Целувка между Меркел и Борисов и после: "Скъпи Бойко, благодаря за усилията!" (снимки и видео)

Последна промяна на 07 юни 2017 в 16:25 6922 13

С прегръдка, а после с целувка започна официалната среща между премиера Бойко Борисов и канцлера на Германия Ангела Меркел в Берлин. 

След като минаха по червения килим, двамата дадоха пресконференция. 

Меркел откри визитата на нашия премиер с думите: "Благодаря на България за решителната работа по охраната на границата. България е подобрила пазенето на границата с Турция, въпреки че не е в Шенген. България е положила големи усилия - и за турската, и за гръцката, и за черноморската граница".

"Пожелавам инвестициите в България да донесат плодове, така че хората там да могат да забележат, че животът им се подобрява стъпка по стъпка. Насърчаваме всички немски фирми да се ангажират в България, защото това е добра инвестиция в бъдещето, това е добре и за вътрешния европейски пазар. България от 10 години е член на ЕС и от 1 януари 2018 г. поема председателството на Съвета на ЕС и ние отговаряме на тяхната молба да подкрепяме България в изпълнението на тази функция", каза Меркел. А след това мило му благодари: "Сърдечно ти благодаря, скъпи Бойко за посещението".

Ангела Меркел коментира и кризата в Европейския съюз и разговорите с Борисов. „Ние говорихме за това каква е ситуацията от гледна точка на България, тъй като тя от една страна граничи със Западните Балкани и има голям интерес от стабилност на Европейския съюз. Важно е да дадем визия за надежда, за перспектива на тези страни, да ги подкрепим за Европейския съюз. Ние искаме много ясно да се разбере, че нашето отношение към перспективата на тези страни остава непроменено.

Борисов след нея каза: „Заради географското ни положение и фактът, че сме не само член на ЕС, но и предстои да поемем председателството на Съвета на ЕС, бихме могли да направим доста неща и да подпомогнем и Балканите“. 

С типичния си маниер Борисов коментира и обикновения човек. „На мен ми иска да дадем перспектива на обикновения човек, който живее на Балканите. Не на елитите, а на обикновения човек. Да има перспектива, че ще бъде в ЕС, ще бъде свободен гражданин, който да може да пътува, да се възползва от тази радост, привилегия и свобода, която му дава членството в ЕС“, обясни Борисов.

„Балканите са си Европа. Да, малко по-встрани, но всички бели досега са ставали от Балканите. Така че да положим огромни усилия и да се възползваме от председателството си по тази тема“, добави той.

Борисов добави, че е запознал Меркел с енергийните проекти и с икономическото ни състояние и отбеляза, че страната ни е за пример.

Борисов и Меркел коментираха и Турция. Българският премиер е каза, че ще положи много усилия за нормализиране на отношенията между ЕС и Турция. Ще имам скорошно посещение и среща с президента Ердоган и премиера Йълдъръм. Ще положа много усилия за нормализиране на отношенията между ЕС и Турция. Ще използвам влиянието, което имам“.

Борисов заяви в Берлин и една своя мечта: „Това е и една моя мечта – ЕС да бъде колективен член на НАТО“ .

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

749

13

Андрей

08.06 2017 в 18:20

Борисов получи от усмихнатата Меркел повече от ясна оценка, че в България фактически няма правосъдна реформа ! Надежда всяка тука оставете.... Рубладжийската мафия държи в желязна хватка съдебната система и прокуратурата е нейната бухалка №1. Затова марионетките на мафията във всички партрии и власти толкова единодушно си плюят в устата. Сакън, да не се пипа тяхната безотчетна Цацаратура. На корумпираното статукво му е нужна преди всичко СТАБИЛНОСТ и Бойко е незаменим за мафията актьор в този пасквил !

749

12

Андрей

08.06 2017 в 18:18

Борисов получи от Меркел повече от ясна оценка, че в България фактически няма реална правосъдна реформа ! Надежда всяка тука оставете.... Рубладжийската мафия държи в желязна хватка съдебната система и прокуратурата е нейната бухалка №1. Затова марионетките на мафията във всички партрии и власти толкова единодушно си плюят в устата. Сакън, да не се пипа тяхната безотчетна Цацаратура. На корумпираното статукво му е нужна преди всичко СТАБИЛНОСТ и Бойко е незаменим за мафията актьор в този пасквил !

-9385

11

wayOff

08.06 2017 в 02:29

07 имаи то май няколко страни от ЕС не са в НАТО. Австрия не е в НАТО например. Швеция не е в НАТО също макар да има известно желание и да се води близък партньор

-9385

10

wayOff

08.06 2017 в 02:25

Не е случайно, че две войни сме до германците. Ако има акция с която да се разбираме в културен план това са германците. Ако има нация към която българите да имаме респект това са германците.

От опита ми с хора от доста националности германците са ми били най-приятни. Източно европейците освен нас са мързеливи и доста неприятни, французите са надменни и нагли, англичаните и американците са готини и работливи но двулични лицемери до дъното на душата. Германците са прями работливи, справедливи, честни, умеят да балансират живота си, подредени са. Просто идеални хора по нашите схващания за идеалност. Да трудно е да се спечели доверието им, но са лоялни и верни, не са двулични и подли, не са нагли.

А немските инвестиции ако се вдигнат можем да задминем Гърция за норматив. Имайте предвид, че немската икономика е колосална. Имат доста фирми, които превъртат повече пари от цяла България. Имат много успешни средно големи фирми. Единствено Германия има равностойна търговия с Китай от целия свят.

Правилно се е ориентирал Борисов. Това че Меркел го приема е голям жест. Тя така и не се срещна със Станишев докато беше министър председател на България.

14527

8

Стефан

07.06 2017 в 22:21

Колективен бе, панеле, колективен.
Това няма точно нищо общо със сегашното.
А най-хубавото е, че няма и да го бъде.

-369

7

panel

07.06 2017 в 21:30

I have a dream...
" Борисов заяви в Берлин и една своя мечта: „Това е и една моя мечта – ЕС да бъде колективен член на НАТО“.

Моля, кажете ми, има ли член на ЕС, който не е член на НАТО!
Другото го зная- членове на НАТО, които не са в ЕС- Албания, Ч. Гора, Турция...
Аз може да съм проста електорална единица, ама чак толкова проста не съм...

17514

5

Izalina

07.06 2017 в 17:29

Ох, да имаше чалъм да вземат да се вземат и да се отнесат нейде по-далеч от нас...

Иначе такава концентрация на куртоазия на едно място отдавна не бях зачитала. Евала, възхитителни в клишетата! meh

3965

4

Hissarion

07.06 2017 в 17:20

Боко и Ангела = ВНЛ