Борисов поиска оставката на ген.Тонев след скандала с ВМА

Частни интереси определят просперитета на дерматологията в държавната болница

OFFNews 23 февруари 2015 в 16:20 20660 17

Министър-председателят Бойко Борисов сваля политическата подкрепа и доверието си от депутата от ГЕРБ проф. Стоян Тонев.

Премиерът призова парламентрания шеф на здравната комисия да напусне всички постове, които заема, до приключване на разследването срещу него. От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че бившият шеф на ВМА е изслушан вече от Изпълнителната комисия на партията по негова молба. Проф. Стоян Тонев е подал сам заявление до главния прокурор и до председателя на Сметната палата, в които настоява да се извършат пълни проверки, които да установят законността на управлението и начина на сключване на договори на ВМА – София за от периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 година.

„Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия“, се посочва още в писмото на ген. Тонев до главния прокурор и председателя на Сметната палата.

Реакцията на министър-председателя и институциите бе провокирана след оповестения одит на Министерството на отбраната и разследването на БТВ. В документа става ясно за сключени договори между ВМА и фирма "Дерма Прим МК", при които частната фирма е представяла разходите си като разходи на държавната болница.

В резултат военната болница, финансирана от държавния бюджет, е загубила над 10 милиона лева, по-точно 10 527 102 лв. Началник на Клиниката по дерматология е професор Мирослава Кадурина, която е и собственик на 84 % от "Дерма прим МК". Не е ясно как тя съвместява двете длъжности едновременно, пишат одиторите.

Като началник на клиниката Кадурина е задължена да следи за изпълнението на сключените договори и да защитава икономическата й ефективност, какъвто очевидно не е случаят. Интересно е да се отбележи, че ген. Стоян Тонев, настоящ председател на Здравната комисия в парламента, е управляващ именно на тази катедра, преди да бъде избран за шеф на ВМА. През лятото на миналата година той бе избран за заместник-председател на Българското дерматологично дружество.

Приватизация отвътре, прикрит договор за наем и индикатори за измама – това са цитати от проверката на Министерство на отбраната във Военномедицинска академия.

Проверката в одита установява между 5 и 10 пъти надвишаване на разходите над приходите в различните години. Интересни са и покупките на Клиниката по дерматология - съвременен лазарен апарат за 168 950 евро, по думите на ръководството й - по последна дума на техниката, който обаче не се използва, тъй като самата клиника е ориентирана предимно за изпълнението на дейности по клинични пътеки и е една от най-слабо посещаемите във ВМА. Странно съвпадение е, че закупените биологични продукти в периода 2007 - 2012 г. срещу сумата от 1.4 милиона лева имат „пряка връзка с дисертационния труд" на началника на клиниката Мирослава Кадурина. Става дума за медикаменти при тежки форми на псориазис, които тогава не са в лекарствения списък на НЗОК.

Проверката на МО установява нарушения на редица закони, сред които и Законът за здравното осигуряване и Закона за обществените поръчки, съмнителна приватизация, договори за наем на помещения и апаратура под пазарните цени и в ущърб на ВМА, липса на контрол и бездействие от страна на ВМА.

Проф. Стоян Тонев коментира пред bTV, че е сключил договорите с "Дерма прим МК", тъй като така нямало да има отлив на специалисти и заради нуждата от повече от приходи. Одиторите на МО обаче твърдят, че договорите нямат правно основание.

Справка в Търговския регистър показва, че Стоян Тонев е сред учредителите на друго дружество - „Дерма Прим" през 2000 г. - с дял малко над 30 процента, заедно с Кадурина и Здравко Първанов, специалист по кожни и венерически болести. Отписан е от дружеството през 2001 г., когато фирмата се разкрива. Капиталът на "Дерма Прим МК" е 5000 лева. Кадурина притежава дялове за 4200 лева, а през октомври 2014 г. влизат още двама съдружници - лекарите Айлин Ибрям Шеф и Мария Константинова Чаръкова с по 400 лева. В становището на тримата членове на комисията - Паскал Бояджийски, Николай Николов и Катя Станева - е посочено, че за ВМА, като бюджетна организация, създадена с решение на Народното събрание, лице, заемащо публична длъжност, е единствено началникът на болницата. Айлин Шеф е началник на Второ отделение в Клиниката по дерматология. Те влизат във фирмата на мястото на други трима съдружници на - д-р Иван Литов, д-р Атилена Горанова и д-р Наталия Димитрова.

Това се случва точно, след като приключва проверката срещу Кадурина в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси - със становище, че не са изпълнени критериите, за да започне срещу нея производство, тъй като тя не заема публична длъжност.

Професор Кадурина не иска да коментира казуса и изпраща писмо в което прилага решение на комисията за конфликт на интереси от август 2014.

„Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е прекратила производството по сигнал против ръководител на Катедра дерматология и венерология към ВМА”, пише тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!