Борисов ще води и депутати на границата, за да "спрем да се тричаме вътрешно"

Една дума не съм чул в Европа за коалицията, обяви премиерът

OFFNews 08 юни 2017 в 19:33 3468 0

Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов иска да покаже оградата на границата с Турция и на депутатите, за да спрат критиките по въпроса вътре в държавата, тъй като отвън сме получавали само комплименти по въпроса. 

Това става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет. 

Вие видяхте, между другото, това е оценка за всички вас, за България като държава – големите, моторите на европейската икономика и развитие, действително в наше лице виждат хора амбицирани да работят за държавата си. А когато се работи добре за държавата, и Европейският съюз е щастлив от тая работа, защото и на тях вече им идва в повече, защото и при тях социалните системи са претоварени с проблеми на други държави. Ние да си свършим нашето домашно, да си довършим реформите – преди малко чухте – в съдебната система, да направим това, с което да улесним бизнеса, там, където не достигат работници, да дръпне икономиката, ред и дисциплина.

Тази българска поговорка за казана – където само при българския казан в ада няма пазач... Във вчерашния ден президентът на Франция казва: „България най-добре пази границите“. Президентът на Германия, канцлерът на Германия казват: „България най-добре пази границите“. Европейският комисар казва: „България най-добре пази границите“. И в същото време… Преди няколко дена с Валери Симеонов си говорихме и той казва, цитирам го: „Искам да заведа парламентарните групи, да минем през цялата ограда. Ще дадем каквото е необходимо, да видят какво истинско съоръжение е”, казва Борисов. 

Премиерът моли Валери Симеонов да организира една такава среща с депутати на границата, като допълва, че френският президент Еманюел Макрон сам е поискал да я види, след като Борисов е завел бившия британски премиер Джеймс Камерън и унгарския премиер Виктор Орбан. 

Ние не шумим, защото това не е туристически обект да го показваме. Президентът Макрон август месец ще е в България и казва: „След като Камерън, Орбан идват и са толкова впечатлени, искам да дойда и аз да го разгледам, да видя как България се справя. Никой друг така добре не се справя”. А ние, българите, продължаваме да си създаваме всеки ден напрежение.

Аз моля вицепремиера Симеонов да организира една подобна среща, да я видят колегите депутати, да спрем да се тричаме вътрешно в България.

Борисов е убеден, че оградата на границата с Турция е отлична и допълва, че хората успявали да прескачат и Берлинската стена. 

При положение че обикновено отвън идва натискът с лошите коментари, само във вчерашния ден всички отговорни институции и важни хора в Европа са ни дали отлична оценка. Защо трябва да си го причиняваме? Че някъде се навела оградата, ние говорим срещу предишно правителство, или защо била един ред... Симеонов ще им обясни още веднъж там на място – искахме бързо да я опънем. Те и през Берлинската стена прескачат, от Алкатрас има избягали хора. Тя не може да е 100-процентна преграда, тя служи да помогне на граничарите и военните, които са там, ако дойде маса от хора, да може да ги блокира и да ги спре, посочва премиерът.

От думите му става ясно, че желанието на правителството е било оградата да се строи след пряко договаряне с изпълнител. 

Всеки ден питаме за поръчките МВР. Вчера и на канцлера Меркел казах: може да ги направим и през закона за националната сигурност, има такава възможност веднага да ги направим чрез директно договаряне. Но нали не е прието това, няма да го погледнете добре, няма. Ще изчакаме още седмица, две, три, колкото трябва, за да може да минат поръчките законово, прозрачно, така, както всички искаме… Да, много хора ми казаха, че трябваше с директно договаряне да стане, веднага, така е, Симеонов. Но представям си тогава пък какво щеше да се говори.

И когато вече дойдат всичките автомобили, когато термокамерите дойдат, когато цялата ограда е с датчици – и това ще стане в следващите месеци, това ще стане едно действително много надеждно съоръжение. Просто процесът е технологичен. В Европейския съюз ни разбират и казват: „Да, така трябва“. Ние тук се разправяме всеки ден и си нанасяме щети. И това не носи полза на никого. А че ще стане действително добро съоръжение, допълва Борисов.

На това вицепремиерът Валери Симеонов отговаря, че оградата ни е по-добра от тази на Унгария. 

Нашето съоръжение е по-добро от унгарското. Нашето съоръжение може би е най-доброто в момента в Европейския съюз. Унгарците го правят с оградна мрежа в средата, нашите са панели – стабилно съоръжение, с бетонови основи.

По повод това как ни приема ЕС Борисов казва, че никъде при посещенията му в Европа не е разговарял за коалицията. По думите му Европа била доволна, защото "има стабилно правителство и България ще работи".

На нито едно място, понеже тук какви ли не писма се написаха до Брюксел, до къде ли не – на нито едно място не съм попитан за коалицията или за коалиционни партньори. Навсякъде казаха: Много сме радостни, че има стабилно правителство и България ще работи. Една дума не съм чул! Очаква се от нас много – и от хората, и от Европейския съюз. Имаме реалния шанс да го свършим. Всеки ден, всеки час ни е важен. Не искам, а и не е нужно на нас да ни се дават 100 дни. Всички сте достатъчно опитни, за да знаем какво се иска от нас, екипите са комплектовани, на максимална степен да се работи, казва премиерът.

На заседанието се обсъждат още промени, свързани с горивата, за които се подготвят изменения по два закона и наредби, което Борисов настоява да стане в много кратък срок и допълва, че вижда "действително огромен резерв за бюджета". 

От стенограмата става ясно още, че се готвят промени за намаляване на административната тежест, като вицепремиерът Томислав Дончев настоява за санкции за общините, които не могат да се справят с проблема. 

Добрият подход е да се бръкне в сърцето на проблема, който включва това: тези регистри, които вече позволяват служебен достъп… тоест, една администрация, вместо да иска гражданинът да й носи бележка или документ, да може в реално време да прави справка в регистъра на друга администрация. Та тези регистри, които са готови, трябва да бъдат вкарани в употреба, тоест, администрациите да се научат да ги ползват, а не да искат от гражданина да им носи документ. За тази цел съвсем скоро ще направя предложение пред колегите от Министерски съвет да задължим всички администрации от всякакъв тип да дадат ясна справка за услугите, които са базирани на регистрите, които вече са готови и позволяват служебен достъп.

Но поучени от опита в предишни години, ние всъщност имаме много записи в законодателството, където принуждават една или друга администрация и да предоставя интегрирани услуги, и да предоставя услуги с определено качество, и какви ли не други хубави неща. И установявам с горест, че много често подобно законодателство не се спазва. Затова, освен всякакъв вид положителни и насърчителни мерки, според мен трябва да бъдат предвидени и санкционни такива. Тоест, една публична администрация, ако не си изпълнява ангажиментите, предвидени в законодателството по отношение и на улесняване на административното обслужване, и по отношение на предоставяне на интегрирани услуги, да има възможност да й бъде ограничавана или спирана субсидията до момента, в който не се научи да предоставя такава услуга, казва Дончев.

Сред обсъжданите теми е и ремонтът на бул. "Дондуков", като Бойко Борисов настоява министърът на културата Боил Банов да обсъди проблема с кмета на София Йорданка Фандъкова и с гражданите, искащи запазване на паветата, както и с другите, които настояват за изграждане на велоалея. 

А защо не ги съберете с кмета на София – и едните, които искат павета, и другите, които не искат павета, искат велоалеи – и да се постигне консенсус? Защото щели днес хора да протестират пред Министерския съвет, все едно ние сме виновни, че едните искат павета, другите не искат павета! За бул. „Дондуков“ става въпрос. Съберете ги и просто нека да се разберат. Ние искаме да го направим по-хубаво...

Моля ви, седнете с кмета, с двете различно искащи да им се случват добри неща групи. Ние искаме да го направим, а накрая да излизаме виновни и да идват пред Министерския съвет, не е справедливо...

Искаме да направим булеварда с нова канализация, с нови трамвайни линии и с хубава настилка. И разбираме защо никога не е ремонтиран. Изглежда, че ако не правиш нищо, е по-правилно.

Моля те, Боиле, с госпожа Фандъкова съберете хората в нормална обстановка и намерете начин да се реши това, допълва Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews