Бетонираха Светлозар Лазаров като главен секретар за още 5 години

Юлиан Христов 02 юли 2014 в 13:05 6945 18

Правителството прие днес решение, с което досегашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров остава на поста по новия закон за МВР. Законът е в сила от вчера.

Решението на правителството гарантира поста на Лазаров за следващите 5 години, съобщи пред журналисти вътрешният министър Цветлин Йовчев. То бе прието въпреки исканията на ГЕРБ Лазаров да бъде бетониран на поста си от сегашното правителство.

За предстоящото назначение съобщиха вчера от ГЕРБ. По новия закон, за който опозицията поиска да бъде отложен с година, главният секретар на МВР ще може да бъде сменян единствено при фрапиращи нарушения и системно неизпълнение на задълженията. 

Новият закон отне правомощието на президента да назначава със свой указ втория в йерархията на МВР. Законът дава право на правителството само да посочва и избира кандидат за този пост. 

"Няма как технологично да не бъде назначен главен секретар по новия закон. Ако не е назначен главен секретар, няма как да бъдат назначени главни и областни директори", обяни по-късно в парламента вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Той напомни, че главният секретар на МВР по принцип не е политическо назначение, а той е професионална фигура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!