Ген. Атанасов: Свързани с протестите са подслушвани незаконно 300 дни

OFFNews 05 февруари 2015 в 10:23 6901 18

Ген. Атанас Атанасов

Снимка Гергана Костадинова/БГНЕС

Ген. Атанас Атанасов, председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание

"Има няколко други случая, свързани с професионалното управление на МВР, които са много по-скандални от случая "Лясковец". Например начинът, по който оперативно са, забележете, обгрижвани протестите. Провеждани са оперативно-технически мероприятия, СРС-та в продължение на 300 дни по отношение на определени среди и лица, което е много тежък скандал. Това е нарушение на конституцията и много тежко погазване на законите."

Това обяви председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание ген. Атанас Атанасов в интервю за bTV.

"Не знам кои са конкретните подслушвани лица, но знам, че става въпрос за широкомащабна операция, провеждана от няколко институции съвместно - от МВР, от ДАНС, ДАТО са намесени. Нека станат ясни резултатите от всички проверки, които са правени", каза още ген. Атанасов.

Той коментира и резултатите от проверки по негов сигнал, свързан с подслушването на бившия депутат от ДПС Касим Дал. Информацията за това подслушване, извършвано по анонимен сигнал, според който Дал стоял в основата на подготвян атентат срещу лидера на ДПС Лютви Местан и депутата от ДПС Делян Пеевски, излезе през август 2014 г.

"Установено е, че така нареченият сигнал за това подслушване е абсолютен фалшификат. Телефонът на г-н Дал е бил включен за подслушване в момента на подаване на сигнала при условие, че в този сигнал неговото име не съществува изобщо и няма никаква връзка. Това е било политическа услуга на силната партия ДПС към него. Между другото, нещо важно - заради този сигнал е осигурена комфортна охрана на господин Местан от НСО, транспорт и комфортна охрана. Всичко това са едни измами ужасни, които са довели до злоупотреба с власт от длъжностни лица на високо ниво в службите и трябва да се потърси отговорност за това", заяви Атанасов днес.

"Тези опорни точки, които се дават на ДПС за разиграване на тези сценарии, се фабрикуват в онзи университет, който съкратеното му име е УБИТ, Библиотекарският, така наречен. Там е интелектуалното звено на сарайско-библиотекарската групировка, което формира тези опорни точки", каза още Атанасов.

Той поясни, че вътрешната комисия в НС вчера е обсъждала отново темата "Лясковец" заради сериозни жалби, постъпили в деловодството на парламента, сред които и жалба от майката на убития командос Емил Шарков. Тя е поискала нарочна комисия в Народното събрание да разследва случилото се. Припомняме, че на 14 март 2014 г. специализиран отряд щурмува барикадиралия се в жилището си в Лясковец Петко Петков, за да го арестува и изземе незаконно притежавано от него оръжие. При акцията загина командос Шарков.

Според ген. Атанасов в случая "Лясковец" "става въпрос за много ниска компетентност на ръководилите операцията и за висока самонадеяност от тяхна страна".

"Този случай не е трябвало да бъде разрешен с използването на специализиран отряд. Това е пълен абсурд. Грешното решение е взето от главния секретар на МВР (Светлозар Лазаров - бел. ред.). Той е подписал заповедта за използването на отряда и е утвърдил плана. Най-скандалното е, че по време на втората проверка, разпоредена от служебния министър Йордан Бакалов, дисциплинарната комисия на Инспектората, провеждайки всестранно, обективно и пълно изясняване на случая, е съставила свой план и е поискала среща с главния секретар, за да му зададат някои въпроси, а той е отказал да се срещне с дисциплинарната комисия. Впоследствие е направен опит да му се предоставят писмени въпроси и той е отказал отново с обяснението, че е дал обяснение там, където трябва. Това е демонстративно неподчинение на този държавен служител. За другите държавни служители в МВР, които демонстрират неподчинение към ръководителя се предвижда уволнение. Обяснението, че е подписал някаква декларация да пази следствена тайна е пълен абсурд, защото съгласно Закона за МВР дисциплинарната отговорност се реализира независимо от всяка друга отговорност. Той и вчера направи опит по този начин да се измъкне в комисията", коментира Атанасов.

Той припомни, че не еднократно е искал оставката на Лазаров, но че според сегашната процедура никой не може да го отстрани от длъжност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!