Всичко, което искахте да знаете за изборите зад граница, но ви беше страх да попитате

Бела Димова, Деси Христова, Димитър Иванов, Ивайло Яйджиев, Любомир Гаврилов, Мария Спирова, Нели Олова, Петър Бакалов и Стефан Манов 12 май 2016 в 09:54 20913 17

Препечатваме текста от блога https://tropcho.wordpress.com/

Преди няколко дни президентът Плевнелиев наложи вето върху наскоро и набързо приетите по предложение на Патриотичния фронт промени в Изборния кодекс в частта му, засягаща гласуването в чужбина. Въпреки голямото медийно внимание, отделено през последните две седмици на спорните промени, в публичното пространство все още витаят доста заблуди, често причинени от опитите на някои политици да подкрепят тезите си с манипулации или направо лъжи. Целта на този материал е да направи обзор на някои от най-разпространените митове около изборите зад граница.

Колко струват изборите?

Противно на твърденията на Патриотичния фронт и някои представители на ГЕРБ (например на председателя на комисията по правни въпроси в НС Данаил Кирилов), една секция в чужбина не струва на държавата 10 000 евро. Според официалните данни на МВнР, изборите в чужбина са стрували 1.47 млн. лева, или около 1700 евро на секция (секциите през 2014 г. бяха 428).

Средната цена на секция в България е само малко по-ниска (в България има 11 749 секции, а разходите са над 30 млн. лв.), но поради по-високия среден брой гласоподаватели на секция в чужбина, разходите на гласоподавател в България и в чужбина са на практика еднакви (9 лв. на гласоподавател).

Това окончателно разбива мита за “скъпите” избори в чужбина.

Колко души могат да гласуват в една секция?

Друг любим мит на Каракачанов и компания е твърдението, че е технически невъзможно да гласуват над 1000 души в една секция, което според тях е доказателство за изборни нарушения в някои секции в Турция. Твърдението е печална илюстрация на дълбокото непознаване на материята от страна на ПФ. На изборите през 2014 г., въпреки въведените облекчения в разкриването на секции (прагът за откриване на секция в чужбина беше свален от 100 на 40 заявления), секции с над (или близо) 1000 гласували има в много градове в Западна Европа – сред които Лондон, Берлин, Мюнхен, Виена.

Още по-фрапиращи са числата от 2013 г., когато броят секции в Западна Европа беше много по-малък. Тогава секция в посолството в Лондон поставя рекорд – гласуват 2085 души. Понеже секцията се намира в посолството, под зоркия поглед на посланика, вероятността рекордният брой гласували да е резултат от манипулации е пренебрежима. Разбира се гласуването на толкова много хора в една секция неизбежно е съпроводено с дълги опашки и чакане.

Колко българи гласуват в Турция?

Представители на ПФ – сред които Красимир Каракачанов и Валери Симеонов – многократно повториха тезата, че зад граница се гласува едва ли не само в Турция, и че оттам идват “между 60 и 100 хил. гласа за ДПС”. И по тази точка те се разминават напълно с фактите.

От една страна броят гласове е преувеличен: само веднъж от 2001 г. (откакто има значителен брой гласували зад граница) броят действителни гласове за ДПС от Турция надвишава 60 хиляди (през 2009 г.). Дори през тази година действителните гласове за ДПС от Турция не достигат 90 хил. По-късно 18 хил. от тези гласове са касирани от Конституционния съд поради доказани нарушения опорочили изборния процес в 23 секции. Средният резултат на ДПС от чужбина от последните 15 години (5 парламентарни избора) е 54 хил. гласа, като това включва гласове и от други страни, не само Турция.

От друга страна, напълно погрешно е и твърдението, че зад граница се гласува само в Турция. До изборите през 2014 година около 40% от гласовете зад граница идваха от останалата част от света (основно Западна Европа и САЩ). След въвеждането на облекчените правила през 2014, за първи път в историята на задграничното гласуване това съотношение се обръща и гласовете от Турция са едва 40%. Въпреки че броят секции в Турция през 2014 г. е по-голям от 2013, дори се забелязва спад от около 5% в абсолютния брой гласували там.

На кого помагат облекчените правила за откриване на секции?

С кодекса “Манолова” през 2014 г. бяха въведени известни облекчения при откриването на секции в чужбина. И тогава се изказаха опасения, че това ще позволи още по-голям брой гласували в Турция.

Облекчените правила действително позволиха през 2014 г. в Турция да се отворят рекорден брой секции – 136 (с 50 повече от 2013 г.). Това обаче не доведе до увеличаване на брой гласували, а напротив – през 2014 се наблюдава спад в броя гласували там с около 5%.

Същевременно новите правила имат ясно изразен положителен ефект върху избирателната активност в останалите страни, където тя се покачва със средно 67%. В някои държави (Германия, Великобритания, САЩ, Гърция) увеличението е 2-3 пъти.

Секциите в чужбина празни ли са?

Чуха се твърдения че секциите в чужбина не само са страшно скъпи (което видяхме, че не отговаря на истината), а и в повечето случаи са празни, с по 10-20 гласували. Фактите говорят обаче, че секциите в чужбина не само не са празни – те са по-посещавани от тези в България. Средният брой гласували на секция в България е 285 души, докато в 428-те секции зад граница са гласували по средно 339 души.

Данните за брой гласували и разходи за изборите зад граница са от ЦИК и МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12023

17

истинският груйчо

14.05 2016 в 14:27

И разбира се, това с нищо не променя правотата на предишния аргумент - че по конституция всички български граждани имат право на глас.

Нито прави правилно смехотворното ти твърдение, че средното разстояние, което трябва да измине до секция избирател в България е по-голямо от това, което трябва да измине избирател зад граница.

Нарочно ли смени темата? :)

12023

16

истинският груйчо

14.05 2016 в 14:18

Хаха, още един мит :)

Аргументът с данъците е на пръв поглед привлекателен - особено за по-повърхностно разсъждаващите - но при подробно разглеждане се показва куц.

Първо: ако приложим този критерий (данъците), то студентите, пенсионерите, безработните също не би трябвало да гласуват, защото не плащат данъци. Не коментираме обема на сивата икономика в България.

Второ: данъците върху парите, които емигрантите изпращат в БГ, вкарват около 600 млн. лв. годишно в бюджета (през ДДС). Това е достатъчно да покрие пенсиите на 100 хил. пенсионера, ако приемем годишна пенсия от 6 хил. лв.

Трето: пенсионерите - ако са работили в България и са се осигурявали - са си изработили пенсиите сами. Нашите социални осигуровки ги плащаме за нашите си пенсии в бъдеще.

Четвърто: данъците се дават предимно за услуги, които емигрантите не ползват (инфраструктура, образование, здравеопазване).

и между другото, кога беше последният път, когато ти поискаха данъчна декларация при гласуване? :)

12023

14

истинският груйчо

13.05 2016 в 18:10

@Проф. Балкански: просто е. Трябва, защото българските граждани имат конституционно право да гласуват.

Пътем, гледам предлагаш още един мит за разбиване - че тука става дума за некаква лигавщина едва ли не.

От друга страна, ако сериозно твърдиш, че средният избирател зад граница трябва да пътува по-малко от този в България, за да гласува, май няма смисъл да споря :)

77927

12

El Commandante

12.05 2016 в 19:46

Не, звучи така все едно реално гласуват около 20 000 така че това 60 000 е крайно преувеличено, а то не е.

Както и да е, мисля че тая тема я изчерпахме.

12347

11

ЗахариЯт

12.05 2016 в 19:42

Действително, крайно озадачаващо е, че 53000 не попада между 60000 и 100000. Висша математика, майка му стара, може ли я проумя човек?

77927

10

El Commandante

12.05 2016 в 19:31

Аз все пак имам некои забележки, например това:

"тезата, че зад граница се гласува едва ли не само в Турция, и че оттам идват “между 60 и 100 хил. гласа за ДПС”

Така както е написано излиза че това е неква фантастика и реалния резултат е далеч под това,ОБАЧЕ после четем надолу и виждаме това:

"Средният резултат на ДПС от чужбина от последните 15 години (5 парламентарни избора) е 54 хил. гласа"

Хммммм.



77927

9

El Commandante

12.05 2016 в 19:25

"ако останалите над милион интелигентни, грамотни и разумни българи зад граница гласуват тогава става страшно"

Ти мани тва ами представяш ли си кво би станали ако интелигентните,разумни и грамотни българи В България почнат да гласуват?

11751

8

Big Smile

12.05 2016 в 16:45

Нещата са толкова ясни - турския и руски господар на ДПС се скараха - и тя логично се раздели също на две враждебни фракции...
За един истински патриот равновесието на двете крила е само в полза на България,но хора с имена Валери, Сергей, Алексей, Маруся и други подобни са толкова патриоти, че се опитват със зъби и нокти да подкрепят руския господар....
Да са живи и здрави слуги!
Не нам такими пунтами, Валерий.....