Бокова е най-силният кандидат за генерален секретар на ООН от Източна Европа

OFFNews Последна промяна на 10 януари 2016 в 14:40 7271 13

Ирина Бокова

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изглежда най-силният източноевропейски кандидат за поста на генерален секретар на ООН, посочва американското издание "Дипломатик куриър".

Изданието основава извода си на оценка на споменаваните източноевропейски кандидати за поста, като взима предвид серия от критерии, сред които доказани лидерски качества, управленчески способности, богат опит в областта на международните отношения, дипломатически и комуникационни умения, опит в ООН, репутация в областта на дипломацията, езикови способности, приемливост за петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, вероятност за спечелване на одобрението на Източноевропейския регион и вероятност за спечелване на вътрешна подкрепа, пол и разбиране на мултикултурните проблеми.

Общата оценка на Ирина Бокова след оценяване по всички тези критерии е 4,5 при максимално възможна оценка 5. Бокова получава максимална оценка 5 по критериите: доказани лидерски качества, управленчески способности, богат опит в областта на международните отношения, дипломатически и комуникационни умения, опит в ООН, езикови умения и разбиране на мултикултурните въпроси. Тя има оценка 4 по критериите репутация в областта на дипломацията, пол, приемливост за петте постоянни членове на Съвета за сигурност, вероятност да получи регионална подкрепа. Най-ниската оценка, която тя получава е 3 по критерия за вероятност да получи вътрешна подкрепа.

Останалите представители на Източна Европа, за които се говори, че могат да се кандидатират за поста на генерален секретар на ООН, са вицепрезидентът на Европейската комисия и еврокомисар по бюджетните въпроси Кристалина Георгиева, бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, бившият македонски външен министър Сърджан Керим, специалният представител и ръководител на мисията на ООН в Афганистан Ян Кубиш от Словакия, който е и бивш външен министър, неговият приемник като външен министър на Словакия Мирослав Лайчак, Игор Лукшич, който е бивш премиер и настоящ външен министър на Черна гора, хърватският вицепремиер и външен министър Весна Пушич и бившият президент на Словения Данило Тюрк, припомня американското издание.

Досега обаче никой не е направил анализ на тези вероятни кандидати, взимайки предвид такива критерии като индивидуални качества или това дали те са подходящи за ролята. Тъй като Източна Европа никога не е излъчвала свой представител на най-висшия пост в ООН, а се предполага, че постът се заема на ротационен принцип сред регионите, сега на тази част на света й се полага възможността да получи тази престижна роля. Освен това нарастват призивите за жена генерален секретар.

Като обобщение изданието посочва, че след Бокова най-висока оценка според гореспоменатите критерии получава Тюрк (4), следван от Керим (3,8), Лайчак (3,6), Кубиш (3,4), Пушич (3,3), Лукшич (3), Георгиева (2,9) и Йеремич (2,8). Георгиева, получава максимално 5 по критерия за управленчески способности. По критерия за опита в ООН и за репутация в областта на дипломацията тя получава 1. По критерия за пол и доказани лидерски качества тя получава 4, по критериите за езикови способности, широк опит в областта на международните отношения, дипломатически и комуникационни познания, вероятност да получи регионална и вътрешна подкрепа и разбиране на мултикултурните въпроси тя получава 3. По критерия за приемливост за петте постоянни членове на съвета за сигурност на ООН тя получава 2.

"Дипломатик куриър" припомня, че потенциалните кандидати ще преминат през подробна проверка от страна на страните членки на Съвета за сигурност на ООН, а на някои ще им се наложи да преодоляват и регионални и международни политически препятствия. Кандидатите ще бъдат изслушани от Общото събрание на ООН. Там всеки от тях ще има възможността да представи визията си за организацията и за глобалните предизвикателства, нуждаещи се от спешни действия.

Новопоявили се заплахи като нарастващата терористична заплаха и задълбочаващата се междурелигиозна нетолерантност вече са признати като дестабилизиращи света проблеми редом с проблемите, свързани с бедността, климатичните промени, неравнопоставеността и закъснялата институционална реформа на самата ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.01 2016 в 14:40

Стига с тази дезинформация за Бокова!!!
За разлика от всички, осъдили окупацията на Крим и подклаждането от Русия на войната в Донбас, Бокова отиде на парада на 9 май в Москва и демонстративно се снима с Путин.

11.01 2016 в 09:01

"Зад всяко голямо богатство се крие престъпление." - Балзак.

А зад голямото богатство на българския "елит" се крият престъпления, на които дори не им е изтекла давността.

10.01 2016 в 20:47

Знае се каква е на Филип Боков. А всички знаем кой и какво е той, нали?

10.01 2016 в 19:44

spirit, ае стига с това сиромахомилство. Богатството не е порок. Ако искаш да ти цъкаме плюсче, донеси ни ако е натрупано по нечестен начин. Не че и да си доносник не е гнусно, но на теб ти идва отвътре.

10.01 2016 в 19:40

Доста е съмнително да е платила само от заплата, както се хвалела по телевизора, за тия имоти в Манхатън. И това и е заплатата от 2011 насам... Е, да бе на тия пари поне 20 години, сметката се получаваше домякъде, ама не. Че те повечето хора около мен взимат повече от тая мисирка, ама никой няма такъв имот. А и луксозно не се живее с тия пари в скъпа държава/ град. Нужни са поне още два-три пъти по толкова.

10.01 2016 в 19:32Новините от деня
Новините от вчера
Видео новини

неделя, 10 яну 2016 г. 16:44 ч.
По стъпките на Бокова
Разследване на BNews: И Кристалина Георгиева с имоти за милиони в България и САЩ
BNews.bg

Разследване на BNews: И Кристалина Георгиева с имоти за милиони в България и САЩ

Според партийната мълва в ГЕРБ еврокомисарят планирала да стане гражданин на САЩ след края на втория си 5-годишен мандат в ЕК

След като вчера BNews писа за имотите на Ирина Бокова на стойност 3 млн. щ.д., днес започваме проследяване и на другата българка - кандидат за председател на ООН.

Еврокомисар Кристалина Георгиева е собственик на градска къща в Потомак, щата Мериленд, и на два апартамента в София, показва проверка на в регистрите на Европейската комисия.

Тя е подала декларация за имотното си състояние на 18 юли 2012 г. Към същата дата Георгиева е притежавала акции в около 10 публични компании и фондове, които са на обща стойност 130 325 долара.

Проверка в публичните регистри на щата Мериленд показа, че данъчната
оценка на къщата е 587 800 долара. Георгиева я притежава от 1999 г.

Според партийната мълва в ГЕРБ еврокомисарят планирала да стане гражданин на САЩ след края на втория си 5-годишен мандат в ЕК, който изтича през 2020 година. Вероятно това е причината да се кандидатира за поста на председател на ООН - това ще ускори връщането й в САЩ. Заедно с това Кристалина Георгиева, като типична американка, смятала да издаде и биографична книга за кариерата си като вицепрезидент в Световната банка и управата на Европейския съюз.

Дъщерята на родната ни еврокомисарка пък работи срещу изключително високо заплащане в компанията, наследила изцяло активите на Мултигруп -

"Би Ти девелопмент сървисиз" Десислава Кинова е шеф на маркетинга и продажбите в имеприята, която притежава Боровец ски, Гранд хотел България, гранд хотел Варна, Балкантурист, Бороспорт, курорта Свети Константин, Рила-Боровец и др. Кинова е на висок пост в Мултигруп вече повече от 10 години. Хора от холдинга твърдят, че това е поради близкото приятелство на майка й с жената, която пое управлението на империята на Илия Павлов след смъртта му - Боряна Попова.10.01 2016 в 17:44

Глупости на търкалета.
Всички много добре знаят кой стои зад нея.

10.01 2016 в 16:08

Ирина Бокова и нейното семейство с имоти за над 3 млн. долара в Манхатън
Доходите на семейството оправдават разхода ако то е живяло на хляб и вода


Първият мандат на Ирина Бокова като генерален директор на UNESCO беше белязан от приемането на Палестина за член на организацията в края на 2011 г. Това доведе до спиране на финансирането от САЩ и Израел и трудности за бюджета на организацията, която е към ООН.

За разлика от финансите на UNESCO, личните финанси на семейството на Бокова са в блестящо състояние от 2011 до днес – показа проверка на Биволъ в публичния имотен регистър на Ню Йорк.

Тя е придобила два апартамента в Манхатън за 2,4 милиона долара като е платила в брой, наведнъж. Няма данни за банкова ипотека. Нейният син от първия брак е успял да изплати само за 4 години ипотека от 870 000 долара.

Ирина Бокова придобива първия си апартамент в Манхатън, Ню Йорк на 6 ноември 2012 г. (виж тук) Цената, платена без ипотека, е 1 189 438 долара. Съсобственик се явява нейният съпруг Калин Митрев. Квартирата от 84,6 кв.м. е близо до сградата на ООН на 46-та улица и 3-то авеню. Като пълномощник по сделката е посочен синът на Бокова Павел Коларов, като тя е посочила за свой адрес неговия адрес в Ню Йорк, въпреки факта, че официално по това време Ирина Бокова пребивава постоянно в Париж.

10.01 2016 в 15:31

Соросоидните серсемоиди какво мислят по въпроса?

10.01 2016 в 15:05

Твърде вероятно е това да не се случи. Ако американците се направят на разсеяни за произхода й. Твърде пресен е спомена, че по време на наложени ограничения на Русия, тя отива на хаджилък в Москва за честване на 70 години от края на войната. Европейски представители на високо ниво нямаше.