Ревизират работата на Светлозар Лазаров, шефът на ДАНС се очаква да бъде сменен

Юлиан Христов 13 ноември 2014 в 12:09 16514 4

Светлозар Лазаров, Цветлин Йовчев, Владимир Писанчев

Снимка МВР

Светлозар Лазаров на пресконференция с бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

Новата власт ще подложи на ревизия работата на ключовите в системата на сигурността назначения, като главния секретар на МВР и шефа на ДАНС. Очаква се в резултат на тези анализи да се направи оценка на работата им и дали те трябва да останат на постовете си.

Въпреки това, с новите промени в законите за МВР и ДАНС, смяната на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев са подготвени. За двата поста са направени предложения за промяна в изискванията за нужния стаж и професионален опит, каквито Лазаров и Писанчев нямат.

Промените обаче не са писани специално за двамата, твърди новият зам. вътрешен министър Красимир Ципов.

„В крайна сметка, за заемането на такава длъжност (главен секретар на МВР, бел. ред.) се изисква сериозен професионален опит. По същия начин сме подходили и спрямо председателя на ДАНС. В крайна сметка и категория А, каквито бяха в досегашния закон на МВР висшите ръководни служители, изискваха по-дълъг стаж. Това е била нашата принципна позиция. Виждате, че предлагаме и да се възстанови един баланс, който е съществувал повече от 15 години, а именно Министерски съвет да предлага висшите професионални фигури в сектор „Сигурност“, а президентът да ги назначава с указ“, обясни пред OFFNews зам.-министърът.

Той отказва да даде оценка за работата на Светлозар Лазаров, въпреки че от ГЕРБ го критикуваха многократно, особено след провала в операцията в Лясковец. „Моето лично мнение към настоящия момент няма значение, защото аз от вчера съм в министерството. Ще бъде извършен анализ на работата на всички ръководни служители в МВР преди да се предприемат каквито и да било действия“, обясни Ципов.

Спряганият за председател на комисията по вътрешна сигурност в парламента Атанас Атанасов обаче е на мнение, че главният секретар трябва незабавно да подаде оставката си. Той посочва за провал и работата на шефа на ДАНС в случая с КТБ.

В предлаганите промени на Закона за МВР е записано, че главният секретар може да бъде отстранен от поста си, ако не отговаря на изискването да има 10 години професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне половината на старша ръководна длъжност. Лазаров има необходимите години, но половината от тях не е заемал старша ръководна длъжност, което автоматично го прави несъвместим с поста.

Светлозар Лазаров беше назначен начело на професионалното ръководство на МВР в правителството на Пламен Орешарски. Той дойде от структурите на ДАНС и беше бетониран на поста с новия закон, който беше подготвен от екипа на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев (също кадър на ДАНС, бел. ред.). Този закон даде на Лазаров петгодишен мандат, което го бетонира на поста, защото по сега действащия закон Лазаров може да бъде сменен само при фрапиращи нарушения и системно неизпълнение на задълженията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews