33% от българите искат да сме в Евразийския съюз

OFFNews Последна промяна на 16 март 2015 в 14:43 11810 39

Графика: Алфа Рисърч

Българите продължават да харесват Русия, но не вярват, че тя може да бъде техен модел за развитие и да им предостави по-надеждни гаранции за просперитет и сигурност от членството в ЕС и НАТО - това е основният извод от проведеното по поръчка на Европейския съвет за външна политика проучване на агенция Алфа Рисърч за обществените нагласи по повод на конфликта в Украйна и позицията на България.

Проучването е реализирано в периода 23 февруари – 4 март 2015 г. посредством пряко стандартизирано интервю. Анкетирани по домовете им са 1000 пълнолетни граждани от цялата страна.

Въпреки анексирането на Крим и конфликта в Украйна, емоционалната привързаност на българите към Русия остава висока. И след събитията от последната една година, 54% са запазили положителното си отношение към нея непроменено, а други 7% твърдят, че й симпатизират дори повече от преди анексирането на Крим.

За 40% действията на Русия в този конфликт пораждат негативно отношение. От тях само 9% заявяват, че са имали негативно отношение към Русия и преди конфликта, а останалите 30 на сто са променили позицията си заради политиката й към Украйна.

Само за една година Русия е успяла да предизвика в приятелски настроена България четири пъти повече промени в негативна посока (сред 30% от хората), отколкото в позитивна (сред 7%).

Основните социални групи, сред които Русия влошава образа си, са жителите на столицата и най-вече – 18-30 годишните, докато възрастните хора над 60 г. остават ядрото на подкрепата за руската политика.

Макар и традиционно сдържани към участието във военни съюзи, мнозинството от българите подкрепят членството на страната ни в НАТО. За 42% от хората участието ни в алианса е важно за сигурността и отбраната на България, срещу 22%, които смятат, че то е вредно за страната. 53% са на мнение, че България трябва да изпълнява всичките си задължения като лоялен член на алианса, 32% - че в зависимост от ситуацията може да не изпълнява някои от тях и само 14% - че не трябва да ги изпълнява и е по-добре да напусне НАТО.

На фона на подкрепата за членството на България в ЕС и НАТО българската външна политика по повод на конфликта в Украйна се оценява преобладаващо положително. Три четвърти (74%) смятат, че България води умерена и балансирана политика, 12% - че е прекалено агресивна и сред „ястребите“ в ЕС, а 10%, обратното – че е прекалено предана на Русия и не е лоялен член на ЕС и НАТО.

Мнозинството от сънародниците ни не подкрепят налагането на нови санкции срещу Русия - 61%, срещу 39% подкрепящи.

Значението на търговския ни и туристически обмен с Русия, или просто симпатиите на част от хората към нея, не поставят под съмнение европейския и евроатлантически избор на страната за огромното мнозинство от българските граждани.

На хипотетичен референдум за външно-политическото бъдеще на страната 63% биха гласували „ЗА“ запазване ориентацията към ЕС и НАТО срещу 33% - „ЗА“ преориентация към Русия и евразийския съюз около нея.

Нагласите остават практически без промяна в сравнение с април миналата година. Проевропейската ориентация и подкрепа за политиката на ЕС преобладава във всички образователни и възрастови групи.

Единствените, сред които желанието за външно-политически съюз около Русия доминира, са симпатизантите на БСП, АБВ и Атака. И в трите електората по около 35%-38% са за участие в ЕС срещу 59%-62% за съюз с Русия. За една година промяна в мнението и числеността на тези групи не е настъпила. Новото е в радикализацията на т.нар. „крайни политическите русофили“ (около 6%-8%), които безпрекословно подкрепят политиката на Русия, до степен, че са склонни да й отдадат приоритет пред националните интереси.

Силните фигури и лидери, които биха могли да повлияят за позитивния изход от конфликта „Украйна – Русия”, се виждат в лицето на руския президент Владимир Путин (51%), германския канцлер Ангела Меркел (31%), президента на САЩ Барак Обама (25%).

Прави впечатление, че ЕС и неговите лидери се разглеждат като отсъстващи от решаването на конфликта – между 2% и 4% посочват президента на ЕС Доналд Туск, председателя на ЕК – Жан-Клод Юнкер, или върховния представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини като способни да повлияят за благоприятен изход от кризата.

75% от хората смятат, че действията на Ислямска държава и други терористични групи представляват по-голяма заплаха за мира, отколкото конфликта „Русия – Украйна”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.04 2015 в 18:03

Ей , "все едно кой" . Путин наистина е дебил ! Защото постига обратно на намереняита си . Ето , руската икономика , сложена на национал-социалистически начала , вече трета година е в стагфлация , Русия вместо страна със геостратегическо значение , се превърна в изолирана и озлобена държава ....Вместо да направи СССР-2 , Путин завинаги изгуби Украйна , Грузия и Молдова от своята сфера на влияние . Вместо повишаване на покупателната способност на руснака , реалните доходи се сриват ....Е , да сме му благодарни , че в следствие на неговия дебилизъм паднаха цените на горивата , а и щем-нещем ще потърсим диверсификация на газа , което ще доведе до неговото поевтиняване ...!!

19.03 2015 в 10:52

ju, вземи да научиш правилото за пълния член най-накрая,аман от неграмотници като тебе! А ако те е страх от "рускиЯТ мечок", не се страхуваш от когото трябва.И посещавал ли си тази "империя на злото", че знаеш какво е там? Случайно да си чувал, че в "страната на свободата на словото и демокрацията"-САЩ, стават доста по-ужасни неща? Писна ми от елементарни русофоби, които не знаят защо са такива.Може би тати им е казал, че комунизмът е нещо лошо.А той си е руско изобретение-как иначе?! Там децата са комунисти още от раждането си, играят си с пластмасови калашници и носят детски каски с червени петолъчки.Това е извън всякакво съмнение, следователно трябва да мразим Русия.A "големият опозиционер" Немцов е убит по поръчка на Путин-на кой друг може да е? Той Путин няма и една мозъчна гънка...
Как може да сте толкова елементарни, как може?!?!?

https://alterinformation.wordpress.com/2015/03/04/9532858239-2/

18.03 2015 в 13:57

И що ЕС върви в пакет с НАТО?Щото някои пак са взели грантчета и прекалено добре знаят отговора , ако разделят двете.

17.03 2015 в 09:11

не са попитали нещо много важно-възрастта...Какво предпочетат тези да 20 години,какво от 20 до 60,какво -над 60.Сигурна съм че резултатите щяха да бъдат други.Освен това кой дежури на стационарния телефон-в повечето случаи хората над 60 години/аз нямам стационарен телефон/.Това е много подвеждащ въпрос-харесвате ли Русия?...Аз харесвам Русия и съчувствам на руския народ,защото там свободата е смазана под ботуша на КГБ!Мразя пУтин ,защото той е високопоставеният агент на КГБ и диктатор,който все повече ми заприличва на хИтлер,готов да глътне целият свят.Това,че защитавал руснаците в Украйна е само претекст-неговете интереси там са "подземните богатства"...и обичам родината си ,нейното място е в Европа от 1300 год.до днес...

17.03 2015 в 08:52

На хипотетичен референдум за външно-политическото бъдеще на страната 63% биха гласували „ЗА“ запазване ориентацията към ЕС и НАТО срещу 33% - „ЗА“ преориентация към Русия и евразийския съюз около нея.
++++
Дори е занижена. около 70% са за ЕС и против евразийския боклук.

17.03 2015 в 07:44

Пред очите ни става чудо. Рухва основна опорна точка на грантовата интелигенция, която по цели дни обикаля телевизионните канали, за да ни обяснява как българският народ е зареден изконно с евроатлантически ценности. Дори и "Алфа Рисърч", агенция, която обикновено прави и невъзможното, за да поддържа розовия блян на грантаджиите, не успя да скрие истината. Според техните данни, 54 на сто от българите харесват Русия. Ще оставим настрани силното занижаване на резултата, но тенденцията просто не може да се скрие. Въпреки системното промиване на мозъци, въпреки атлантическите проклятия, въпреки телевизионните турнета на самозваните шамани, хората у нас все още имат критични сетива, за да оценят истинската реалност, а не подменения медиен свят.

Интересното е друго. Анализът на агенцията бие всякакви рекорди по манипулация. В него можем да открием истински бисери. Като, например, хората харесват Русия, но "но не вярват, че тя може да бъде техен модел за развитие и да им предостави по-надеждни гаранции за просперитет и сигурност от членството в ЕС и НАТО". Няма нито един въпрос, от който да е в състояние този извод да бъде направен. И тук идеята не е в това, че хората са се разбързали да сменят геополитическата ориентация на страната. Забавното е в лакейското раболепие на анализа. Той се опитва да проповядва, а не да обяснява. По-нататък можем да открием истински социологически ужас. "Въпреки анексирането на Крим и конфликта в Украйна, емоционалната привързаност на българите към Русия остава висока", е написал някой от "Алфа Рисърч". Усещам как социологическата душа е стенела от ужас, че трябва да признае нещо такова.

Изобщо истината за общественото мнение у нас е скрита зад тонове клишета, които да скрият основното. А то е, че държавата ни води политика в остро противоречие с общественото мнение на страната. 61 на сто от хората не искат санкции за Русия, а вместо да чуе българите, външният министър се изживява като ястреб всеки път отново и отново, за да демонстрира вярност на чужди интереси. Пускаме танкове у нас, за да са доволни получателите на чужди пари, без да ни пука, че хората не искат да приемат такава гавра със своите чувства. Изключително показателно обаче беше друго. Медиите, които най-много реват за свобода на словото и обективност, бяха извадили заглавия от това проучване, които да скрият основната новина. Това е добър знак. Мнението на хората плаши платените съвести. Защото то се проявява, въпреки пуснатата на бързи обороти пералня за мозъци.

А това говори, че грантаджиите скоро май ще остават без хонорари.


17.03 2015 в 00:44

red or dead, ако ника ти означава колебание, бих могъл да ти помогна. Избери второто.

16.03 2015 в 20:54

Вие представяте ли си как е изглеждал Радан, след купона в Пловдив, за да не го разпознае данъчната?

Ако е останала отговорност, от тая раданово- куневата, дайте насам, споделяйте, не се стеснявайте.

Радан бил охрана в Бонжура на Славейков, обаче го държали само на входа към безистена, щото бил много страховит и да не притеснява клиентите. btw, на кой беше този магазин?!?

Елтън Джон осиновил радан кънев.

герб приключиха ли с реформата на блока?

Роско е на посещение на EVN.

Пътищата ни са европейски, колкото лиляна павлова е женствена.

Честит празник, олигофрени!
В мандата на ГЕРБ и РБ , празникът ви е ежедневие!

-Здравейте, десебисти!
-Здраве желаем, г-н Генерал.

Антоанета Цонева: Хора от РБ в управлението, пазете ни достойнството…пазете си достойнството – толкова ли е трудно.
Божо Лукарски: Хора от РБ извън управлението, не завиждайте!

Задкулисие на дребно – Иван Костов, щерка му и Цветан Василев.

Как сте, как сте, бедствате ли?
Репортерка на Нова от Родопите.

Пловдивско е под вода, ГЕРБ и ДСБ си развяват байраците на партийни тим билдинги именно в Пловдив – пир по време на чума!

Радан е честен човек, както и Божо Лукарски!
трики, трики, трики…

Корупцията вече не е монопол на герп, с нея са се заели и от реформаторския блог.

Бедствайте координирано.
Кунева

Когато се наведеш да събереш милостинята на Запада, неминуемо ти го набиват от Изток.
сун дзъ

Брендо стана ли член на „Съюза на писателите“?

И на г-н Плевнелиев ще му връчат орден – Карлуково 6-та степен с жълта лента, съобщиха за ФБ от „Дружеството за психично здраве- Лунатик“.

16.03 2015 в 20:10

И защо да сме в ЕС .... нали ядохме попарата на С И В .... макар че там замезвахме яко. Орташкото магаре и кучетата не го ядат.

16.03 2015 в 19:54

Много добре, значи 67% са против евразийския съюз.