Танев съгласен да се учи за тоталитарните режими, бъдещи студенти не знели кой е Живков

OFFNews Последна промяна на 26 ноември 2015 в 16:22 2398 1

Образователният министър Тодор Танев заяви, че подкрепя идеята на ГЕРБ да се учи повече за тоталитарните режими в България през 20-ти век.

Това каза самият той пред журналисти в Народното събрание, като обяви, че е готов да коментира темата с депутатите, които застават зад нея. Той подчерта, че не се е запознал с текста на декларацията.

Танев обясни, че по темите за тоталитарните режими обаче учебниците ще трябва казват нещо, което е общо утвърдено като истина. "Ако има общо мнение или поне съгласие в необходимите санитарни рамки, то няма никакъв проблем материалът да бъде налят в учебното съдържание", категоричен е той.

Министърът обаче уточни, че подкрепя идеята, само ако става дума за тоталитарните режими като цяло, защото "не можем да се движим в една посока, а да не знаем от какво всъщност бягаме".

Кандидат-студенти в Софийския университет от специалности с достатъчно висок приемен бал често не само не знаят за антисемитските закони или други беззакония, които са се случвали под формата на закони в български тоталитарни режими, но те не знаят даже кой е Тодор Живков. Представяте си го. Хора, които са влезли с отличие в университета не знаят толкова назад, каза Танев.

Той подчерта, че темата и сега е заложена в учебната програма по история. "Проблемът е, че вероятно това става непълно и вероятно става за по-малко часове, отколкото би следвало да бъде", каза образователният министър.

Той обаче коментира, че е важно учебните планове да не се политизират, затова не е добра идея да се учи за съвременната политика, например от промените насам.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.12 2015 в 21:02

О, Тодор Танев на всичко е съгласен и с дявола ортак е съгласен да стане и Давутоглу с Левски да сравни само да остане министър, простака!!!!