Асен Василев: Нито е пускано за обществено обсъждане, нито е прието като текст

"Това, което е публикувано, въобще не е пускано нито за обществено обсъждане, нито е прието като готов текст", допълни той

Йорданка Веселинова 27 май 2022 в 16:16 4620 0

Асен Василев

Снимка БТА, архив

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

Няма проектозакон(...) има два-три варианта на български закон Магнитски в правосъдното министерство, а Министерството на финансите е дало само технически бележки, заяви вицепремиерът Асен Василев на брифинг след заседанието на Министерски съвет.

Изказването му е по повод появилия се вчера спорен законопроект, за който се твърди, че е изготвен от Асен Василев. Днес текстовете предизвикаха скандал в парламента, като ПП се скара с коалиционните си партньори и опозицията дали текстовете са фалш или фашизъм.

Вицепремиерът заяви, че когато се постигне някакво съгласие, МП ще пусне текста за обществено обсъждане, след това той ще се разгледа от Министерски съвет и едва след това ще бъде внесен в Народното събрание.

"Това, което е публикувано, въобще не е пускано нито за обществено обсъждане, нито е прието като готов текст", допълни той.

Той коментира, че работната група между Министерството на правосъдието, на финансите и МВнР и ДАНС работи по създаването на закон, който да запълни законодателната празнина за санкционираните лица. 

Василев коментира и Плана за въвеждане на еврото в България, който днес отново разбуни духовете в парламента. По думите му точката вече е била в програмата на МС преди няколко седмици и е логично да бъде включена отново след коалиционните съвети. Той заяви, че страната няма време, за да забавя оперативната работа, която отнема около 18 месеца.

Вицепремиерът заяви, че това е оперативният план за институциите, с който се цели до 1 януари 2024 г. България да бъде технически готова за приемането на еврото. След това предстоят и редица законодателни промени, включително и промяна в Закона за БНБ.

"Оттук нататък процесът ще продължи в парламента, както ще продължат и широките обществени дискусии по време на процеса по присъединяване на България към еврозоната", каза той. 

С тези думи Василев отговори на критиките на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански, който по-рано днес обяви, че с приемането на Плана в МС се нарушава коалиционното споразумение, в което е заложена широка информационна кампания и обсъждане преди приемането на еврото.

Василев припомни, че в Плана са въпросите по превалутирането, обмена на средствата и срокът, в който ще има двойни цени. Според текста 3 месеца преди въвеждането на еврото и 9 месеца след това цените ще се изписват както в евро, така и в лева. Освен това търговците ще имат двойна каса в лева и евро в рамките на един месец. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!