България ще подкрепи Орбан, не санкции на ЕС срещу Унгария

OFFNews 19 септември 2018 в 12:45 9817 5

Снимка БГНЕС - архив

България не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура срещу Унгария по член 7 от договора за Европейския съюз. 

Министерският съвет ще започне процедура по изготвяне на такава позиция за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, информира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в сградата на Министерския съвет. Каракачанов поясни, че днес на оперативното съвещание в Министерския съвет е било внесено предложение от част от министрите от квотата на "Обединени патриоти", заедно с вицепремиера Симеонов и министър Нено Димов, което касае позицията на България по отношение на гласуваното решение в Европейския парламент за санкции срещу Унгария. 

Предложението да се подкрепи премиера Виктор Орбан, е било прието. 

Преди дни Европейският парламент прие резолюция за задействането на чл. 7 от Договора за ЕС спрямо Унгария, с което може да се стигне до отнемането на право на глас на държавата в Съвета на ЕС. 

Аз винаги съм защитавал националните интереси на България и смятам, че е редно всяка страна в Съюза да има правото да отстоява своята национална идентичност, заяви Каракачанов.

Вицепремиерът Каракачанов представи пред колегите си доклад, с който обосновава предложението си България да защити Унгария, в който се казва: 

С решение на Европейския парламент (P8_TA-PROV(2018)0340) от 12.09.2018г. Европейският парламент, на основание на чл.7 (1) от Договора за Европейския съюз предлага на Съвета на ЕС да вземе решение, с което констатира наличието на очевиден риск от тежко нарушение от страна на Унгария на ценностите, на които се основава Европейския съюз, описани в чл. 2 от Договора за Европейския съюз.

Докладът (2017/2131(INL)) на члена на Европейския парламент Саргентини, на основание на който е взето решението, съдържа редица политически квалификации и недоказуеми твърдения, като в същото време не отчита в достатъчна степен вече предприетите мерки от страна на Унгария за отстраняване на някои от констатациите, нито декларираната готовност за сътрудничество от страна на правителството на Унгария. Последното буди у нас съмнение, че целта на решението срещу Унгария е извличане на политически дивиденти преди предстоящите през 2019г. избори за Европейски парламент.

Част от аргументите в доклада засягат проблеми на националното законодателство и приемането на подобно решение от Съвета може да създаде прецедент на размиване на границата между европейската правна рамка и сферите на държавен суверенитет и намеса във вътрешните работи на държава членка.

В момент на сериозни предизвикателства пред Европейския съюз, които включват продължаващата мигрантска криза, преговорите за напускане на Съюза от страна на Великобритания, сложни международни отношения и продължаващи конфликти в няколко точки на света, едно подобно решение би внесло разделение сред държавите членки и би отслабило общия ни глас.

Отношенията на Република България с държавите от Централна и Източна Европа - в това число и с Унгария, са от особена важност за успешното отстояване на българската позиция по редица въпроси, свързани с членството на България в ЕС. През последните години тези отношения се развиха и се доказаха като успешни в намирането на общи позиции по редица теми от взаимен интерес. България и Унгария дори приеха официален ден на приятелството между двата народа (19 октомври). В Унгария живее значително българско национално малцинство, което се радва на пълно зачитане и подкрепа от страна на унгарската държава, вкл. на представителство в Националното събрание на Унгария.

Висши представители на Полша и Чехия вече заявиха подкрепа за Унгария.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ,

С оглед на гореизложеното, считам, че в интерес на Република България е да подкрепи Унгария, като се обяви против процедурата по чл. 7(1), предложена от Европейския парламент. По този начин ще защитим наши традиционни приятели и партньори от политически нападки на идеологически опоненти и ще защитим правата на българите в Унгария, които като унгарски граждани могат да бъдат потърпевши от евентуални санкции срещу Унгария. Наказателно решение срещу държава членка, базирано на аргументи, като съдържащите се в доклада на евродепутата Саргентини, би създало опасен прецедент на намеса, който би могъл в бъдеще да бъде заплаха и за суверенитета на Република България.

Предлагам Министерския съвет да стартира процедура по изготвяне на позиция на Република България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в която страната ни не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС, взето със споменатото решението от 12.09.2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

6

иван попов

23.09 2018 в 21:02

България трябва да подкрепи Унгария, както ще направи Полша и още държави. На първо място трябва да се постави националния интерес и след това ако може общия, т.е. на съюзниците. Застъпвам се за политиката, водена от Виктор Орбан.

11719

4

Краси

19.09 2018 в 17:49

Краставите магарета се намират и се подкрепят:
- Орбан - виден диктатор
- Чехия, управлявана от бивши комунисти и настоящи олигарси
- Словакия - също бивши комунисти
- Полша - управлявана от малоумни националисти
- България, управлявана от престъпна мутра, бивш комунист, ученик на Тодор Живков и дружина крадливи олигарси

Никоя от тези държави не блести със свобода на словото, ефективна съдебна система и борба срещу корупцията.

Аъ пък не искам да съм с краставите магарета, а с държавите в челните редици като Франция, Германия, Холандия, Белгия, които се стремят към федерация на европейските държави. Между другото ние като народ ще имаме най-голяма полза от това, защото ще черпим от общия европейски бюджет, който не се краде от пладнешки хайдуци.

13507

2

От Централният Комитет на ЕС са потърсили Бойко, силно обезпокоени от отказа Му и в търесе на съвети, как да постъпят..