Местан: Борисов да прави съдебната реформа, а РБ да мълчи

OFFNews Последна промяна на 11 юли 2015 в 18:55 4116 15

Лютви Местан.

Съдебната реформа забуксува. Тя не може да се осъществи по модела на Реформаторския блок. За да е успешна една реформа, са необходими компетентност и висок кредит на обществено доверие. В РБ не са налице и двете предпоставки, заяви в Пловдив лидерът на ДПС Лютви Местан.

Реформаторите не успяха да убедят дори десните анализатори от собственото си семейство в правилността на идеите си. Самият Георги Марков, бившият конституционен съдия, не е съгласен с този конституционен проект. Реформаторите получиха доверието на едва 8% от избирателите и от тази позиция да се държат като ментори дори на ГЕРБ, е не само безотговорно, но и карикатурно политическо поведение, твърди Местан.

След местните избори нека видим кой каква реална политическа тежест има и на кои политически сили може да се разчита, за да се проведе съдебната реформа. Агресивният стил на РБ, монологичното заклинание, агресивното менторско налагане на партийни позиции няма да осигури успеха на съдебната реформа, каза лидерът на ДПС.

Местан допълни, че “ГЕРБ трябва да променят ролята си в този процес. Премиерът Бойко Борисов, от подкрепящ реформата на реформаторите, трябва да приеме ролята на основен двигател на съдебната реформа. Борисов е далеч по-диалогичен от своите реформаторски партньори, които стесниха подкрепата за конституционните реформи."

Според Местан трябва да се стигне до оттеглянето на конституционния проект на РБ, след което "по пътя на диалога с евроатлантическо мнозинство от системни партии да се постигне съгласие за съдържанието и посоката на съдебната реформа. И след местните избори в кратки срокове тази реформа да се реализира."

В Пловдив лидерът на ДПС коментира и предстоящите местни избори, като отбеляза, че “в последните дни след срещата ни с колегите от НДСВ искам да кажа, че в някои общини е възможно да стигнем и до споразумение за явяване в рамките на либералното семейство, в което членуваме. Знаете, че ние сме в Алианса на либералите и демократите в Европа и е възможно по отношение на кандидатите за кметове в определени райони да имаме общи кандидати".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.07 2015 в 15:48

Павеле как така необразована мутра ще прави съдебна реформа - вземи разхлабителни, че много ти се насъбра.

Тоя крадлив резак само дразни и се кефи защото знае какво се насъбира в душата на обществото - омразата, недоволството и злобата се тренират - това са чувства към които се привиква след правилни дози по медиите им.

Затова българите са еди кви си..

12.07 2015 в 19:58

Не харесвам Местан, но в случая е прав. Реформата в предложения вид е само мазане на очите на избирателите и на ЕС. На практика нищо няма да се постигне. Има някои добри текстове, но като цяло разпоредбите не са издържани. Или да ги редактират, или да предложат нови.

12.07 2015 в 14:14

Интересен факт:След края на корейската война са избити над 100 хиляди комунисти и предпомагаеми симпатизанти, сред които и момиченца на 13-14 години. Резултатът: вижте къде е Северна корея и Южна. Поуката:комунист и милиционер се избиват родово, за да не се допускат недоразумения като Боце, Гоце, Сопола и т.н. заедно със симпатизантите им като off, homos и други платени боклуци и полезни идиоти да затриват държавата.

11.07 2015 в 22:46

С тези последни прегръдки и „мили очи“ към сарайските паразити ГЕРБ разбиха и малкото илюзии, че са някаква „алтернатива“ на османо-комунетата! Явно ще дочакаме справедливост и развитие в тази окая държава, едва га' цъфнат налъмите :Х

11.07 2015 в 22:17

Доносникът на ДС-агент Павел е голям мръсник и безсрамник.Турците и помаците гласуват всички под строй и то винаги за противоконституционната ДПС.Твърди 600 000 гласа.Българите-половината не си правят труда да гласуват,гласовете на другата половина се разсейват за комунисти, Барековци и др.Така винаги ще сме под турско робство!

11.07 2015 в 21:45

Туй кафе с Борисов още го държи тоя смотан боклук.

11.07 2015 в 21:40

Проблемът на съдебното реформа е не комуникацията, а доставката на резултат.
18.30 във вторник ще сме там.

11.07 2015 в 20:54

" и комуникациите са им на аматьорско ниво"

О, да, комуникациите са им много така, за разлика от високия пилотаж в слагачеството по живковски, което Тиквоний Борисов демонстрира онзи ден пред Телеграфное Агентство Советского Союза (ТАСС).

Деба нали партиите немаше да плащат на тролове бе.

11.07 2015 в 20:47

До 04: "Прав е за глупостите на РБ. Нямат опит и комуникациите са им на аматьорско ниво."

Афиширащите се приятели на реформата си имат имена, те не са РБ. Боже, пази ме от приятелите ...

Иначе реформата си има читави застъпници - президента, омбудсмана, ВКС заедно с председателя си, малцинството във ВСС и много други.

11.07 2015 в 20:37

Пази Боже да оставим на Борисов и Местан да правят съдебни реформи. Видяхме ги колко са компетентни в тази област. Тук не става дума да се харчат пари /наши и на ЕО/ и да се режат лентички. Съдебната мафия отдавна се е окопала яко с политически протежета и в момента може би са най добре финансово в държавата и трудно ще дадат кокала някой да им го дръпне. Вижте само какво става с Цветанов. Аргументите за оневиняването му са направо скандални, наскоро и някои висши магистрати се изказаха в този дух. Така че освен реформаторите и патриотите съдебната система не може за се реформира от други, най малко от Борисов и Местан.