БСП обявиха за престъпни режимите преди 1944 г., ГЕРБ ги призоваха пак да се кръстят БКП

ОFFNews 31 март 2016 в 13:30 2432 9

БСП поиска авторитарните режими в България от 1923 г.-1926 г. и 1934 г.-1944 г. да бъдат обявени за престъпни чрез законопроект, който внесоха днес.

Лидерът на социалистите Михаил Миков обясни, че законопроектът им е огледален на приетия през 2000 г. Закон за обявяване комунистическия режим в България за престъпен. Приемането му щяло да даде оценка на цялото историческо наследство от XX век за страната ни.

Социалистът даде и пример защо според него новият закон е необходим: "Вчера в 21 СОУ е прокарана една инициатива „Запознай младите с комунизма“. Очевидно, че политически се използва частично историческата истина и не се дава пълна представа особено на младото поколение за случилото се в България през 20 век“.

Миков добави, че на събитието е присъствал зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, който е извършвал политическа дейност в училище. Той обясни, че БСП ще зададе въпрос на образователния министър Меглена Кунева за действията на заместника ѝ.

Малко след това от ГЕРБ дадоха брифинг, в който коментираха предложението на БСП, като обявиха, че от предложението им според закона тоталитарният режим след 1944 г. е наречен „тоталитарната практика“. 

Методи Андреев нарече предложението на БСП "много смешен и жалък законопроект". По думите му Михаил Миков се държи като комунист и иска определи десетилетия да не бъдат изучавани обективно.

"Аз му препоръчвам, той като кандидат за лидер на БСП, да спечели сърцата на своите избиратели като предложи на този конгрес партията му да преименувана отново на БКП", обърна се Андреев към Миков.

Депутатът от ГЕРБ добави, че в момента сред млади хора има изкуствен афинитет към тоталитарния режим след 1944 г, който е насаждан от "тези, които са били облагодетелствани от него". 

"Нима хилядите избити, нима хилядите репресирани, нима взетите на хората домове и имоти са просто една тоталитарна практика. Не. Ние искаме абсолютно всички режими, дошли чрез преврат, дошли насилствено в държавата през 20-ти век, да бъдат изучавани", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!