Енергийното министерство и БЕХ внасят документите по „Южен поток“ в парламента

Вероника Шербанова 11 декември 2014 в 18:20 4311 3

Енергийното министерство и Българският енергиен холдинг да внесат всички документи по проекта „Южен поток“ в Народното събрание. Това реши на днешното си заседание енергийната комисия в парламента.

Документите, които са обвързани с търговска тайна, ще бъдат внесени в секретната секция на Народното събрание.

Решението беше взето въпреки предупреждението на няколко депутати, че това може да окаже неблагоприятно влияние при евентуален арбитраж с руската страна.

Те са ги чели, а не искат ние да ги прочетем, заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, който направи предложението документите да бъдат предоставени, в реплика към Драгомир Стойнев от БСП.

В секретната секция на парламента се влиза с подпис и всеки депутат носи отговорност, ако разпространи тези данни, подчерта Димитров.

Към документите, които ще получат депутатите, е включена и кореспонденцията с ЕК по въпроса.

Предложението депутатите да могат да се запознаят с всички документи по „Южен поток“ беше прието почти единодушно. Въздържа се единствено депутатът от БСП и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев.

На днешното заседание на комисията бяха изслушани зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов и изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен по проекта „Южен поток“.

Като акционер на проекта БЕХ не е получил официално уведомление за спирането на „Южен поток“. Затова след обявяването на спирането му от страна на руския президент Владимир Путин не са предприети никакви конкретни действия, за да не се приеме това от руска страна като иницииране на спирането на проекта, обясни Коен. 

Основните атаки срещу проекта бяха заради неспазването на Третия енергиен пакет, който обаче не беше влязъл в сила при подписването на междуправителственото споразумение за „Южен поток“ през януари 2008 г. При подписването му е действал Вторият енергиен пакет. Затова в края на април 2008 г. ЕК е уведомила България, че споразумението не отговаря на Втория енергиен пакет. Такова предупреждение е направено отново през 2013 г., посочи Коен.

При тези два случая е било възможно да се предприемат стъпки документите да се приведат в съответствие с европейското законодателство, което обаче не е направено, коментира директорът на БЕХ.

В отговор на въпрос за това дали България е уведомена точно къде споразумението за „Южен поток“ не отговаря на европейските изисквания зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов посочи, че страната е уведомена в неофициален разговор в Главна дирекция по конкуренция в ЕК.

Кабинетът „Орешарски“ е отговорил на писмото, с което ЕК ни уведомява за това, че споразумението е в нарушение на Третия енергиен пакет, но отговор от Брюксел няма до момента.

Писмо с описание на всички нарушения е изпратено от ЕК на 14 август миналата година, коментира Коен.

Драгомир Стойнев пък отговори, че това писмо е изпратено до всички държави членки в ЕС, които участват в проекта, и всички те са обявили, че не са съгласни с критиките, в това число и България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!