Президентът почете паметта на жертвите на комунистически режим на остров Персин

OFFNews 15 ноември 2014 в 18:23 2297 13

Росен Плевнелиев

Снимка president.bg

Президентът Росен Плевнелиев отдаде почит пред паметта на жертвите на комунистическия режим в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът поднесе цветя пред паметната плоча, поставена на Втори обект в концентрационния лагер край Белене, превърнал се в символ на тоталитарното управление у нас. Държавният глава разгледа и изоставените сгради на бившия концентрационен лагер на остров Персин.

„Намираме се на зловещ остров, на който през първите години от комунистическия режим е унищожена част от българския елит. На това място разбираме колко е важно да бъдем сплотени като общност. Комунистическата държава манипулираше миналото, за да ни разделя, но история показа, че справедливостта и общността са базирани на истината“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава призова да бъдат осигурени средства за доизграждането на мемориала на жертвите на комунизма на остров Персин и човешката съдба на противниците на режима в България да стане достояние на обществото.

„Манипулираната истина за миналото води обществото ни в погрешна посока. Ако искаме да излезем с чест от прехода и да затворим тази страница от българската история, трябва да покажем достоен подход към историята, тук на остров Белене“, заяви президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!