Дончев: Моловете са важни за колективния психиатричен статус на нацията

OFFNews 15 май 2020 в 17:57 11439 6

Снимка Пресслужба на Министерския съвет

Томислав Дончев, вицепремиер

"В първия ден, когато бяха свалени ограниченията и гражданите можеха да посещават планините около София, в неделята следобеда и аз бях излязъл за малко и видях десетки хора, които се разхождаха в дъжда. 

Някои публични услуги са важни не само от гледна точка на стопанския им ефект, а от гледна точка на колективния психиатричен статус на нацията. Ние трябва да позволим на хората, доколкото това е безрисково, да продължат да живеят."

Така вицепремиерът Томислав Дончев отговори на журналистически въпрос защо се отварят моловете от понеделник - новина, която съобщи по-рано днес премиерът Бойко Борисов.

"Преди отварянето на какъвто и да е тип институция се работи по така наречения санитарен протокол, който се изготвя от службите, от лекарите, който указва на ръководството по какъв начин може да работи. Нито една институция – била тя мол или детска градина – не може да бъде отворена, без да бъде изчистен в най-малки детайли т. нар. санитарен протокол. За ваша информация, такъв се готви за детските градини. Той ще бъде приложен, когато дойде времето, когато всички са единодушни, че е дошъл моментът примерно да дадем повече правомощия на кметовете да преценят коя детска градина кога би могла да бъде отворена. Това в момента не е факт", каза още Дончев.

Икономическият министър Емил Караниколов също коментира въпроса с думите: "Днес имахме среща със собствениците на молове. Трябва сериозно да отчетем, че в тях работят много магазини. Заетите в този сектор са около 290 хил. Тяхното неработене вреди не само на техните бюджети, но и на бюджета на самата държава. От тази гледна точка, за нас е важно колкото може повече икономически субекти да се върнат на работа, но при спазване на всички задължителни мерки, защото здравето ни е преди всичко".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

16.05 2020 в 21:33

А някога важни бяха читалищата:))
Интереса клати феса, това е и цялата ви политика в тоя случай.

Утре ще отворите моловете - пубертетите и ще се нацелуват там. Но седмица по-късно - няма да има абитуриентски балове.
Че те и сега се събират по тавани и мазета, и едва ли използват презервативи за друго, освен да ви ги нахлузят на главите. Отсвирили са ви, конкретно:)
Купувай вазелин, батка. Тинейджър - едва ли, а виж борисов сигурно ще ти го натътрузи.

3943

5

OtSofia

15.05 2020 в 19:20

Какво измисля, обаче, днешното общество, което около 200 години вече се стреми към пълно господство на принципа на изгодата, била тя егоистична и/или взаимна. Пространства, в които основополагащ принцип е отсъствието на ред („Отсъствие на всякакво присъствие“-Иван Вазов). Класически пример са бинго-залите – тъмно, неясно, нуждаеш се от водач, пълна изолация от реалността. Това – ходови линии и опорни точки– глупости на търкалета:важното е да си с измамното „сам със себе си“. Началото е сложено с киносалоните, в които се влиза по всяко време. Този принцип непрекъснато ни се натрапва в големите магазини, където стоките сменят местата си през неопределени интервали и на неопределени предварително места. Защо? Всеки се досеща. Така стигаме до моловете. Пространственият ред е тотално изхвърлен от концепцията на мола. Не трябва да знаеш къде си. В никакъв случай да не се ориентираш лесно. Указателните табели трябва да те водят надалеч, за да не държиш сметка за времето. Психично здраве?Ха!

3943

4

OtSofia

15.05 2020 в 19:19

Сбъркано, та - сбъркано! Моловете били важни, ни повече, ни - по-малко, за "колективния психиатричен статус на нацията"? Очевидно и тук провинциалният статус и незосъзнаването на собственото незнание си казват думата. Нека обобщим - сградите и обитаемите пространства се изграждат от памтивека - около 45 000 години, на основата на РЕД. Казано с верните думите на всека селска визитарка: Тé - портата на дворо, тé - вратата на къщата, тé - огнището, тé- плевнико, тé - пещта, тé - амбаро и т.н. всеки се досеща. От време оно стремежът и правилото е: опорна точка - ходова линия - битова функция- трудова функция - отпадък. В съвременните градове: опорни точки (забележителни обекти) - функционални ходови линии (улици) - интензивно обитаване (жилища, търговия, производство и др.) - специализирани зони (труд, търговия, здраве, образование ...) и др. Така живеем в спокойствието на добре структурираното пространство. Психиатричният ни статус е подкрепен от създадения от нас самите ред.

21061

3

рамбо

15.05 2020 в 18:27

Вижте само какви "експерти" борят епидемията у нас! Този т. нар. щаб явно е сложен за комуфлаж, макар, че и в него няма експерти епидемиолози, но даже и този си вид ги ползват за бостанско плашило и за телевизионни говорители на сводката за заразените. Всички решения ги взима Боко, според настроението си и според това кой бранш най силно вдига шум по медиите. Експертите им запушиха устата. Дончев пък се оказва, че разбира от психиатрично здраве..

706

2

order

15.05 2020 в 18:24

С революционните песни ”Вятър ечи, Балкан стене” и ”Боят настана” се надъхват стотиците протестиращи пред Народното събрание българи.
Те се увеличават с всеки изминал момент. Прави впечатление, че сред тях има много млади хора. Много от тях са с национални знамена.
https://mobile.frognews.bg/article/196476/


18551

1

Нострадамус

15.05 2020 в 18:14

Вече разбирам защо Мутрафчийски каза:
"Очаквам да измрат много хора! Яко да измрат! Ей ще видиш!"
Той е знаел, че борисоФ ще отвори моловете...
 
X

Подкастът на OFFNews