Депутати искат от Кунева тоталитарните режими да се учат в училище

ОFFNews 10 март 2016 в 13:09 2434 10

Утре депутати ще връчат на министъра на образованието Меглена Кунева петиция, с която се иска тоталитарните режими в България през XX век да се изучават в часовете по история в училище.

"Ще връчим тази петиция с горещата молба в новите учебни програми да се отдели достатъчно място за тази най-близка история на България. И така подрастващите да направят разлика и да знаят какви са били тоталитарните режими на XX век", каза пред журналисти депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

Под петицията, която Андреев започна през ноември 2015 година, са се подписали 103-ма депутати, всички евродепутати, без Бареков и тези от ПЕС (БСП). Зад нея са застанали също президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова. Подписали са я и съветниците на държавния глава.

През последните месеци инициативата за по-разширено изучаване на тоталитарните режими дори е минала под патронажа на Плевнелиев. 

Още миналата година Андреев подчерта, че става дума за режими, а не само за комунистическия режим, защото характеристики на тоталитаризъм е имало и пред 9 септември 1944 година - например случилото се след Деветнадесетомайския преврат от 19 май 1934 г., когато Народното събрание е разпуснато, а партиите - забранени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!