И в парламента не знаят остава ли Лазаров на поста си

Юлиан Христов 12 февруари 2015 в 10:24 3748 4

Правен спор в парламента остава ли Лазаров на поста си

Отговорът на въпроса ще запази ли поста си главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, след приетите вчера промени в Закона за МВР, не е достатъчно категоричен. 

Според новите текстове кандидатът за поста трябва да има 10 години професионален стаж в службите, от които пет години на ръководна длъжност. В първоначалния вариант за промени в Закона за МВР, внесени от ГЕРБ, изискването беше за пет години стаж на старша ръководна длъжност - изискване, на което Лазаров не отговаря. Между първо и второ четене на закона обаче депутати от АБВ са внесли поправката, с която отпада думичката "старша".

Това доведе до съмнения и спекулации дали Лазаров не е пощаден в последния момент и дали поправката не е направена заради него.

Пред OFFNews един от вносителите на новия текст - депутатът Светослав Белемезов, обясни че мотив за внасянето му е възможността да се разшири кръгът от кандидатури за поста. Така се дава възможност не само на старши ръководители, но и на ръководители на по-нисък пост, да бъдат предложени за главен секретар. Белемезов е категоричен, че зад редакцията не се крият политически намерения и текстът не е писан за определен човек.

Депутати от БСП - Лява България са категорични, че в този случай Лазаров отговаря на новите условия, което означава, че той запазва поста си. 

В същото време обаче остава отворен въпросът дали той отговаря на изискването да бъде назначен с президентски указ. Законът за МВР, който беше изготвен от правителството на Пламен Орешарски и приет от предишния парламент, отне правото на президента да назначава главсека на МВР. Според тогавашните текстове това правомощие беше дадено на Министерски съвет и Лазаров беше преназначен за нов петгодишен мандат с решение на правителството. Това означава, че след поправките от сряда, с които правомощията на президента са възстановени, Лазаров не отговаря на условието за издаден указ. 

Сега процедурата изисква правителството да излъчи кандидат за поста и да предложи на президента да го назначи. Кандидатът може да бъде Лазаров, но може да бъде и друг. По неофициална информация нагласите на ръководството на МВР са името за поста да е различно от това на настоящия главен секретар. 

Светлозар Лазаров беше подлаган на критика от ГЕРБ и Реформаторския блок след провалената операция в Лясковец, при която загина служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Тогава му беше поискана оставката.

"Ако аз бях министър, Лазаров и шеф на РПУ нямаше да стане", коментира в края на декември бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. 

Лазаров беше подложен на атака от шефа на Вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов, след като стана ясно за съществуването на разработката "Червей". В интервю за bTV депутатът каза, че нееднократно е искал оставката на Лазаров, но според сегашната процедура (Закона за МВР, бел. ред.) той не може да бъде отстранен от длъжност.

В същото време обаче премиерът Бойко Борисов изрази друга позиция. Той смята, че Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев, който също се очаква да падне жертва на новите промени, имат възможност да се докажат като професионалисти. Борисов обясни, че службите трябва да са "ветропоказател с политическата обстановка". "Хубавото е, че те и преди са ми били подчинени и сега им знам възможностите и качествата. В желанието на нашата коалиция, да я наречем, тези въпроси стоят много сериозно като искане за смяна. Аз разсъждавам по друг начин”, каза Борисов в интервю за Нова телевизия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!