Шефът на НСО спряган за главен секретар на МВР

Юлиан Христов 11 февруари 2015 в 15:56 6978 1

Спрягат шефа на НСО за главен секретар на МВР
Антонов е сочен за близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Името на началника на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов е спрягано за поста главен секретар на МВР, научи OFFNews.

Причината да се търси нов човек за поста са промените в Закона за МВР, които бяха приети окончателно днес на второ четене в парламента. С тях се променят изискванията за стаж, на които трябва да отговаря най-висшата професионална фигура в МВР. В закона е записано, че правомощията на главния секретар се прекратяват предсрочно, ако той не отговаря на изискването да има 10 години професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне пет да е прекарал на старша ръководна длъжност.

Настоящият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров има необходимите години, но половината от тях не е заемал старша ръководна длъжност, което автоматично го прави несъвместим с поста. 

Пред OFFNews Антонов отрече с него да са водени подобни разговори. Той обаче формално отговаря на новите изисквания в Закона за МВР, още повече че идва от структурите на Вътрешното ведомство и това го прави и една от логичните кандидатури за поста. Към момента не е ясно дали той е единственото спрягано име за поста. По наша информация името на настоящия заместник главен секретар Георги Костов не влиза в сметките за нов главсек. 

По наша информация преди две седмици Антонов е имал среща с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в кабинета му в парламента. На една от тях е присъствал и председателят на комисията за контрол на службите Димитър Лазаров от ГЕРБ. Вероятно тогава е обсъдена и кандидатурата на Антонов.

В мандата на Цветанов Ангел Антонов беше директор на главните дирекции „Криминална полиция” (2010-2011) и „Национална полиция” (2011-2013) в МВР. С идването на власт на правителството на Пламен Орешарски той беше свален от шефския пост от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев. Причината беше, че Антонов е допуснал сблъсъци по време на протестите пред парламента. Той обаче не беше уволнен или пенсиониран и остана в така наречения временен резерв в МВР.

Антонов пое НСО, след като тогавашния шеф на службата Тодор Коджейков подаде оставка на 27 февруари 2014 г.

Назначението на Антонов беше съпроводено със скандал. За да заеме поста, той трябваше да получи военно звание, тъй като НСО няма собствен закон и работи по закона за отбраната. От цивилен обаче той получи едно от най-високите звания в армията - "генерал-лейтенант" (дори шефът на Военновъздушните сили Румен Радев е с по-ниско звание от неговото, бел.ред.) по силата на постановление на Министерски съвет от 23 август 2012 година и според текстове от закона за отбраната, които са валидни във военно време.

В продължение на четири месеца Антонов заема поста в НСО в разрез с президентски указ за военните звания, в който за началник на НСО се изисква по-ниско военно звание. Според закона за отбраната в този случай той е в несъвместимост да заема поста. За да бъде избегнато това неудобство, правителството на Георги Близнашки предложи на президента да промени изискването за звание на шефа на НСО. Така указът беше натъкмен според званието на Ангел Антонов, а церемонията по връчването на пагоните от президента, която би трябвало да е открита за медиите, към момента не е проведена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!