Проект: Класическата ще приема ученици след 4-и клас

OFFNews 06 февруари 2015 в 18:16 7449 4

Сградата на Класическата гимназия (НГДЕК) на ул.
Сградата на Класическата гимназия (НГДЕК) на ул. "Баба" в "Модерно предградие".

Има проект, който предвижда Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" да започне прием на ученици от 4-и клас нагоре, а не както досега - от 7-и клас, потвърди зам.-министърът на културата Боил Банов пред OFFNews.

Той подчерта, че засега всичко е само проект. 

Преди дни се разбра, че НГДЕК се връща в ремонтираната си сграда в кв. "Модерно предградие", като сградата на 13-о СОУ до "Женския пазар" беше отдадена на елитната гимназия за неин филиал.

В нея ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11-ти и 12-ти клас на НГДЕК, а целта е да се използва пълноценно и капацитетът на преподавателите от СУ „Св. Климент Охридски” и БАН.

От Министерството на културата загатват, че сградата на 13-о СОУ позволява в нея да бъдат настанени още ученици, като те може да са отново част от Класическата, но от по-долни класове.

"Филиалът дава възможност също така в перспектива да се пристъпи и към въвеждане на по-ранен прием на ученици в престижното учебно заведение, с оглед на засиления интерес към класическото хуманитарно образование", пише в информацията на МК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови