Борисов поиска оставката на ген.Тонев след скандала с ВМА

Частни интереси определят просперитета на дерматологията в държавната болница

OFFNews Последна промяна на 23 февруари 2015 в 16:20 19255 17

Министър-председателят Бойко Борисов сваля политическата подкрепа и доверието си от депутата от ГЕРБ проф. Стоян Тонев.

Премиерът призова парламентрания шеф на здравната комисия да напусне всички постове, които заема, до приключване на разследването срещу него. От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че бившият шеф на ВМА е изслушан вече от Изпълнителната комисия на партията по негова молба. Проф. Стоян Тонев е подал сам заявление до главния прокурор и до председателя на Сметната палата, в които настоява да се извършат пълни проверки, които да установят законността на управлението и начина на сключване на договори на ВМА – София за от периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 година.

„Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия“, се посочва още в писмото на ген. Тонев до главния прокурор и председателя на Сметната палата.

Реакцията на министър-председателя и институциите бе провокирана след оповестения одит на Министерството на отбраната и разследването на БТВ. В документа става ясно за сключени договори между ВМА и фирма "Дерма Прим МК", при които частната фирма е представяла разходите си като разходи на държавната болница.

В резултат военната болница, финансирана от държавния бюджет, е загубила над 10 милиона лева, по-точно 10 527 102 лв. Началник на Клиниката по дерматология е професор Мирослава Кадурина, която е и собственик на 84 % от "Дерма прим МК". Не е ясно как тя съвместява двете длъжности едновременно, пишат одиторите.

Като началник на клиниката Кадурина е задължена да следи за изпълнението на сключените договори и да защитава икономическата й ефективност, какъвто очевидно не е случаят. Интересно е да се отбележи, че ген. Стоян Тонев, настоящ председател на Здравната комисия в парламента, е управляващ именно на тази катедра, преди да бъде избран за шеф на ВМА. През лятото на миналата година той бе избран за заместник-председател на Българското дерматологично дружество.

Приватизация отвътре, прикрит договор за наем и индикатори за измама – това са цитати от проверката на Министерство на отбраната във Военномедицинска академия.

Проверката в одита установява между 5 и 10 пъти надвишаване на разходите над приходите в различните години. Интересни са и покупките на Клиниката по дерматология - съвременен лазарен апарат за 168 950 евро, по думите на ръководството й - по последна дума на техниката, който обаче не се използва, тъй като самата клиника е ориентирана предимно за изпълнението на дейности по клинични пътеки и е една от най-слабо посещаемите във ВМА. Странно съвпадение е, че закупените биологични продукти в периода 2007 - 2012 г. срещу сумата от 1.4 милиона лева имат „пряка връзка с дисертационния труд" на началника на клиниката Мирослава Кадурина. Става дума за медикаменти при тежки форми на псориазис, които тогава не са в лекарствения списък на НЗОК.

Проверката на МО установява нарушения на редица закони, сред които и Законът за здравното осигуряване и Закона за обществените поръчки, съмнителна приватизация, договори за наем на помещения и апаратура под пазарните цени и в ущърб на ВМА, липса на контрол и бездействие от страна на ВМА.

Проф. Стоян Тонев коментира пред bTV, че е сключил договорите с "Дерма прим МК", тъй като така нямало да има отлив на специалисти и заради нуждата от повече от приходи. Одиторите на МО обаче твърдят, че договорите нямат правно основание.

Справка в Търговския регистър показва, че Стоян Тонев е сред учредителите на друго дружество - „Дерма Прим" през 2000 г. - с дял малко над 30 процента, заедно с Кадурина и Здравко Първанов, специалист по кожни и венерически болести. Отписан е от дружеството през 2001 г., когато фирмата се разкрива. Капиталът на "Дерма Прим МК" е 5000 лева. Кадурина притежава дялове за 4200 лева, а през октомври 2014 г. влизат още двама съдружници - лекарите Айлин Ибрям Шеф и Мария Константинова Чаръкова с по 400 лева. В становището на тримата членове на комисията - Паскал Бояджийски, Николай Николов и Катя Станева - е посочено, че за ВМА, като бюджетна организация, създадена с решение на Народното събрание, лице, заемащо публична длъжност, е единствено началникът на болницата. Айлин Шеф е началник на Второ отделение в Клиниката по дерматология. Те влизат във фирмата на мястото на други трима съдружници на - д-р Иван Литов, д-р Атилена Горанова и д-р Наталия Димитрова.

Това се случва точно, след като приключва проверката срещу Кадурина в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси - със становище, че не са изпълнени критериите, за да започне срещу нея производство, тъй като тя не заема публична длъжност.

Професор Кадурина не иска да коментира казуса и изпраща писмо в което прилага решение на комисията за конфликт на интереси от август 2014.

„Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е прекратила производството по сигнал против ръководител на Катедра дерматология и венерология към ВМА”, пише тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2015 в 10:51

Валя, имам предвид, че е слух това, че г-н- Борисов е поискал оставката на когото и да било. Няма нито изявление на Борисов нито на ГЕРБ. За това и започвам със "за съжаление"

Иначе съм съгласен, знаем, че всички болници са дълбоко покварени.

24.02 2015 в 10:14

Много мърша има в хубавата ни родина.Тонев да стане редник-мръсника.5

24.02 2015 в 10:13

Това не е слух, а обществена тайна.Едно време Борисов казваше,че където и да бръкнеш мирише.Във ВМА има къде да се бръкне и много да замирише, стига да има кой да го направи.Като се започне от всички договори за всичко,та дори и за подържане на градинките около болницата. Гръбначния център - в сградата на ВМА - ЗАЩО? и той е частен.Много въпроси без отговор.
Защо не се провери Тонев за дейността му в СО. Шило в торба не стой.Всички документи и фактури който е подписвал да бъдат проверени, ако има от кой.....

24.02 2015 в 09:41

Лошото е, че това не е потвърдена новина а слух. Все по често на този сайт се публикуват слухове или просто мнения и аспирации на редакторите.

Да не говорим за балансирано представяне на информацията.

Поредна издънка на OffNews подобна на вчерашната набързо изтрита "новина", че финансовия министър се сдърпал с организация на работодателите. Разбира се всякакви смислени детайли обсъдени от министъра в ттристранната комисия относно договора за посредничество за заема от 16 милиарда ни бяха спестени. Последното очевидно подкрепя пропагандата на #КОЙ

24.02 2015 в 08:58

стига съд, затвор трябва

24.02 2015 в 08:44

Нь вниманието на контролните органи:Обърнете внимание на 4 годишнея договор за всички доставки в академията,на фирмата,която ги реализира,на бишия шеф на маркетинга,на ремонтите и в звената на ВМА в страната,на договорите за охрана и кетъринг и по колко плащаше за абслужващия персонал
32BTV

24.02 2015 в 08:34

Стига оставки,съд трябва

23.02 2015 в 23:15

"снел политическото си доверие,докато трае разследването".....което ще оневини Тонев и всичко ще утихне.
Абе ,където ровнеш и вони!

23.02 2015 в 20:19

За този толуп чак сега ли разбраха , че се е осрал от крадене на държавни пари , а и не е само той в тази болница! Да вземат да се поравят и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД – гр. София, a навсякъде другаде и как бързо ще се установи колко сериозна е "бялата мафия"!!!

23.02 2015 в 18:43

николайчо, за какво сваляш шапка. За това, че като лъсне на някой г@з@ и боко го разкарва, за да не лъсне и цялата верига до горе. И след това тишина в ефира - да си чул за някой осъден?