Енергийното министерство и БЕХ внасят документите по „Южен поток“ в парламента

Вероника Шербанова Последна промяна на 11 декември 2014 в 18:20 3926 3

Енергийното министерство и Българският енергиен холдинг да внесат всички документи по проекта „Южен поток“ в Народното събрание. Това реши на днешното си заседание енергийната комисия в парламента.

Документите, които са обвързани с търговска тайна, ще бъдат внесени в секретната секция на Народното събрание.

Решението беше взето въпреки предупреждението на няколко депутати, че това може да окаже неблагоприятно влияние при евентуален арбитраж с руската страна.

Те са ги чели, а не искат ние да ги прочетем, заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, който направи предложението документите да бъдат предоставени, в реплика към Драгомир Стойнев от БСП.

В секретната секция на парламента се влиза с подпис и всеки депутат носи отговорност, ако разпространи тези данни, подчерта Димитров.

Към документите, които ще получат депутатите, е включена и кореспонденцията с ЕК по въпроса.

Предложението депутатите да могат да се запознаят с всички документи по „Южен поток“ беше прието почти единодушно. Въздържа се единствено депутатът от БСП и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев.

На днешното заседание на комисията бяха изслушани зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов и изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен по проекта „Южен поток“.

Като акционер на проекта БЕХ не е получил официално уведомление за спирането на „Южен поток“. Затова след обявяването на спирането му от страна на руския президент Владимир Путин не са предприети никакви конкретни действия, за да не се приеме това от руска страна като иницииране на спирането на проекта, обясни Коен. 

Основните атаки срещу проекта бяха заради неспазването на Третия енергиен пакет, който обаче не беше влязъл в сила при подписването на междуправителственото споразумение за „Южен поток“ през януари 2008 г. При подписването му е действал Вторият енергиен пакет. Затова в края на април 2008 г. ЕК е уведомила България, че споразумението не отговаря на Втория енергиен пакет. Такова предупреждение е направено отново през 2013 г., посочи Коен.

При тези два случая е било възможно да се предприемат стъпки документите да се приведат в съответствие с европейското законодателство, което обаче не е направено, коментира директорът на БЕХ.

В отговор на въпрос за това дали България е уведомена точно къде споразумението за „Южен поток“ не отговаря на европейските изисквания зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов посочи, че страната е уведомена в неофициален разговор в Главна дирекция по конкуренция в ЕК.

Кабинетът „Орешарски“ е отговорил на писмото, с което ЕК ни уведомява за това, че споразумението е в нарушение на Третия енергиен пакет, но отговор от Брюксел няма до момента.

Писмо с описание на всички нарушения е изпратено от ЕК на 14 август миналата година, коментира Коен.

Драгомир Стойнев пък отговори, че това писмо е изпратено до всички държави членки в ЕС, които участват в проекта, и всички те са обявили, че не са съгласни с критиките, в това число и България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.12 2014 в 08:26

ЕК получила подтверждение Новака, что проект "Южный поток" остановлен
22:31 11.12.2014
Ранее на этой неделе представители стран Евросоюза, участвовавшие в проекте "Южный поток", отметили в ходе встречи с Еврокомиссией неофициальный характер информации о приостановке проекта и попросили ЕК прояснить ситуацию.

РИА Новости http://ria.ru/trend/stop_South_stream_02122014/#ixzz3Lf8EdENG

11.12 2014 в 21:56

изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен по проекта „Южен поток“.


Пак евреи

11.12 2014 в 19:34

Можем да съдим Русия за 200 млн. лв. заради "Южен поток"
Кремъл дълбоко се заблуждава, че ще държи дълго в зависимост България,
смята енергийният експерт Иван Иванов


България е в правото си да поиска компенсации за нанесени финансови щети за над 200 млн. лв., но не от Европейския съюз, а от Русия, която прекрати едностранно проекта за строеж на газопровода "Южен поток". Това посочва енергийният експерт от ДСБ и дългогодишен депутат Иван Иванов в свой извънреден доклад за спирането на газовия проект, публикуван от Лабораторията за управление на риска към Нов български университет.

В сметката на щетите той вписва дадените от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) 191 млн. лв. за увеличение на капитала на дружеството "Южен поток България", в което БЕХ и "Газпром" държат равни дялове, както и платени около 10 млн. лв. за отчуждаване на земи за трасето на тръбата и други дейности по проекта.

Според Иванов, напълно невярно е твърдението на руския президент Владимир Путин, че страната ни ще губи 400 млн. евро годишно, с което той прати политиците ни да търсят тези компенсации от Брюксел. Още преди започване на строителството, проектът на българска територия струваше 3,9 млрд. евро, от които страната ни е длъжна да осигури 50%, т.е. 1,95 млрд. евро. Сумата трябваше да бъде изплатена с приходите в първите 15 год. от експлоатацията на проекта и то при условие, че тръбата се използва със 100% капацитета си, припомня той. По думите му, при това положение, най-оптимистичните приходи от газопровода са планирани на 130 млн. евро годишно, без да се взема предвид, че стойността на газопровода със сигурност допълнително ще нарасне по време на строителството.

Единствено достоверен е отказът от "Южен поток"

Единственото достоверно в изявленията на Путин е отказът от строежа на "Южен поток“. Какво ще стане с партньорите-акционери – италианската ЕНИ, френската "Е Де Еф" и германката "Винтерсхал", и с проведените търгове за 1.8 млрд. евро за строежа на морския участък на газопровода, засега е неизвестно, посочва Иван Иванов.

Той също определя като напълно недостоверни посочените от Путин виновници за спирането на проекта.

"Прекратяването на проекта "Южен поток“ е голямо лично поражение на Путин и доказателство за провала му да не се съобразява с европейските правила. Руският проект е абсолютно неизгоден при непрекъснато растящата си стойност и при спадащи цени на природния газ и суровия петрол", пише в доклада на Иванов.

Експертът допълва, че България като член на ЕС е толкова суверенна, колкото останалите държави в съюза. "Правило за всяка общност е, че всички участващи и прехвърлят частично своя суверенитет, делегират и права да създава вътрешни правила, да взема решения и да провежда политики. Страната ни е направи съзнателен геополитически избор. Раздразнението от позицията на България, считана за слабото звено в ЕС, за "Троянски кон“ на Русия, идва след нашите колебливи и противоречиви стъпки", коментира той.

ЕС не е виновен, че отстоява правилата си

http://www.mediapool.bg/mozhem-da-sadim-rusiya-za-200-mln-lv-zaradi-yuzhen-potok-news228130.html