100-годишната ВЕЦ в двореца Царска Бистрица

06 август 2012 в 12:46 8827 0

Снимка: Теодор МБ
Снимка: Теодор МБ

Теодор МБ, OFFRoad-Bulgaria.com:

"Дворецът Царска Бистрица се намира в курорта Боровец, на 500 м. от централната част. Още княз Александър харесал мястото за ловна хижа, а днешният дворец е построен по времето на цар Фирдинанд, на два етапа, от 1898 до 1914 г. 

Сградата е много красива, запазена в съвсем оригинален вид, украсена в традиционен български стил. Вътре няма посещения, гледа се отвън. Но сега искам да разкажа за нещо друго. През 1912 г. в парка е построена малка ВЕЦ, която до ден днешен, вече точно 100 години, работи безотказно и не само осигурява електричеството за комплекса на двореца, ами и даже както четох някъде, подава известно количество към Боровец! Вероятно част от успеха е в това, че машините са на фирма Сименс, произведени в заводите й в тогавашната Австро-Унгарска империя. Това не е просто инсталация, машина, а едно инженерно бижу! Самата малка сграда има изключително красив и привлекателен вид, още отдалеч се чува шумът от въртенето на генераторите:

Като се проближи човек, картината е сюрреалистична! Шум, работеща машина с пълни обороти, а времето е спряло! Всичко изглежда така, както преди 20... 40... 80 години! Над вратата ни посреща обичайният неприветлив надпис, още със стария правопис:

Но истински интересното е вътре! Един поглед в залата не може да остави равнодушен никой любител на старата техника! 100-годишни машини, в отличен вид, непроменени, като недокоснати, работещи с пълна пара!

Дори фирмените табелки са си на мястото:

Красиво оформеното контролно табло, някои дребни елементи са подменени през годините, нищо не е вечно, но като цяло е отлично запазено! Не просто табло, не просто машинна зала, ами в стила на онези стари времена всичко е украсено! Смисъл е вложен дори и в жълто-черния фаянсов фриз отгоре на белите плочки - това са цветовете на австро-унгарския флаг, нали на машините стои името Виена!

Интересен автентичен надпис, макар че вероятно вече е 220v:

Нали сме си технически насочени, интересна е и сервизната част. Над инсталацията минава масивна стоманена греда, по която се плъзга лебедка и с нейна помощ се вадят необходимите части. Не се и съмнявам, че това си е оригиналната 100-годишна лебедка:

Много ме зарадва гледката през един страничен прозорец - малка, подредена стая, автентичната работилница за поддръжка на централата!  Красиви /в моите очи/ старинни ъглови работни маси, с многобройни чекмеджета за части и инструменти. Масивни менгемета, набори на всичко останало. Статив, накичен като коледна елха с големи стари ключове!  Представям си как е била снабдена оригинално, с още купища ключове отверки и какво ли не още, но вероятно само малко от старите инструменти са оцеляли, в края на краищата поддръжката на машините е непрестанен и инструментояден процес, вече 100 години!

В общи линии, това е разходката. Не е нещо грамадно, но затова пък изключително очарователно!  Препоръчвам ви ако имате пък към Боровец, да се отбиете да видите стария дворец и да не пропуснете неговата едновековна електрическа централа!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови