200 000 лева за бежанския палатков лагер край Харманли "потънали"

OFFNews 05 февруари 2014 в 14:55 3039 1

Прокуратурата разследва случай на изразходвани средства, заделени за изграждане на палатков лагер за настаняване на бежанци. Това каза на пресконференция министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

По думите му, за изграждане на палатковия лагер край Харманли били заделени 200 000 лева. Парите обаче ги няма, но не е ясно за какво са били похарчени. „Заварихме в Харманли буренясала поляна, без ток, вода и канализация. Това е отразено в документи и е образувано досъдебно производство”, допълни шефът на МВР.

В Харманли проблемите с бежанците вече са решени и там хората живеят при нормални условия. "Все още имаме проблеми в кв. „Враждебна” и „Военна рампа”. Работи се активно. Днес имах среща с част от ръководството на Държавна агенция по бежанците и ме увериха, че се работи с много бързи темпове и буквално до два месеца или малко повече от два месеца и там ще бъдат извършени необходимите ремонтни дейности, които да гарантират добри условия за живот на хората, които са настанени там", коментира още Йовчев.

Той отчете, че мерките за овладяване на бежанската криза у нас са изпълнени на 85%. 

През цялата минала година е отчетено 2,5 пъти нарастване на нелегалните мигранти, пресекли незаконно българската граница. Степента на подготвеност на местата за настаняване на бежанци и административният капацитет на Агенцията за бежанците показват неподготвеност, недостатъчни места. Имало е оценка, че трябва да се открият нови 800 места, но това така и не се е случило, посочи Йовчев.

Той информира още, че с цел прозрачност по изразходването на средствата за бежанците е създадена работа група, която изследва всички обществени поръчки и механизмите на харчене на тези пари.

„Много от лицата, получили статут на бежанец, по закон трябва да напуснат местата за настаняване. Те нямат тази възможност, защото не могат да се издържат и остават в местата за настаняване. Държавата продължава да се грижи за тях и да ги храни”, каза още Йовчев, допълвайки, че трябва в бързи срокове да се изготви стратегия за интеграция на бежанците.

Въпреки всички сигнали, че навлизаме в бежанска криза, България не е успяла да комуникира добре с европейските институции и за страната ни са заделени 0,22% от предвидената сума в ЕС. За сравнение, Италия и Гърция получават по 11,35%.

Цветлин Йовчев каза още, че има известни подозрения за намеса на български политици по отношение на писмото на Европейската комисия за бежанците. В писмото се оценяваше като недобър подход издигането на защитна мрежа по границата ни с Турция. 

„Доста активно се работи и не прави чест на тези, които го направиха, защото всички усилия, които положихме, бяха наистина за това да успеем да овладеем тази криза и всичко беше в името на българските граждани. В момента да се опитва да се рови в тази посока, да се опитва да се навреди на страната е най-малкото непочтено”, посочи Йовчев. Той обясни, че в писмото не е имало заплаха за наказателна процедура.

„На последния Консултативен съвет по национална сигурност имаше тези в посока на това, че не би трябвало да имаме такива засилени мерки по границата и едва ли не би трябвало свободно да допускаме хора, след което да се съгласим веднага да ги третираме като бежанци”, добави вицепремиерът. Той каза, че тези тези са били от Цветан Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови