Местан: Борисов да прави съдебната реформа, а РБ да мълчи

OFFNews 11 юли 2015 в 18:55 4812 15

Лютви Местан.

Съдебната реформа забуксува. Тя не може да се осъществи по модела на Реформаторския блок. За да е успешна една реформа, са необходими компетентност и висок кредит на обществено доверие. В РБ не са налице и двете предпоставки, заяви в Пловдив лидерът на ДПС Лютви Местан.

Реформаторите не успяха да убедят дори десните анализатори от собственото си семейство в правилността на идеите си. Самият Георги Марков, бившият конституционен съдия, не е съгласен с този конституционен проект. Реформаторите получиха доверието на едва 8% от избирателите и от тази позиция да се държат като ментори дори на ГЕРБ, е не само безотговорно, но и карикатурно политическо поведение, твърди Местан.

След местните избори нека видим кой каква реална политическа тежест има и на кои политически сили може да се разчита, за да се проведе съдебната реформа. Агресивният стил на РБ, монологичното заклинание, агресивното менторско налагане на партийни позиции няма да осигури успеха на съдебната реформа, каза лидерът на ДПС.

Местан допълни, че “ГЕРБ трябва да променят ролята си в този процес. Премиерът Бойко Борисов, от подкрепящ реформата на реформаторите, трябва да приеме ролята на основен двигател на съдебната реформа. Борисов е далеч по-диалогичен от своите реформаторски партньори, които стесниха подкрепата за конституционните реформи."

Според Местан трябва да се стигне до оттеглянето на конституционния проект на РБ, след което "по пътя на диалога с евроатлантическо мнозинство от системни партии да се постигне съгласие за съдържанието и посоката на съдебната реформа. И след местните избори в кратки срокове тази реформа да се реализира."

В Пловдив лидерът на ДПС коментира и предстоящите местни избори, като отбеляза, че “в последните дни след срещата ни с колегите от НДСВ искам да кажа, че в някои общини е възможно да стигнем и до споразумение за явяване в рамките на либералното семейство, в което членуваме. Знаете, че ние сме в Алианса на либералите и демократите в Европа и е възможно по отношение на кандидатите за кметове в определени райони да имаме общи кандидати".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!