ГЕРБ след консултациите: Правителство с БСП е малко вероятно

ОFFNews Последна промяна на 13 октомври 2014 в 14:35 5841 12

Менда Стоянова, ГЕРБ
Менда Стоянова, ГЕРБ

Коалиционно правителство между ГЕРБ и БСП по всяка вероятност няма да има. 

Това стана ясно от думите на преговарящите от ГЕРБ Менда Стоянова, Цецка Цачева и Румяна Бъчварова след 4-часовите консултации между първата и втората политическа сила след изборите на 5 октомври.

Мотивите, изтъкнати от Стоянова, бяха, че има непреодолими различия с БСП по 8 от 18-те приоритета на ГЕРБ. Сред тях са данъчната политика, енергетиката, сектор "Сигурност", образованието, здравеопазването, пенсионната реформа.

По четири от приоритетите, свързани с евроатлантическата ни ориентация, е имало съгласие.

По два от приоритетите е имало принципно съгласие, но не и единодушие за мерките, които трябва да се предприемат. Тези приоритети са решаването на кризата с КТБ и инфраструктурните проекти. При КТБ БСП настоява за незабавно връщане на блокираните пари на хората, а ГЕРБ искат анализ на международна и авторитетна организация. За инфраструктурните проекти ГЕРБ и БСП се разминават относно списъка с приоритетни обекти.

Ако БСП не отстъпят от позициите си по приоритетите, където различията са непреодолими, преговори са много трудно осъществими, заяви Бъчварова.

"Към този момент по-скоро не виждаме основание за бъдещо управленско споразумение с БСП, освен ако не получим в писмена форма преосмислени по друг начин тезите, за които БСП настояваха днес", заяви Цецка Цачева.

Преговорният екип на БСП – Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев, е представил 12-те червени линии от предизборната програма на левицата, от които те обявиха, че няма да отстъпят.

1. Преминаване към прогресивно облагане на доходите на физическите лица и към семейно подоходно облагане. Или т.нар. данък богатство, който левицата искаше да въведе, но срещна отпор от страна на партньора си в управлението ДПС.
2. Насочване на финансовите средства от държавата за издръжка на образованието в държавните и общинските училища;
3. Здравеопазване, което засилва обществения характер на системата чрез по-силно ангажиране на държавата, изравнява достъпа в различните региони, въвежда ясни стандарти за медицинските дейности и равностойни финансови условия за различните лечебни заведения;
4. Пенсионна реформа, която обвързва решенията за пенсионната възраст с продължителността на живота, въвежда гъвкави условия за пенсиониране и гарантира получаване на пенсия при навършване на определена възраст и реално достижим осигурителен стаж;
5. Провеждане на реиндустриализация на страната, като се създават условия за нови, предимно модерни производства и се възстановят части от структуроопределящи за икономиката на страната предприятия при икономическа обоснованост;
6. Продължаване на проекта "Южен поток";
7. Развитие на ядрената енергетика чрез:
- предприемане на активни действия за строителството на АЕЦ "Белене";
- удължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй";
- продължаване на процеса по изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" при отстояване на националните интереси.
Заедно с това БСП даде и заявка:
8. Няма да приемем трудът да бъде поставян в неравностойно положение по отношение на капитала при данъчното облагане и приноса към осигурителната система;
9. Няма да се съгласим с прилагане на технологии за проучване и добив на шистов газ, както и с такива за въглищна газификация. Обявяваме се срещу премахване на ограниченията при пускане на генномодифицирани продукти на пазара и в околната среда;
10. Няма да подкрепим отстъпление от постигнатите в Европейския съюз социални и екологични стандарти при обсъждане на трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции. Предлагаме на парламентарните партии да се изготви обща национална позиция по проекта за споразумение;
11. Противопоставяме се на приемане на закони, с които исторически събития се използват за конюнктурни политически цели и засягат националните интереси и достойнството на БСП (въпросната поправка в НК, б.р.);
12. Против сме разширяване на санкциите срещу Русия.

Менда Стоянова ги определи като 12-те червени разделителни линии между БСП и ГЕРБ. По начина, по който са формулирани тези линии и предвид броя избиратели, които стоят зад тях, не разбирам защо е тази неотстъпчивост, коментира Цецка Цачева.

Преговорният екип на БСП не изключи преформулиране на червените линии. Те щели да предложат на органите на Столетницата (Изпълнително бюро и Национален съвет) да преразгледат точките и до дни да изпратят писмен отговор на ГЕРБ.

Според Янаки Стоилов 12-те червени линии не са разделителни и не са написани, за да поставят непреодолими прегради, а предлагат решения.

Представителите на левицата признават на ГЕРБ правота да излъчи министър-председател и председател на Народното събрание и смятат, че не трябва да се лимитира животът на следващото правителство (Реформаторския блок предлага да се предпостави мандат от 2 години на кабинета).

От ГЕРБ също смятат, че трябва да се работи за стабилен кабинет, който да изкара пълне мандат.

“Няма да преследваме самоцелна деструктивност, но при определени обстоятелства може да прибегнем до по-остра реакция“, обяви Янаки Стоилов в отговор на въпрос дали БСП ще саботира заседанията на парламента, както правеше ГЕРБ в 42-то Народно събрание.

Преговорите между ГЕРБ и останалите партии в парламента продължават утре с консултации с ДПС.

ДПС е партията, с която ГЕРБ категорично няма да управлява, обяви преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той обяви също, че ще се опита да направи коалиционно правителство със споделена политическа отговорност и коалиционно споразумение.

До края на седмицата трите дами от ГЕРБ ще се срещнат в парламента с представители на останалите 7 партии, които имат депутати в 43-тото Народно събрание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2014 в 07:11

Абе ще с прегърнат, няма къде да идат -> мама 100 г. мастия и недоразвитото и гърбаво произведение!!!

14.10 2014 в 06:56

Обречени сме да ни управляват КОМУНИСТИ.

Това са БКП-БСП-ДПС-СДС-НДСВ-ГЕРБ, тоест една 25-годишна МУТАЦИЯ НА ЧЕРВЕНАТА БОЛШЕВИШКА ПРЕСТЪПНА КРАДЛИВА ШАЙКА.

Омерзен съм.

13.10 2014 в 19:30

Бат Бойко видя как олигарски оцеля повече от година, въпреки нестихващите протести, и сега иска да се сдуши с бсп. Мисли си, че те ще го поддържат, той затова говори за стабилно управление - да си изкара мандата, и никой да не го закача. Лошото е, че електората му гласува за него, защото го вижда противник на комунистите, и така герб най-вероятно ще последва съдбата на ндсв. Заиграва се, но не е луд да направи такава фатална грешка ... или няма планове да развива партията си.

13.10 2014 в 18:34

БСП и ГЕРП произхождат от една и съща партия-майка: БКП/комунисти.

Само че, БСП са потомствена ЧЕРВЕНА АРИСТОКРАЦИЯ, а Първа Частна Банкянска - ТРЕТОКЛАСНА ЧЕРВЕНА НАМЕТКЛАТУРА.

Омерзен съм.

13.10 2014 в 18:12

"Към всички, които скърбяха /доскоро скърбяха, ама вече може и да им е минало/ за загиналите в Горни Лом, към всички които се възмущават, че службите и учрежденията /институциите/ на българската държава не са си свършили работата и със своето бездействие или с користните си действия са причинили смъртта на 15 души имам, като за начало, следния въпрос.

Възможен ли е такъв един телефонен разговор между висш /едва ли не всевишен/ политик и чиновник на висок пост, задължен да извърши проверка във фабрика за боеприпаси :

Висш политик : Ало. Тоя Митко Бомбата ми се обади сега пак. В неговата фабрика са влезнали данъчни ли са, полицаи ли са.... Събират телефони. Хайде, прибирай ги оттам. Нали поехме ангажимент да не…

Чиновник: Ами то е станало по обаждане…

Висш политик: Ясно, че е станало по обаждане. Обади се сега, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…

Чиновник : Материалите да бъдат на моето бюро и няма да се прави нищо, докато не се върна да взема решение по въпроса.

Висш политик: Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега на тоя Митьо Бомбата и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам...."

още ,тук:

http://www.ivremena.com/

13.10 2014 в 17:24

Всички кадри на БСП имат досиета в руското разузнаване. На практика заедно с ДПС трябва да бъдат забранени със закон.

13.10 2014 в 16:50

Както ще стане пределно ясно, ГЕРБ имат фундаментални различия само с РБ. Две от тези различив са отношението към правосъдната система и евроатлантическата ни ориентация, която се проектира в отношението към агресията на Путинова Русия и пректа “Южен поток“.
Както виждаме, именно тези въпроси не се коментират на срещата с БСП и това не е случайно, защото има пълно единодушие то тези въпроси между двете партии. Вместо това, занимават ни с проекта АЕЦ-Белене, от който самите руснаци се отказаха преди Борисов да обяви, че го прекратява.

13.10 2014 в 15:43

Герб ще възстановят кадрите си на държавна служба през тази година, ДПС ще си запазят техните и с подходящия натиск догодина ще оставят само още една партийка, мижава опозиция, за пред Европа и гледай дране! Турчин и мутра в симбиоза, без никакви писмени договорки ще проведат необходимото прочистване на населението, оставяйки само послушното и деградиралото.


13.10 2014 в 14:57

Tия как и дума не обелиха за ПРАВОСЪДНАТА СИСТЕМА.Или може би за тях - всичко там е добре.Разберете - без да се оправят нещата в правосъдието - нито едно от нещата които са обсъждали няма да потръгне. Всички беззакония ще остават безнаказани както досега - разбирате ли защо най-важна е тази реформа. Герб нещо много тихомълком се произнасят по-тази тема - може би така им отърва, с такова впечатление оставам.

13.10 2014 в 14:54

Няма какво да си губят времето, да си се вземат най-после с ДПС. Изказвам се конотативно, де ...
 
X