"Саботажът срещу реформата на Калфин ще напрегне коалиционните отношения"

OFFNews 07 май 2015 в 15:51 3071 1

"Всички опити за блокирането и саботирането на пенсионната реформа вътре в самата коалиция за нас са неприемливи. И това сериозно може да напрегне нашите отношения".

Това обяви на брифинг лидерът на АБВ Георги Първанов.

Поводът е писмо на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова (ГЕРБ) до социалното министерство, в което Бъчварова иска от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин (АБВ) да отстъпи от набелязаните мерки за реформа, касаещи пенсионирането на служителите на МВР.

Калфин предложи да се въведе минимална възраст за пенсиониране на полицаите от 52 години и 10 месеца и тя плавно да нараства следващите години до 55 години.

Срещу това предложение, които е част от общия пакет предложения за пенсионна реформа на социални министър, на протест излязоха синдикатите в сектор "Сигурност" и поискаха, ако се въвежда минимална възраст за пенсия, тя да е 50 години и да не нараства.

Бъчварова ги подкрепи и то при положение, че Калфин се зарече, че няма да отстъпи дори ако има протести.

Първанов обяви още днес, че АБВ очаква от партиите в управляващата коалиция ясен ангажимент да се работи по предложения от вицепремиера Ивайло Калфин график и да е ясно подкрепят или не параметрите на тази реформа.

АБВ очаква също на специално заседание на Съвета за развитие към Министерския съвет да бъде обсъден график и рамка на пенсионната реформа, заради необходимостта от максимална консолидация по тази тема.

"Очакваме Съветът да обсъди план за действие и в сферата на енергетиката, защото нещата изглеждат много драматично. Необходимо е да имаме план за конкретни действия по въпросите, свързани с транзита на газ и ядрената енергетика", добави Георги Първанов. 

Георги Първанов коментира и намеренията България да предостави на съюзник да охранява въздушното ни пространство. Той е категоричен, че подобна мярка е противоконституционна и сочи непознаване на държавния закон, където ясно е записано, че българските въоръжени сили са в правото си да защитават нашето въздушно пространство и не само него, но и да гарантират военната ни сигурност като цяло.

"Ако реши някой да задвижи формално такава процедура, ние ще сме първите, които ще инициират питане до Конституционния съд. Въпросът е от изключителна важност и си струва да бъде предмет на обсъждане дори в рамките на Съвета за развитие", каза председателят на АБВ.

Той отрече слуховете, че се готви да се кандидатира на президентските избори догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови