Целувка между Меркел и Борисов и после: "Скъпи Бойко, благодаря за усилията!" (снимки и видео)

OFFNews 07 юни 2017 в 16:25 13903 13

С прегръдка, а после с целувка започна официалната среща между премиера Бойко Борисов и канцлера на Германия Ангела Меркел в Берлин. 

След като минаха по червения килим, двамата дадоха пресконференция. 

Меркел откри визитата на нашия премиер с думите: "Благодаря на България за решителната работа по охраната на границата. България е подобрила пазенето на границата с Турция, въпреки че не е в Шенген. България е положила големи усилия - и за турската, и за гръцката, и за черноморската граница".

"Пожелавам инвестициите в България да донесат плодове, така че хората там да могат да забележат, че животът им се подобрява стъпка по стъпка. Насърчаваме всички немски фирми да се ангажират в България, защото това е добра инвестиция в бъдещето, това е добре и за вътрешния европейски пазар. България от 10 години е член на ЕС и от 1 януари 2018 г. поема председателството на Съвета на ЕС и ние отговаряме на тяхната молба да подкрепяме България в изпълнението на тази функция", каза Меркел. А след това мило му благодари: "Сърдечно ти благодаря, скъпи Бойко за посещението".

Ангела Меркел коментира и кризата в Европейския съюз и разговорите с Борисов. „Ние говорихме за това каква е ситуацията от гледна точка на България, тъй като тя от една страна граничи със Западните Балкани и има голям интерес от стабилност на Европейския съюз. Важно е да дадем визия за надежда, за перспектива на тези страни, да ги подкрепим за Европейския съюз. Ние искаме много ясно да се разбере, че нашето отношение към перспективата на тези страни остава непроменено.

Борисов след нея каза: „Заради географското ни положение и фактът, че сме не само член на ЕС, но и предстои да поемем председателството на Съвета на ЕС, бихме могли да направим доста неща и да подпомогнем и Балканите“. 

С типичния си маниер Борисов коментира и обикновения човек. „На мен ми иска да дадем перспектива на обикновения човек, който живее на Балканите. Не на елитите, а на обикновения човек. Да има перспектива, че ще бъде в ЕС, ще бъде свободен гражданин, който да може да пътува, да се възползва от тази радост, привилегия и свобода, която му дава членството в ЕС“, обясни Борисов.

„Балканите са си Европа. Да, малко по-встрани, но всички бели досега са ставали от Балканите. Така че да положим огромни усилия и да се възползваме от председателството си по тази тема“, добави той.

Борисов добави, че е запознал Меркел с енергийните проекти и с икономическото ни състояние и отбеляза, че страната ни е за пример.

Борисов и Меркел коментираха и Турция. Българският премиер е каза, че ще положи много усилия за нормализиране на отношенията между ЕС и Турция. Ще имам скорошно посещение и среща с президента Ердоган и премиера Йълдъръм. Ще положа много усилия за нормализиране на отношенията между ЕС и Турция. Ще използвам влиянието, което имам“.

Борисов заяви в Берлин и една своя мечта: „Това е и една моя мечта – ЕС да бъде колективен член на НАТО“ .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

8

Стефан

07.06 2017 в 22:21

Колективен бе, панеле, колективен.
Това няма точно нищо общо със сегашното.
А най-хубавото е, че няма и да го бъде.

29585

5

Izalina

07.06 2017 в 17:29

Ох, да имаше чалъм да вземат да се вземат и да се отнесат нейде по-далеч от нас...

Иначе такава концентрация на куртоазия на едно място отдавна не бях зачитала. Евала, възхитителни в клишетата! meh

10571

4

Hissarion

07.06 2017 в 17:20

Боко и Ангела = ВНЛ