АБВ остава опозиция в новия парламент

"Не можем да оценим изборите, като честни и демократични"

Симона Костадинова 10 октомври 2014 в 16:40 1963 0

Снимка Симона Костадинова

Нашите различия с ГЕРБ са толкова значими, че бутонът ни за това правителство ще бъде по-скоро "не", да не кажа твърдо "не". Още повече, че от другата страна не виждам никакъв опит да бъдем убедени и да бъдат преодолени различията между двете партии. Нашата позиция е ясна - ние сме в положението на опонент на мандатоносителя ГЕРБ.

Това заяви председателят на АБВ Георги Първанов на пресконференция на ръководството на партията.

Първанов обясни още, че това не означава, че АБВ не биха подкрепили спешни мерки за преодоляване на зимата например.

Първанов уточни, че за преговорите за формиране на ново правителство ГЕРБ искат от останалите партии да представят предварително писмено становище по ключови въпроси за разговори. Той подчерта, че така трудно се водят преговори за каквито и да било национални политики, защото ГЕРБ не са представили собствените си позиции.

„Долавям недостатъчна коалиционна култура в това, което прави ГЕРБ в момента и се изказвам деликатно. Не че АБВ има високи очаквания – нашите основни приоритети, идеи и ангажименти са трудно съвместими“, допълни Първанов.

Той изрази и опасенията си, че е възможно преговорите за съставяне на правителство да са само параван, за да може партията на Борисов да спечели време и "да изпипа детайлите по вече договореното правителство".

"Не можем да оценим изборите, като честни и демократични", заяви Румен Петков, който остана без депутатско място в 43 Народно събрание.

Той посочи, че още когато се е изготвял Изборният кодекс от АБВ са алармирали, че начинът, по който се подготвя не отговаря на предварителната заявка за прозрачност и градивност в писането на документа.

"Имаше едни смешни консултации, които не отразиха мнението на гражданското общество, на партиите и на изборните експерти. Условията, които създаде той за формалното купуване на гласове през безбройните застъпници и наблюдатели. Парадоксалните примери, които видяхме още на евровота с 60 000 застъпници само от една партия. Това е показателно, че съвсем целенасочено част от текстовете в Кодекса са писани, за да обслужат определени играчи в изборите след това", коментира Петков.

Натиск срещу симпатизанти, застъпници и членове на АБВ

"Срещу представители на АБВ репресиите от страна на държавата продължиха. Кабинетът "Близнашки" в това отношение реализира пълна приемственост със дейността на кабинета "Орешарски", каза Петков.

От АБВ обясниха, че редица техни членове и симпатизанти са били уволнени от постовете си от служебното правителство. Техни симпатизанти пък били привиквани в РПУ-тата по градове и били карани да подпишат декларация, че няма да се занимават с политическа дейност и няма да влизат в офисите на АБВ.

Петков даде пример със Варна, където 3-ма застъпници на АБВ били викани в полицията по прокурорско разпореждане, за да дадат обяснение защо са станали застъпници на партията.

"Продължаваме да се безпокоим, че силовите структури на МВР и Прокуратурата биват използвани за газене и агресия срещу хора, които бяха ангажирани с кампанията на АБВ", обясни Петков.

Първанов пък допълни с друг пример. Постоянният секретар на Министерство на външните работи Георги Димитров, който е симпатизант на АБВ, е бил уволнен от служебното правителство с "абсурдното обяснение, че има два трудови договора", макар че имал определен мандат на длъжността.

Калфин става ръководител на парламентарната група на АБВ

По време на днешната пресконференция стана ясно, че Ивайло Калфин става ръководител на парламентарната група на АБВ.

Решението е било взето на Националния съвет на партията, което се състоя днес.

От АБВ обявиха и какви ще бъдат първите приоритети на парламентарната им група в новото Народно събрание:

- ще предложат приемането на "Етичен кодекс" в Правилника на парламента, като с това целят да намалят корупцията, лошото поведение в публичното пространство и "криенето зад политически имунитети" на народни представители;

- ще предложат създаване на парламентарна анкетна комисия, която да се занимава с въпроса за енергетиката;

- ще внесат за обсъждане пакет от проектозакони, които засягат социалната политика, като например стъпки за увеличаването на доходите на пенсионерите и социално слабите;

- ще предложат промени в Изборния кодекс, който създаде социалистката Мая Манолова. Измененията ще засегнат промени в органите, в отчитането на гласовете, както и "нелепата методика за разпределение на депутатски места, която вкарва в парламента хора като Бат Сали";

- от АБВ предлагат още 50% от народните представители да се избират мажоритарно, а останалите - чрез национални листи. От партията на Първанов смятат, че това ще реши проблема с несправедливите разпределения;

- ще поискат повече прозрачност и по-честа отчетност на финансите, които получават депутатите, докато са в парламента.

- ще инициират нова процедура по избор на изпълнители за проекта "Южен поток", защото сегашният го е "опорочил".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови