Унгария с ултиматум да ни наложи вето за Шенген, ако не махнем таксата за руския газ

OFFNews 14 декември 2023 в 11:33 3334 2

Николай Денков

Снимка БГНЕС/архив

Унгария е изпратила официално съобщение до България, че ако страната ни не премахне таксата за пренос на руски газ, Будапеща ще наложи вето за присъединяването ни към Шенген. 

Това заяви премиерът Николай Денков в Брюксел, като коментира причината за решението таксата да бъде отложена. Ще се отложи прилагането на таксата за транзитен пренос на газ, за да може страната ни да влезе в Шенген, заявиха в съвместно изявление в кулоарите на НС лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков на 11 декември. 

"Решихме да не рискувмаме в този момент с важни, макар и не бих казал, решаващи стъпки по отношение на Шенген", обясни Денков, който е в белгийската столица за Срещата на върха ЕС - Западни Балкани и заседанието на Европейския съвет. 

"Изготвили сме вече предложение, ще го изпратим на Австрия. Разбира се, ще използваме и ЕК като медиатор, така че продължаваме преговорите. Предварителните разговори се състояха още вчера, уточни министър-председателят. 

Това, което не искаме, е да оставаме заложници с решения, които нямат общо с логиката за развитие на ЕС. Това, което се опитваме да избегнем, е необходимостта отново да влизаме в решение на Европейския съвет, което да изисква единодушие", посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

14.12 2023 в 12:14

Няма да е зле да им треснем такса след като ни приемат в Шенген. Според орбам това би било ОК след като явно е ОК шефът му да заграбва украински територии след като кочината му е подписала Будапещенското споразумение.

1000

1

Един друг

14.12 2023 в 12:00

Унгария е оръжието на Путин в ЕС и НАТО. Крайно време е да се предприемат действия срещу нея. Тя е заплаха за демокрацията в Европа.
 
X

Да помогнем на украинските деца!