Екоминистърът: Лабораториите, проверяващи горивата, могат да подават грешна информация за вредните емисии

OFFNews 04 март 2023 в 19:44 2861 0

Росица Карамфилова

Снимка БГНЕС

Росица Карамфилова

Фалшифицирана и погрешна информация за въглеродните емисии може да бъде подавана не само от верифициращите фирми, но и от лабораториите, които проверяват горивата, с които работят топлоцентралите.

Това съобщи в интервю за БНТ министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова по повод мащабното разследване на Европейската прокуратура за измами с въглеродни емисии.

Министерството и Агенцията за околна среда многократно са сигнализирали за нарушения, но акредитациите на тези частни фирми, които извършват проверките, не зависят от министерството и то не може да ги отнеме, заяви Карамфилова.

Схемата за търговия с емисии е общоевропейска и има за цел да осигури ефективен механизъм, при който тези, които емитират въглеродни емисии, да заплащат за това и съответно да имат пазарен стимул да ги намалят, обясни министърът. Миналата година имаше сериозно натоварване и цената на квота въглероден диоксид достигна близо 200 лв.

Схемата, по която се осъществява верификацията, се прилага на общоевропейско ниво. Всеки оператор, който участва в схемата с търговия на емисии, има ангажимент до 31 март на текущата година да подаде доклади с емитираните количества парникови газове за миналата година. В своите ангажименти всеки един от тези оператори има издадено разрешително да емитира парникови газове. Ключов елемент е планът за мониторинг. В него се определя типът на инсталацията, какви са ангажиментите, какви са водещите потоци емисии - въглища или газови смеси. Въз основа на това разрешително операторът има съответните ангажименти да го изпълнява.

Европейското законодателство е определило да има независимост на оценката - верифициращите органи трябва да бъдат независими юридически лица, които притежават валидна акредитация от Българската служба по акредитация. На нашия пазар оперират както български, така и чужди фирми.

"МОСВ не може да наложи определен верификатор на фирмите, това е пазарен принцип, взаимоотношения между трети страни. Европейското законодателство изисква да няма връзка между оператора и верифициращата фирма, за да се гарантира безпристрастността на данните", обясни министър Карамфилова.

Операторът изготвя доклад за емитираните количества вредни емисии. Верификаторът, който има договор, прави посещения на място през годината, проверява съответните емисионни фактори. И операторът, и верификаторът подават декларации за достоверност на данните. Съгласно схемата и логиката за управление на този процес, всеки емитиращ поток има коефициенти.

Европейският законодател е определил различни алгоритми, по които да се определят тези коефициенти. Възможно е обаче да има разминавания между показателите на лабораториите и тези на държавата, стана ясно от думите на министъра.

На въпрос имало ли е министерството проблеми с ТЕЦ-овете, за които се твърди, че са свързани с Христо Ковачки, Карамфилова отговори, че при направените проверки е установено значително количество нерегламентирани емисии.

"Имахме сериозни предизвикателства миналия септември с димитровградския ТЕЦ. Ние като държава имаме ангажимент да не превишаваме нивата на серен диоксид, имаме и наказателна процедура за въздуха там. Достигнахме в рамките на по-малко от 8 часа, около 10-12 средно превишаване на часовата норма. Тогава бе едно от най-сериозните ми предизвикателства като министър, защото поставихме под една огромна отговорност цялата система. Когато спряхме ТЕЦ-а през Енергийния системен оператор, започнаха какви ли не изяви, че имало манипулации на станциите за измерване на атмосферния въздух, други твърдяха, че някой нарочно го е спрял. Водихме няколко срещи със самия оператор, тъй като има голяма опасност, ако не се докажат тези твърдения, те в една съдебна битка да претендират много сериозни щети, които после държавата ще плаща", заяви екоминистърът.

Предприети са съответните действия за язовир "Студена" и няма опасност той да прелее, увери министър Карамфилова.

"Получихме писмо от ВиК оператора, турбината на единия ВЕЦ има авария, затова ще намалим малко мощностите. За да се гарантира за цялата година вода за Перник и региона, в язовира трябва да има много сериозно количество вода. Тази година е много суха и смея да твърдя, че работата ни дава резултат. Благодарение на регулиращия режим язовир "Копринка" и други язовири, които бяха буквално източени, сега са много по-добре".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови