Quantcast

ГЕРБ: Тоталитарните режими у нас да се учат в училище

ОFFNews Последна промяна на 26 ноември 2015 в 12:05 2907 12

ГЕРБ иска в часовете по история да се учи повече за тоталитарните режими в България през 20-ти век.

От партията започват петиция, с която настояват образователният министър Тодор Танев да разпореди промяна в учебните програми и включването на тоталитарните режими. Под нея вече стоят подписите на над 60 депутати от ГЕРБ. Инициативата беше представена пред журналисти в парламента от депутата Методи Андреев.

"През изминалите 25 години на преход в образователната система изучаването на тоталитарните режими в България през 20-ти век остана частично и непълно застъпено в учебните програми. Обществената необходимост от осветляването на тези периоди става все по-осезаема за младите българи", каза той.

Според Андреев е недопустимо мирогледът на хората, които ще управляват държавата утре, да бъде моделиран с невежество и заблуди за миналото.

"България остана единствената страна от бившия социалистически лагер, в която не се преподава близкото минало", каза Андреев и добави, че "формирането на правилните ценности и изграждането на младите българи като достойни родолюбци" е в ръцете на

Той призова българските интелектуалци и общественици да подкрепят петицията. Обърна се и към останалите парламентарни групи със същия призив и обясни, че лично ще им представи идеята. Очаква се петицията да бъде качена в интернет.

Андреев обясни, че говори за режими, а не само за комунистически такъв, защото характеристики на тоталитаризъм е имало и пред 9 септември 1944 година. Той добави, че визира случилото се след Деветнадесетомайският преврат от 19 май 1934 г, когато Народното събрание е разпуснато, а партиите - забранени.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.11 2015 в 21:35

Предложението е в пълен резон с новоприетия закон за образованието. Важен е стандарта и кой ще го направи! Сега в МОН има само комунистически шушумиги!

26.11 2015 в 19:16

Драги ми Атанасе, не те знам млад ли си, глупав ли си, ама аз съм учила история по време на соца и ми е продупчена главата от "режимите" на царя, Стамболов, за Батемберг за пръв път чувам, че имал "режим", за Стамболийски беше или добро или нищо... За фашизма много, ама внимателно, за да не ни заприлича на соца, пъс за Молотов - Рибентроп хич...Айде стига простотии, бе, режими за по година, две, три... Целият този тъпанарски социализъм трябва да се преподава истински, спокойно, но темелно! Другото е пак маскиране на истината...

26.11 2015 в 17:15

Това което депутата Андреев предлага е правилното- а именно изучването на ,,тоталитарниТЕ" режими. Такива са не само на Комунизма, но и на преврата след 1934г. А и в голяма степен имаме и авторитарни управления при Батенберг, Стамболов, Стамболийски, та да стигнем до безпартийния режим на Борис III и накрая еднопартийния на БКП

26.11 2015 в 15:50

Абе аз ли нещо не съм разбрала, ама не гласува ли преди 2-3 месеца ГЕРБ ПРОТИВ включването в учебната програма на престъпленията на комунизма?!? Внесоха го май реформаторите (Боби Станимиров) и точно гербавата група го провали... Или може би гвоздеят е "всички", та да се размие комунизма, близък до нечии сребърни сърца?!?

26.11 2015 в 14:55

Защо само през 20-ти век бе, Митоди? Режимът на Тиквата няма ли да го изучаваме също?

26.11 2015 в 13:45

Браво на колегата! Имайте предвид, че този пич не е ГЕРБ. Той иска съдебна реформа, тиквата не иска, Методи иска престъпленията на комунизма да се изучават в училище, тиквата не иска. Евала на колегите, които се набутаха там с цел да завръщат байтошовите наклонности на простолюдието и издънката му във властта.

26.11 2015 в 13:23

За какво да ги учат като нагледно се вижда как го прилагат и тук. Един вожд, единни медии, цензура, редакция на вота, фалшиви соц. проучвания, зависима съдебна система, затъпяване на обществото, тролове, развитие на селяния, корумпирана енергетика, поробващи договори, данъци и таксички нови и нови.. Ето ти тоталитаризъм с тиква за вожд

26.11 2015 в 13:06

Браво на Методи! Един от малкото смислени народни представители, които си заслужават мястото!

26.11 2015 в 13:03

В света винаги е добре да знаеш какво да гледаш и да си вземеш поука. Нужно ли е да казвам, че България бе зачената в доста объркана система. Страна без нито един ден свобода и институции- натресоха ,,най демократичната в Европа". Какво се случи- разделение в парламента, в народа, процедурни хватки и т.н. И се стигна до суспендиране от Батенберг. След това го махнаха, като ,,лош" и парламентаризма продължи- скандали, противоречия и кавги. И се появи ,,Стамболов". Пак се стигна до авторитаризъм, ама и него махнаха като ,,лош". И спиралата продължи с ,,лоши паузи" като Стамболийски и БЗНС, след това преврата от 1934 и безпартийна България и управлението на Борис III, а накрая и времето на социализма и Живков. И накрая в часа по история какви изводи си правят децата- България не е била готова за либерална демокрация, а след всеки по ,,твърд режим" не сме си взимали поука да не литваме в либерални и парламентарни идеи, а да си вземем поука че има нещо в културата на българина и на тези геогравски ширини. Смеем се на Близкия изток че им внасят ,,демокраци по Западен модел", но сами не виждаме че след 1878г. и до сега и на нас ни се прави същото.

26.11 2015 в 12:47

Хайде направете го! Да не е само Андреев да стои зад това!?