Quantcast

И в парламента не знаят остава ли Лазаров на поста си

Юлиан Христов Последна промяна на 12 февруари 2015 в 10:24 3091 4

Правен спор в парламента остава ли Лазаров на поста си

Отговорът на въпроса ще запази ли поста си главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, след приетите вчера промени в Закона за МВР, не е достатъчно категоричен. 

Според новите текстове кандидатът за поста трябва да има 10 години професионален стаж в службите, от които пет години на ръководна длъжност. В първоначалния вариант за промени в Закона за МВР, внесени от ГЕРБ, изискването беше за пет години стаж на старша ръководна длъжност - изискване, на което Лазаров не отговаря. Между първо и второ четене на закона обаче депутати от АБВ са внесли поправката, с която отпада думичката "старша".

Това доведе до съмнения и спекулации дали Лазаров не е пощаден в последния момент и дали поправката не е направена заради него.

Пред OFFNews един от вносителите на новия текст - депутатът Светослав Белемезов, обясни че мотив за внасянето му е възможността да се разшири кръгът от кандидатури за поста. Така се дава възможност не само на старши ръководители, но и на ръководители на по-нисък пост, да бъдат предложени за главен секретар. Белемезов е категоричен, че зад редакцията не се крият политически намерения и текстът не е писан за определен човек.

Депутати от БСП - Лява България са категорични, че в този случай Лазаров отговаря на новите условия, което означава, че той запазва поста си. 

В същото време обаче остава отворен въпросът дали той отговаря на изискването да бъде назначен с президентски указ. Законът за МВР, който беше изготвен от правителството на Пламен Орешарски и приет от предишния парламент, отне правото на президента да назначава главсека на МВР. Според тогавашните текстове това правомощие беше дадено на Министерски съвет и Лазаров беше преназначен за нов петгодишен мандат с решение на правителството. Това означава, че след поправките от сряда, с които правомощията на президента са възстановени, Лазаров не отговаря на условието за издаден указ. 

Сега процедурата изисква правителството да излъчи кандидат за поста и да предложи на президента да го назначи. Кандидатът може да бъде Лазаров, но може да бъде и друг. По неофициална информация нагласите на ръководството на МВР са името за поста да е различно от това на настоящия главен секретар. 

Светлозар Лазаров беше подлаган на критика от ГЕРБ и Реформаторския блок след провалената операция в Лясковец, при която загина служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Тогава му беше поискана оставката.

"Ако аз бях министър, Лазаров и шеф на РПУ нямаше да стане", коментира в края на декември бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. 

Лазаров беше подложен на атака от шефа на Вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов, след като стана ясно за съществуването на разработката "Червей". В интервю за bTV депутатът каза, че нееднократно е искал оставката на Лазаров, но според сегашната процедура (Закона за МВР, бел. ред.) той не може да бъде отстранен от длъжност.

В същото време обаче премиерът Бойко Борисов изрази друга позиция. Той смята, че Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев, който също се очаква да падне жертва на новите промени, имат възможност да се докажат като професионалисти. Борисов обясни, че службите трябва да са "ветропоказател с политическата обстановка". "Хубавото е, че те и преди са ми били подчинени и сега им знам възможностите и качествата. В желанието на нашата коалиция, да я наречем, тези въпроси стоят много сериозно като искане за смяна. Аз разсъждавам по друг начин”, каза Борисов в интервю за Нова телевизия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2015 в 14:28

"в парламента не знаят остава ли Лазаров на поста си" и КОЙ ще им каже.

12.02 2015 в 12:48

Попитали един милиционер какво е празно пространство. Известно мълчание и отговор: "В главата ми е, но не мога да се сетя". ;)

12.02 2015 в 11:29

Стига сте се заяждали със скромното милиционерче Лазаров, така си мънкаше вчера, чак го съжалих. Какво ви е направило момчето ? Скромен, с една гънка на мозъка от шапката, връзкар, послушен, идеален кадър на БСП-арските курви.

Какво като го махнете ? Всяко правителство маха някой и променя правила. Направете така, че да не могат да бъдат назначавани такива недоразумения на такива позиции и да не могат да бъдат променяни правилата от всяко ново правителство според това, което са си наумили, иначе няма полза да ги махате, защото това си остава само консумиране на власт.

12.02 2015 в 10:42

Еми като не знаят да питат Путин бре!
:)))))))))