само проблеми.

"Бяхме отначало против тази такса и сме докрай", каза още Нинова.

Според нея приемането на България в Шенген само по въздушно пространство е подхвърляне на трохи. Нинова призова правителството и мнозинството да не отчитат това като голям успех, а да вземат още по-твърда позиция.

"Новините за Шенген не са добри. Това е подхвърляне на трохи. Ние сме изпълнили всички изисквания, трябва да бъдем приети пълноправно в Шенген", посочи тя.

По думите ѝ това, че ще бъдем приети само по въздух е временно решение, което може да стане постоянно и само транспортният бранш губи от това близо 100 млн. годишно.

"Хиляди хора стоят по границата и чакат, това е несправедливо отношение. Държим правителството да вземе много по-твърда позиция. Към нито една друга държава не са поставяни допълнителни условия. Ние сме изпълнили всичко и неприемливо да ни бъдат поставени още условия", каза още лидерът на БСП.

Нинова призова някой от управляващите да обясни ясно има ли поставено към нас изискване при пълноправно членство да приемаме квоти от бежанци от Европа към България.

Според нея ако това е така, то е абсурдно, защото условията, които са ни поставени за Шенген, са други и ние вече сме ги изпълнили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!