Quantcast

Българите в чужбина изпратиха писма до всички депутати заради Изборния кодекс

OFFNews Последна промяна на 12 май 2016 в 16:50 5031 5

Български емигранти, обединени в групата "Искам да гласувам", изпратиха отворено писмо до всички депутати в Народното събрание относно промените в Изборния кодекс.

Сънародниците ни публикуваха и подробен анализ, озаглавен "Всичко, което искахте да знаете за изборите зад граница, но ви беше страх да попитате".

Писмото на българите зад граница без редакторска намеса:

Пишем Ви в качеството си на избиратели, допринесли с вота си зад граница за формирането на настоящото 43-то Народно събрание на Република България, където законотворците във Ваше лице изработват от наше име принципите и правилата, гарантиращи демократичното развитие на страната ни.

Голямата тревога, породена сред българската диаспора от приетите на 21, 22 и 28 април поправки в Изборния кодекс, вече е достояние на цялата българска общественост. Български граждани от цял свят се обърнаха към отговорните държавни институции с призив за преразглеждане на онези изменения в Изборния кодекс, които въведоха задължително гласуване за всички български граждани и едновременно с това усложниха до степен на невъзможност изпълнението на този нов граждански дълг за над два милиона гласоподаватели, живеещи зад граница.

Неоспоримо доказателство за основателността на нашите тревоги бе решението на Президента на Републиката да наложи вето над спорните членове от Изборния кодекс, определено от самия него като “демократичен акт на държавния глава в подкрепа на конституционното право на българските граждани да гласуват.”.

По повод предстоящото разглеждане на ветото в Народното събрание, в настоящото писмо излагаме подробно причините, поради които заслужилите вето текстове са неприложими към действителността, несъотносими към известните факти и обществените тенденции и противоречат на българската Конституция.

Нашите тези са подкрепени с анализ на публично достъпни данни на ЦИК, НСИ и МВнР за изборната активност от чужбина, нейното значение за развитието на демокрацията и честните избори в България и нейната истинска, напълно поносима и адекватна бюджетна стойност.

Разчитайки на Вашето чувство за държавнически дълг и личната Ви чест на човек, положил клетва да представлява и да работи за благото на суверена на България - целият български народ, неделима част от който оставаме, където и да се намираме по света, ние:

Изтъкваме необходимостта от ново, внимателно и аргументирано разглеждане на Изборния кодекс в пленарна зала като следствие от президентското вето - този път съобразно фактите и препоръките на Комисията по правни въпроси, отправени към парламента на 19 април. Тези препоръки включваха създаването на МИР Чужбина и не откриха нужда от пренаписване на членове 11-14, които при все още действащия Изборен кодекс от 2014г. се доказаха не само като крайно необходими, но и като функционални. Както става ясно от приложените данни, те насърчиха отдадена местна самоорганизация на пет континента и стимулираха удивителен скок в избирателната активност на българските граждани в чужбина.

Изразяваме надежда, че с Вашето активно съдействие законът ще бъде гласуван въз основа на първия принцип на Републиката - съблюдаването на волята на суверена, чиято възможно най-пълна изява чрез честни и достъпни избори, единствена легитимира държавността в България.

Над входа на сградата, където Вие и Вашите колеги скоро ще вземете съдбоносно решение за всички български граждани в чужбина, е изписан завет: “Съединението прави силата”. Нищо не въплъщава истината на тези думи по-добре от каузата, на която всъщност е посветено това писмо - да съхраним единна България, не разединена от предразсъдъци, неравенство и граници, а сплотена от жив, силен и подхранван от принципно законодателство и прозрачни институции граждански дух. Настояваме за Вашата подкрепа в името на това да може всеки буден сънародник по света да се включи в изграждането на демократично и благоденстващо българско общество. Искрено вярваме, че ще ни подадете ръка.

Нашите очаквания за справедливо и конституционно изборно законодателство са нито повече, нито по-малко от очакванията на който и да е гражданин на демократична държава към неговия парламентарен представител. Вие сте на ход.

Мария Спирова, Десислава Христова от името на "Искам да гласувам"

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6499

5

Арго

12.05 2016 в 22:56

Аййй бЪлкански, ноо си шукар ва брачет :) Тоз биртон топал Асан от горното маала ли ти го пострижи, да одим и аз?

Ама право им го разказваш, само българете, като нас с тебе останахме тук, другото пи кафе и избега...

Аде поздрави. И ако Айшето те ядоса, изгони я при мен, нал сме брачеди, аз ще и оправим невроните ;)

12009

4

Nik68

12.05 2016 в 22:54

По конституция не трябва да има разлика в правата за български граждани /хора с български паспорт/ неазависимо къде живеят. За Балкански специално. Има огромна разлика между законова постановка и волна интерперетация. Простено да ти е.

8162

2

sawall

12.05 2016 в 18:40

В България сякаш ако се държиш учтиво те мислят за слаб и глупав. Ако ръмжиш като Бистришки тигър, те мислят за силен и голям мъж. Надявам се писмото да бъде разбрано правилно като силно и категорично, каквото всъщност е.