Грешно броене може да е спряло Кунева по пътя й за Брюксел

OFFNews 07 юни 2014 в 06:56 9941 15

Меглена Кунева

Снимка БГНЕС, Архив

Преференциите за Меглена Кунева, отбелязани в някои Секционни избирателни комисии, не са били отчетени, съобщи пред редакцията на OFFNews Александър Иванов.

Според Иванов в много СИК-ове не са отчитали преференциите за водача в листата на РБ Меглена Кунева, която бе изместена от втория в списъка Светослав Малинов.

"След изборите четох във Facebook и други места, че хората не си виждат преференциалните гласове, които са дали.

Прочетох и обяснения защо - в много секции преференциите за водачите на листи не са били броени и отбелязвани в протоколите. Това ми го потвърдиха и партийни застъпници", пише Иванов.

Той смята, че причина за това може да е погрешно тълкуване на Изборния кодекс, в който е разписано, че при парламентарни избори вотът за формацията, при който няма преференция, се отчита автоматично като предпочитание за първия в листата. За евроизборите обаче това не важи. Ако версията на Иванов е вярна, това значи, че при преброяването на бюлетините в някои секции преброителите не са отчитали предпочитанията за Кунева, защото са смятали, че гласът за РБ без преференция така или иначе отива за нея.

Иванов е използвал резултатите на страницата на ЦИК за справка, която е показала, че в над 1800 от секциите водачите на листите не са получили нито една преференция, което, по думите му, не може да бъде вярно.

"Не знам дали е правено от умисъл или незнание, но за фалшифициране на изборни резултати секционните комисии носят наказателна отговорност. В изборните протоколи ясно се виждат "дупки" при преференции за водачите на листи. Всички получават преференциални гласове, но не и лидерите - Дончев, Кунева, Сидеров, Станишев, Бареков, Симеонов и т.н.", пише Александър Иванов.

Той дава пример с протоколи от избирателна секция във Варна, където следващите в листата на РБ - Светослав Малинов, Божидар Лукарски и Корман Исмаилов, са били "предпочетени", но за Кунева няма нито една преференция.

Иванов уточнява, че не симпатизира нито на Реформаторите, нито на самата Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!