Борисов към кметовете: В правия път или пари няма!

OFFNews 14 юли 2015 в 15:12 3156 1

В много сфери винаги сме намирали кусур и сме прехвърляли вина към предишни управления, абсолютно основателно. В екологията трябва да кажа, че няколко правителства подред и служебните полагаха много усилия.

Въпреки че еврофондовете бяха спрени, се положиха усилия, особено по проектите, които бяха важни и големи, да се работи сравнително добре. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти. 

"Реформа, нещо лошо и неефективно се прави по-ефективно и добро и хората да го усетят, поне аз така го разбирам. В Искъра можеше да хванеш всичко друго, но не и риба, рибарите знаят. Имаме 234 проекта на стойност 5,3 млрд. лв. в тази посока. Допреди 10 години какво имахме - битовите отпадъци се хвърляха в деретата или в някакви депа, без да се сепарират, без да се извлича нищо от този иначе богат продукт, изключително замърсен въздух", отчете Борисов.

Той заяви, че след месец ще се открие завод за битови отпадъци на София за 340-350 млн. лв. "Реформата в сектора върви с много добри темпове, ако от Гърция не сте си взели поука, макар че доста политици опитаха да поздравят колегата Ципрас за референдума, който те самите не разбраха за какво е. Видяхте, че без реформи никой не им позволи да си разиграват. Ще стане задължително, а е и правилно, преди да ни се каже ултимативно: "Или ще си направите един бенефициент в общините за проектите, или просто няма да вземете пари. Това трябва да се случи", каза премиерът. Той заяви, че имa достатъчно инструменти, който не изпълни това, да понесе съответните санкции. Не ви плаша, но тази реформа ще стане, защото касае ЕС, добави той.

"Много моля общините да ме чуят добре - това ще се случи, къде с вас, къде без вас, защото то касае здравето на хората", каза премиерът. 

Борисов се обърна към кметовете, като каза: "Или вървите в правия път, или пара няма. Какво по-ясно да кажа. Имаме съседи, които философстват много. Виждате какво им се случва, и цял свят иска да им помогне, а за България няма кой да си мръдне пръста".

"Не ме интересува кой чий кмет, аз говоря за всеки кмет, ЕК е казала ясно какво трябва да се направи - всички кметове, на малки или големи на населени места по линията на различните програми са ходили поне 10 пъти в Брюксел", заяви Борисов. 

"От 56 пречиствателни станции, за милиони имаме 35 готови. Виждате разликата във въздуха заради екологичния градски транспорт. Заради блатните кокичета помните Лиляна Павлова как с ботушите ги преместваше. С една година забавихме АМ "Хемус", за да могат да изгнездят щъркелите. 5 или 6 млн. лв. дадохме повече за АМ "Струма", за да спасим гнездата, да се разхождат по реката. За костенурките, врабчета, птичките, мечки, вълци направихме тунелчета, покрай магистралите, да минават. Това е екология", коментира Бойко Борисов.

Премиерът Борисов заяви, че усвояемостта на европарите, свързани с екология, е 87,7 % и допълни, че дори може да минем и 95%. 

Съдебната реформа - промени в Конституцията, после детайлите

С цялото ми уважение към всички, включително и моите партньори - ако искат да променим Конституцията, ако искат поне тези три много важни неща, които ще дръпнат напред и ще помогнат в съдебната система, нека да се обединим около тях като първа стъпка, да дадем добрия сигнал и на Брюксел и на останалите наши партньори, заяви премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че трябва да се спре с квалификациите и да се предвижи реформата.

"Седмици наред с Христо Иванов, с екипите на ГЕРБ, на РБ разработихме съдебната стратегия. Разговаряхме с политическите партии и с голямо болшинство в парламента тя беше приета. Всичко вървеше наред. След това няколко съботи и недели ги събирах, работихме пак, накрая поканих съдия Лозан Панов, съдия Колев, главният прокурор Цацаров, Христо Иванов, Румяна Бъчварова при мен и казах: "Ето, това е предложението на г-н Иванов за съдебната реформа". Изговорихме всичко - плюсове, минуси, по какъв начин да стане, тъй като и за нас е важно браншовите организации, както ги наричаме, или в случая съдии, прокурори, следователи също да кажат своето мнение. След това слязох в МС, заедно с г-жа Бъчварова и министър Христо Иванов лично, не само подкрепих това, което се предлага, а и лично обясних, дори поисках повече неща от това, което се предлага по няколко от темите", обясни Борисов, цитиран от Фокус.

Тoй посочи, че оттам нататък единствената необходимост е била да се отиде в парламента, една по една всички парламентарно представени политически сили да се убедят в това и с една голяма група от тях да се подкрепи промяна на Конституцията и след това да се мине към детайлите в съдебната система.

"За това помолих министъра да отключат и тези промени в наказателните, процесуални, граждански и всички останали кодекси, които дават възможност за по-бързо, по-ефективно съдово производство", отбеляза премиерът Борисов.

Той уточни, че като главен секретар знае, че хора с по 30-40 висящи дела, които обират къщи и апартаменти, крадат коли, продължават да стоят на улицата, не им се сумират престъпленията и те стоят навън. "Ето това искам да се промени, наред с всичко друго в съдопроизводството", подчерта Борисов.

"Плюс, ако си спомняте и към днешна дата казах да се избере нов висш съдебен съвет, който да е от две части - на съдии и на прокурори и парламентарни сили. Дори бройките, хората, всичко това беше уточнено", заяви Борисов. Той изрази мнение, че има съгласие по тази тема.

"Съдиите да се избират от тях самите, отдолу нагоре и да няма никакво вмешателство. На нспектората на ВСС да му се усилят функциите, за да има съдии, които да контролират съдиите. Нито аз да трябва да се изказвам, нито прокурор, нито политици, а самите съдии да контролират действията на съдиите", допълни премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови